Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Thursday, March 15, 2012

Buah Gemia @ Remia

Pernah makan buah ni tak?Kalau kat Klate ni memang tengah banyak sekarang ni.

Kalau dulu ada yang jenis masam manis atau masam sangat je..hehe sekarang ni dah ada jenis yang manis betul..tak rasa masam pun..tapi KH prefer yang masam manis..yg manis sangat tu rasa macam takde ummpphh la..huhu


Published with Blogger-droid v2.0.4

26 comments:

jijasakura said...

dah lama tak makan buah nie..dulu kat kg ada pokok nie..buahnya masam2 manis..tapi kg saya kat bota perak...skrg nie pokoknya dah tak de sebab kena timpa dgn pokok durian..:(

pelangi said...

kalau pelangi panggil buah kundang..remia pulak buah strr..buah yang bulat tu

Acik Erna said...

assalam KH acik baru balik dari bercuti dikelantan..memang beli la buah ni..mahal jugak kan..sekilo rm20.00.nak mkaan punya pasal neli la jugak..sedap dan manis.

whitecappuccino said...

kecur doh dale mulut ciknor ni..

Aki said...

terus terang, aki mcam pernah nampak, tapi, serius tak tau sangat,sebab nama locally laen kot.. he he he.. tapi, daripada explanation rasa tu, memang sah la.. :D..

eelobor said...

kelate panggil woh gedio nih?

Kamsiah said...

salam
buah yg takkan kenyang walau makan sekilo hehe....
ada kat pasar malma tu,bkn main besar lagi buahnya..diimport dari siam...

nmkhairulazlan said...

sedap tuh...mula2 balik kelantan cuti sekolah hari tuh rm20 sekilo...semalam beli dah turun rm16 sekilo..buah pulak makin besar sekarang ni..hehe

Kalamhati said...

huhu sayngnyaa..klu tak dpt mkn free je buah ni kn

Kalamhati said...

owh ye ke..igtkan kundang tu yg bulat biji kaler pepel tu..

Kalamhati said...

salam acik..klu yg saiz sebesar telur ayam tu mmg mahal..klu yg kecik dlm rm5 je sekilo..

Kalamhati said...

hehe ciknor keno cari tu..

Kalamhati said...

betul tu aki..maybe nama lain2 ikut negeri..huhu

Kalamhati said...

panggil woh gemio..hehe

Kalamhati said...

salam..betul tu..yg besar tu baru je wujud..sbelum2 ni kecik2 je kan

Kalamhati said...

huhu jolo doh tu..mmg mahal sikit klu hok besar tp sedap..manis leting..hehe

Nur Hawa Mohd Zin said...

buah ni best...masam-masam..hee

teratai said...

suka yg jeruk,best:)

aimaniman said...

x pernah rasa lae... br ni dengar... macam2 buah dr klantan kan,...macam kuihnya dan masakannya juga, manis2 dan beraneka macam

MOH KEMBARA said...

Salam Cikgu, dedulu ada yg masam dan dah masak betul baru manis. Ni nampak yg bujur ni semuanya manis. Bukan adik-beradik buah kundang ke?

♥cmª shIemª♥ said...

salam kak kh..
ooo...nama die buah gemia ke?
cma panggil buah kundang.. eheh..
mmg sedap.. suka yg msm manis.. nyum3.. :)

ariana said...

Lama x makan buah ni, ank2 lagi lah..kena beli ni, nak perkenalkan kat mereka..

Mila@Rimbun said...

kundang kan ni... kalau yg masam tuh wat sambal sedap jugak

sarah said...

kami pangge remia..buah satq pun lebih kurang cam ni le tapi bulat..cicah dengan kuah rojak atau boh gula, patah cabai melaka, belacan dengan kicap..cicah, sedap ooo

Lina said...

buah ni dipanggil buah kundang jg kan...ohhh ada byk nama rupanya

Izan Ishak said...

ohhh... kami pun panggil buah kundang kalau tak silap. mesti best kalau dpt yg masam2 sikit ni.