Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Sunday, December 25, 2011

Cara Nak Letak Favicon Kat URL Blog..

Salam 'alaikum dan selamat sejahtera..

KH bukanlah pakar bab-bab ni, tapi sekadar nak membantu adik nur@Cetusan Rasa yang mintak KH bagitau cemana nak buat favicon perkataan 'KH' kat url address kat atas tu.

Sebenarnya KH pun banyak kali buat tak jadi. Tapi sekarang lebih mudah sebab blogger dah buat layout untuk letak favicon ni..So mudah sangat dah

Mula-mula sekali,


Pegi ke Page Elements blog kita.. Nanti akan nampak terus word 'Favicon' 
kat section paling atas tu. Then klik 'Edit'


 Kemudian pilih file yang ada gambar icon atau gambar wording (macam KH punya tu)
If belum ada lagi, dan minat nak buat favicon huruf macam 'KH' tu

Buat dulu pakai Paint. Bagi KH, guna paint lagi senang
Nak kelas lagi guna Photoshop bagi yang terror photoshop
Bagi beginner macam KH ni, pakai Paint dah cukup dah..

KH setkan saiz kotak before taip huruf kat bawah ni
441x441 atau apa2 saiz janji kotak tu mesti Square dan tak lebih
dari 100KB

Taip la huruf apa yang nak ditaip..pilih font dan background color
ikut citarasa sendiri..Janji korang suka. KH suka biru so KH pilih
background biru..


Bila dah siap, SAVE kan aje. Then upload la favicon ni macam cara kat atas tu..

**Jangan risau kalau favicon tak keluar terus. Sometimes dia amik masa jugak nak keluar..
Kena sabar..Ada gak dia keluar terus..


Satu cara lagi, kalau suka nak letak favicon bergambar atau objek, boleh pergi ke website ni..byk favicon2 cantik dan kuit yang boleh dipilih.



Selamat mencuba!=)


20 comments:

Nur-nba said...

Salam. Kak Wan,terima kasih atas jasa baik akak buat tutorial ni.. Nur hargai sangat2. Malam nanti Nur cuba ye.. Sayang akak.. :)

luahfikiran said...

SALAM,
BAGUS PERKONGSIAN INI. LF DAH BUAT TAPI NAK CUBA GUNA PAINT PULAK

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nak sgt buat..tgu syafiq elok2 leh buat ..tq akak

Rozuan Ismail said...

nak wat jugak.nanti tgk hasil dia k

Nur-nba said...

Salam. Kak, Nur dah cuba buat. Ermm kenapa tak keluar lagi favicon tu.. Memang lambat sikit ke.. Erm takpe2, esok Nur tengok semula mana tahu jadi.

Nur ada buat entri khas untuk akak. Terima kasih banyak atas tunjuk ajar. Nur hargai sangat pertolongan dan bantuan akak.. :)

eelobor said...

terima kasih akak.... dah lama tertanya pasal nie. tapi skrg saya guna layout baru. pening sket kepala nak biasakan

ieda said...

dah cuba buat beb ... tgh sabar tgk .. :)

Nur-nba said...

Salam. Kak, seronok sangat sebab favicon tu dah keluar pada URL.. tq so much..:-)

Izan Ishak said...

ok kak wan... ada masa nnti izan pun nak try buat jugalah...

IntaNBerliaN said...

ooo mcam ni ke buat.. lnkali blh try :-)

whitecappuccino said...

baru ni lagi ciknor try, tok jadi2 lagi nih! huhu

Mila@Rimbun said...

Barulah aku tau favicon ni apa wakakaka... TQ yerr

shoutvoc said...

tq tutorial rngkas nih..tapi kalau guna domain sendiri mcm mana?

Anonymous said...

http://kluskap.com/?q=content/instant-online-payday-loans-lzo-mountains-vivre-hesitated-ladders

Anonymous said...

cheap payday loans online http://www.legitpaydayloansonline1.com Fundpopog [url=http://www.legitpaydayloansonline3.com]Payday loans online[/url] Stype http://legitpaydayloansonline3.com/ payday loans online no credit check As when finding out information on the interest rates, you any sneaky twists or loopholes which take advantage of the system and cost you more money out-of-pocket.But keep in your mind that based on place, be a severe signing the contract with the lenders.So the lesson learned is this - before you leave without any difficulty.

Anonymous said...

teds woodworking , http://woodworkingplans1.com/#Founninue woodworking projects

Anonymous said...

Несмотря на кажущуюся простоту, регистрация в качестве ип требует выполнение надлежащих норм и правил, потому надежнее доверьтесь профессионалам, которые имеют практический опыт подобного рода. Если вы спросите, как оформить ип, вам ответят очень легко.… Квалифицированные юристы ООО "РЕГИСТРАТОР" возьмут всю процедуру оформления и регистрации вашей фирмы, на себя...

Юридические услуги - [url=http://www.registratorfirm.ru/openip/]ип оформление[/url]

Anonymous said...

buy ativan buy lorazepam europe - buy cheap ativan no prescription

Anonymous said...

An outѕtаnding ѕhaгe! I've just forwarded this onto a coworker who was doing a little research on this. And he in fact ordered me lunch simply because I stumbled upon it for him... lol. So let me reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this issue here on your site.

Also visit my blog post :: google.Com

Anonymous said...

Intercombase - fine translation Document any of one hundred forty languages. Agricultural Translation, Energy Translation, Pharmaceutical Translation, Scientific Translation - Summit professional work at a reasonable cost .

Bulgarian Translation - [url=http://www.intercombase.com]Oil and Gas[/url]