Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, October 26, 2010

TIPS CEPATKAN PAGE LOADING..

Pada entry yang lepas ku bincangkan pasal keberatan dan keringan blog ni..Kalau tak percaya cuba tengok sini..hehe

Tadi sekali lagi ku timbang berat blog ku..Lama dah tak timbang..Tambahan pula makin bertambah list kawan-kawan kan..so dalam minggu ni rasa cem lambat sikit nak load page..

First timbang, result dia macam ni:



Dan selepas ku uncheck ikon yang ku rasa tak perlu dipaparkan ni:



Jadi macam ni:



Maka keberatan bog berkurangan kepada angka ni:


Laju la sikit ia loading..Bukan apa kesian dekat kawan-kawan yang masuk, terpaksa tunggu lama utk loading.

Kalau nak tahu keberatan blog anda dan loading time dia..Bolehlah pergi ke iWEBTOOL.com ye..
Sama-sama kita ringankan blog kita agar orang pun ringan tangan nak klik url kita..=)

Satu lagi yang pernah kubaca ialah dengan cara kita minimumkan jumlah paparan entry pada laman utama blog anda..Dari 10  maybe kurangkan kepada 5 atau 4 saja..Lagi sikit lagi bagus..

Sebab berat paling ideal (waah blog pun ada berat ideal tau..jangan tak tahu..hik) untuk satu blog itu adalah bawah 100KB..kiranya blogku ni masih belum capai berat ideal la..tp takde la 'overweight' lagi..hehe

Sekadar berkongsi..andai salah tolong betulkan ye..=)

14 comments:

K.Nor said...

salam.. boleh k.nor tau nama? senang sket nak panggil dr duk panggil kalamhati :)

Kalamhati said...

salam..k.nor nama penuh saya wan haryati..panggil wan boleh panggil ti pun boleh..=)

Amirsyah said...

eceh2.. dah ade shbt setia ni.. jeles2.. kne bguru plak ni.. haha..

* kak nor tak nak kawan sy? sy ank sdre die.. jom la follow blog sy.. hahaha.. (muke tak malu)

K.Nor said...

ooo ok2.. td lepas tekan enter baru perasan ada nama wan haryati kat facebook tu.. ok2 k.nor panggil wan ya..

amirsyah.. nanti k.nor ke blog amir ya.. hehe

eelobor said...

saya nak panggil nama kak chik jer boleh tak akak? hihihi, nampaknya loading page kat blog saya lebih laju berbanding kak chik punya.

apapun terima kasih sebab komen pasal blog saya, iaitu simple & kemas. ye ker kemas? mcm serabut jer tengok...hahahaha tp mmg simple kan? buat ape nak byk2 widget, org nak baca isi jer

Kalamhati said...

>>Amirsyah: hehe mesti laa..kalu angah nak berguru kena bawak stroberi barang sekilo dua dari Cameron..

huik siap raih undi dari K.Nor lagi ni..hehe

Kalamhati said...

>>Kak Nor: bereh k.nor..hehe anak buah saya tu nakal sikit..kalu dia nakal k.nor cubi jer..hehe

Kalamhati said...

>>eelobor: buleh jah..kawe bereh sokmo..haha kecek klate la pulop..pahtu nak panggil awak gapo?selesa dgn eelobor?=)

Nur Azila Ismail said...

zila rase page loading blog akak ok saja :)

Kalamhati said...

>>Ziela: ok je ek..tq zila..tu yg nak tahu tu..=)

eelobor said...

kalamhati: yup, eelobor pn ok gok

Kalamhati said...

>>eelobor: ok bereh!=)

Amirsyah said...

Hahaha... bereh.. pasni kene kongsi2 duit nuff ni.. saye dah banyak support gak ni.. haha

Kalamhati said...

>>Amirsyah: hahaha BE i dah masuk 6 nih..hehe masyuuuk..