Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Saturday, June 30, 2012

BEIJING - Masjid Niujie

Sambung lagi catatan perjalanan KH..
Hope takde yang boring nak baca.. hehe kalau boring tengok gambo je ek..
peace!!>.<


Cinonet je papan tanda masjid..hehe

Jangan cari kubah masjid macam masjid kita..tak jumpa punya..hehe


Pelan Lokasi Masjid Niujie

Kalau rajin baca..hihi


Pintu masuk ke kawasan masjid


Ni tempat ambil wudhuk


Waktu solat kat sini


Ruang dalam masjid


Mimbar

Bahagian khas untuk jemaah kurang upaya.. Bagus juga kan senang
orang-orang tua yang tak daya berdiri mengerjakan solat dan mengaji Al-Quran


Warna merah memang begitu sinonim dengan masyarakat Cina kan?



Ukiran yang terdapat pada bumbung masjid



Ukiran seni khat pada kayu di ruang solat imam



Boleh bagi sedekah seikhlas hati


Bahagian pengurusan masjid..saja buat biar nmpak klasik sikit


Makam imam-imam masjid yang telah menjadi penyampai ajaran Agama Islam di sini



Apa ni? haa tengok kat bawah





Pavillion dari sudut lain


Klasik gitu!i loike..


Sekitar masjid ni..

 Amboi beria soping!hehe 
Kat masjid ni jugak ada kedai jual perhiasan seperti pasu, sejadah,
key chain dan hiasan dinding yang ditulis dengan tulisan khat


Sempat la rembat satu!hehe


Bergambar kenangan dengan Tuan Hj Yusof, bilal masjid ni..
Dia yang jaga kawasan masjid ni 


Alhamdulillah dapat menjenguk masjid tertua di Beijing ni

9 comments:

Iffah Afeefah said...

cntiknye la kak oi

aizamia3 said...

seronok dapat melihat tempat orang..

whitecappuccino said...

bertuanya apat berada disitu

whitecappuccino said...

bertuahnya dapat berada disitu

mamyharraz said...

bila pandang pic dan tempat ni terus sy rindu kan beijing..Alhamdulillah pernah sampai sini dan bumi situ mmg nyaman& klasik.

JIJI YU said...

kellah gambar kak leni

Miss Yaty said...

indahnya.. :)

izz iizza said...

menarikk..memang x jumpa la masjid gitu kalau kt sini..:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

sangat2 cantik..

mesti dalam dia luas dan besar kan..