Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Sunday, July 1, 2012

BEIJING - FORBIDDEN CITY

Sambung dan sambung lagi cerita merenderk KH..hehe korang boring pun KH nak tempek jugak story kat sini..haha

Kali nak bawak korang pegi ke Forbidden City di Tian'anmen Square.. macam Dataran Merdeka kita la lebih kurang kot Tian'anmen Square ni.. pandai2 je diriku..hehe

Tian'anmen Square..



Apa2pun posing dulu..hee



Depan kaunter tiket


Berduyun2 manusia masuk ke Forbidden City ni


Dah abis ternoda warna menda ni sebab ramai sangat duk pegang..
Konon boleh bawa luck..haisshh!




Letih berjalan la tu deme2 ni.. Luas sangat..Den pun letiss..hehe


Kain sutera yang digunakan untuk membuat pakaian golongan diraja..


Mak aih besooo nye baju depa..


Kalau KH pakai baju tu maun jadi jubah terus...haha


Canteeekks..


Pinggan mangkuk depa


Jam yang sangat menarik perhatian KH..hehe kalau ada jual yang replika
mesti dah rembat satu..


Setiap bumbung mana2 bangunan lama kat sini mesti ada binatang-binatang ni..
bangunan masjid pun ada.. nape ek?



Ni kat taman di mana keluarga diraja berehat dan main congkak 

Tempat depa amik angin kot..hehe






Temple kalau tak silap..nun jauh di atas bukit





Tasik yang mengelilingi Forbidden City

Nampak cem panas terik tapi udara sebenarnya sejuk macam duk kat Cameron Highlands


Tak pandai sangat nak amik angle yang best..huhu

Lepas tu kitorang jalan untuk amik teksi tapi hampir 2 jam tahan teksi, satu pun taknak berhenti..
Depa buat derkk jek..Maybe sebab tak pandai nak cakap bahasa lain kot.
Nak2 pulak tengok semua aweks bertudung lagi la depa buat tak pandang je..hahaha
Woitt member den sorang ni pandai skiping Mandarin la..berhenti la!!

Mamat tu pelik semacam je!hehe
Kami berempat je alien kat situ..maunya depa tak tengok


 Mokcik ni power la bawak kayu ni ngan basikal je.. Nak buat apa ek?


Yang ni seketul je plak.. Nak buat kayu api kot


Haha last2 kitorang jalan pegi ke satu simpang lain, baru la ada satu teksi yang sudi hantar kitorang
pegi ke Silk Market..huahuahuaaa

Letih tapi ada la jugak kenangan terpacak kat tepi jalan hampir 2 jam tunggun teksi
di bumi Beijing nihehe.. memang tak boleh lupa la..

Balik tu hubby member belanje kitorang makan mee sup daging kat satu restoran halal kat sana. nanti KH update lagi.. jangan korang muak baca sudeyhh..haha


Haa belum baca yang ni ye?!..hehe
BEIJING - PART 1
BEIJING - PART 2
BEIJING - PART 3

16 comments:

eelobor said...

huhuhu....puah ati. gambar pom semuo comey2 belako....

izz iizza said...

bestnya dpt gi beijing..:)

Kalamhati said...

>>eelobor:
kalu ado wide masa tu mesti lg best..ambo pkai 18-135 ngan 50mm 1.8 jah..huhu

Kalamhati said...

>>izz iizza:
alhamdulillah ada rezeki ke sana..=)

teratai said...

Ohh bestnya gi Beijing! Kak ada merancang tp cancel thn ni...KIV for next year kata hubby!

ieda said...

bebbbb cantiknyaaaaaaaaaa
memang ieda berangan nak ke china
entah lahh bila dpt merasa ..
doa2 lahh
nie ada ole2 fm dokk utk haku ! .. ekekeke ;)

Kalamhati said...

>>kak teratai:
insyaAllah kak..akak mesti smpi juga ke sana..=)

Kalamhati said...

>>ieda:
tq beb..
hehe adoo..yg tawau dulu pun den belum bg lg..
tp mmg simpan..jumpa je blum..ekeke

whitecappuccino said...

comey2 blako!!!

alinac lover said...

wah.. yong dah xsbr nk p china ni

Lawa Collections✿ said...

hai...salam kenal...saya follow sini...

atuk said...

Assalamualaikum KH

ini yg melanjak2 nak pergi ni

Kira Kekuri said...

wahh, bestnya awak dapat pergi ke tempat macam tuh :DDD
jauh berjalan, banyak di lihat~

Sharinginfoz said...

seronok le dapat pi jalan2

missina said...

bestnye,,teringat kenangan masa gi Beijing dulu,,;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak kh...
bulat biji mata cma telek satu2 pic dlm entri ni...sgt2 cantik!..

oh beijing..