Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, June 26, 2012

BEIJING - The Great Wall Of China

Sambung lagi catatan perjalanan KH, hope jangan ada yang muntah ijau lak baca.. hehehee.. Kali ni tanak buat mukaddimah panjang dah. Biarlah gambo-gambo ni yang ceritakan.. Meh nengok!

Hari kedua di Beijing kitorang pegi ke Great Wall ni. Tuan rumah dah plan baik punya untuk kitorang. Schedule ke mana destinasi sepanjang kitorang kat sana dah beress! Memang efisyen betul.. Terharu sungguh!

Kiotrang bertolak dari Beijing ke Mutianyu (Great Wall) ni dalam 8.30 pagi dan perjalanan memakan masa selama 2 jam setengah. Siap ada drebar hensem lagi khas untuk bawak kitorang ke sini. Nama dia Sunan..hehe


Ni entrance dia.. Nak posing sini memang sesuai sangat..hehe


Apa-apapun kita beli tiket dulu..kalau tak silap dalam 150 yuen
(dalam RM75)


Banyak kedai sepanjang jalan nak naik ke Great Wall


Macam-macam adaa..duit je tadaaakk..hehe


Alaa tomei-tomei


Kreatifnya..kagum tengok lukisan dalam botol-botol ni


Pintu masuk ke Great Wall. Makanya bermula la pendakian..hehe


Idak ler kami larat nak menapak..Mahu 7 hari 7 malam baru sampai..
hehe kami naik cabel car (macam buai je bukan car pun..haha ngeriii weh!



Sempat lagi tu!hehe.. kena standby sebab dia tak berhenti terus
je jalan. Kena pandai2 agak..kalu lambat org tu tarik je tgn kita



Weehuuu orang depan tu, kita panggil nak amik pic pun
tak sudi nak toleh.. Gayaaattt!hehe



Tinggiiiiii...


Sempoi giler kan!hehe baru thrill



 Dah nak sampai!!cepaaatt laaa..Rasa nak tercabut dah jantungku iniii



Alhamdulillah..dorang berdua dah mendarat..hehe



Jom kita mendaki!


Impian jadi nyata!Thank you Allah


Pemandangan pertama yang kami nampak..macam mimpi je
dapat sampai sini.. Subhanallah!


Tiada siapa pun jumpa penghujung Tembok Besar ni..
Member cakap mungkin penghujung dia sampai ke dasar sungai



Sayuuuupp


Berposing untuk kenangan lagii..hehe


 Bukan guna simen ni..guna kanji untuk lekatkan batu-bata tu..
Memang hebat ilham yang Allah berikan utk mereka ini


Dah abis posing.. Masanya untuk turun. Bukan menapak tapi turun
dengan sumting yang best giler


Bahaya uolls! Kena hati-hati..


 Tadaa..nilah dia.. Kita nak turun dengan benda alah ni..hehe
nama dia Tobbogan


 Kena amik tiket gak ni. Amik siap2 masa kat kaunter tiket nak
masuk tadi. Ada 3 tiket yang kena amik. Tiket masuk, tiket naik
cable car dan tiket tobbogan ni


 Mencabar tapi memang sangat best meluncur dengan tobbogan ni
Yang paling penting, cepat sampai..hehe


 Mek2 saleh ni nak enterprem jugak..hehe


 Sorang duk posing...sorang lagi tengah test brek


Here we go!!


Laajuuuu... tapi boleh control kelajuan dan ada brek


 Sampai dah..


Macam biasa la, untuk kenangan before tinggalkan
Great Wall..huhuu


Sambung lagi nanti.. Kita ke Forbidden City lak..=)


Dah baca blum?? >> BEIJING PART 1

15 comments:

ariana said...

Mmg best kan g sini..pergi sekali rasa nk pi lagi...

Kalamhati said...

>>kak ariana: hehe betul tu..lg best sbb ada org kita kenal kat sana..senang nak jalan..

Mat Gebu said...

Yang last tu, kalau tak iye2..mau terkucil...hahaha....

S..U..D..@..I..S said...

bestnye dpt jln2 katmelancong kat sini

atuk said...

Assalamualaikum KH

waaaaa...seronoknya
saya dah lama berangan nak ke sana

MOH KEMBARA said...

Salam Cikgu,
Ikut teknologi zaman dedulu, utk menyimen bata, deme campor telur...tengok dalam citer Sultan Mehmet Fetih!

aizamia3 said...

baru tengok gambar, kalau pergi ntah camne agaknya perasaan.. ;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

alhamdulillah...
bestnye dpt pegi tembok besar cina..

ermm...meluncur masa nak turun tu btl2 buat cma eksited nak naik mende tu..


cantik2 semua gambar!1 geram!

msredcheesecake said...

cam takut je naik tobbogan tu....

eelobor said...

jelesnyer..... best weiiiii

whitecappuccino said...

bestnyor gi sini! mahunya ciknor sakit lutut nok mendaki ni hehehe

izz iizza said...

waa xde rasa macam roller coster ke naik benda tu..hehe

Anonymous said...

Hi would you mind lettіng me κnow ωhich hoѕtіng cοmpany уοu're utilizing? I'ѵе loaԁеd уour blog in 3 different brοωseгѕ and I must say thiѕ blοg loadѕ a lot quickеr then most.
Cаn you геcοmmend a goοd
ωеb hosting рroνider аt а гeasοnаble ρrice?
Thаnkѕ a lot, ӏ appгеciate it!


my web site :: hong kong china travel service

Anonymous said...

I am sure this piece of writing has touched all the internet people, its
really really fastidious article on building up new web
site.

Also visit my blog post: tour guide travel

Anonymous said...

I'm really impressed with your writing talents and also with the structure on your blog. Is this a paid topic or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it's rare to look a nice blog like this one these days.
.

Stop by my blog post ... wiki travel tibet