Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Saturday, August 6, 2011

Kereta Terbakar Dekat Round About Presint 15

Salam 'alaikum..

Kejadian ni KH rakam dari tingkap bilik rumah adik KH je. Masa duk tinjau dari atas katil macam tak perasan sangat. Then mata tertangkap pada kereta bomba yang ada kat tepi jalan. Terus perasan macam ada kereta yang dah hangus bahagian depan. Tak pasti samada kereta tu terbabas dulu ke atau memang terbakar je sebab nampka kereta tu elok je berhenti betul2 sebelum garisan berhenti kat trafik light..

Huhu tak sempat nak rakam gambar waktu kejadian. KH terlambat sikit je. Rasanya tuan kereta selamat sebab nampak polis tengah bercakap2 dengan seorang pemuda berbaju merah yang berdiri je tepi pokok tengok kereta dia..huhu kesiannya..

Dari tingkap umah.. 


Yang pakai topi berbaju meraj tu pemilik dia..huhu


Huhu takutnya kalau jadi gini. Nak-nak pulak KH yang selalu drive sorang2. Tapi alhamdulillah setakat ni dapat handle dengan tenang kalau kereta rosak atau pancit.

KH pernah tersadai kat hiway dengan sorang member dari pagi sampai petang sebab kereta tetiba mati enjin dan bila pomen datang check dia pun tak sure apa yang rosak. Bila dapat start enjin dia, baru je jalan tak sampai 1 km dah mati balik. huhu last2 perjalanan ke KL terpaksa dibatalkan. Dan pomen tu bawak keta KH ke workshop dia. Mujur dekat dengan Temerloh dah masa tu. So, call abang KH datang amik..

Dan malam tu bermalam umah dia.. Soknya pinjam kereta dia balik Kuantan..huhu memang pengalaman sungguh. Dan banyak yang KH belajar dari situ. Peronda MTD banyak membantu dan bagi tips yang berguna bila berada kat hiway dan cemana nak handle situation bila kereta rosak atau eksiden.

Korang ada pengalaman kereta rosak or eksiden tak?




19 comments:

eelobor said...

Alhamdulillah.....sepanjang bowok kreto, tok pernah lagi buat masalah2 teruk di tengah jale

❤ eyeme ❤ said...

bila wei kete terbako tu? anda ke kl kah?sampai hati tinggal saya kt cnie.. wuuwuuuwuuu.. isk! hajat hati nak anta mmbr g umrah kt klia.. (maiza and mak dia).. tapi ongkos xdop..waaa~

Kalamhati said...

>>eelobor:
huhu kakchik raso doh skali pengalaman..tp alhamdulillah pengalaman tu bg ilmu yg byk ko kakchik..nok2 ambo hok duk soghe ni..hehe

Kalamhati said...

>>eyeme:
hehe baru sejam lebih td kejadian nyaa..hehe mano den tau ekau nak ikut gak..ekau kan bizi..haha
bila maiza berlepas?

sha a.s said...

alhamdulillah, sepanjang bwk kereta 5 tahun ni, x penah lg kereta Sha eksiden or rosak tgh2 jalan......alhamdulillah sgt2...

Kalamhati said...

>>sha:
alhamdulillah sha..akak dah dua kali la kiranya pengalaman kt jalanraya..sekali keta rosak masa tu pakai kancil..then sekali lagi baru je sebulan pakai Cik Myvi tu, org langgar dr tepi lak..huhu mujur tak jadi apa2..keta je la teruk bahagian tepi depan

♥cmª shIemª♥ said...

pernah jugak kete tetiba mati tgh jalan..rupenya wayar batri loose..
panik jugak la..

ariana's said...

Pernah kereta lama dulu rosak kat LPT dekat ngan area Maran. Masa tu nak balik Temerloh. tengah panas pulak tu..sian kat anak-anak, tp memang berterimakasih sgt kat peronda MTD tu..kerana membantu kami..kalau tak tak tau lah mcmn..

♥MAMASYAZA♥ said...

penah skali, tangki air bocor, temperature tetiba jadik high, enjin keta mati ngan sendirinya, kelam kabut le jugak cos time tu en. abah takdak, bwk anak2 ja pegi popular book store. nasib baik keta tu rosak kat stesyen minyak abg ipar, dia lah yg tolong

Lelord said...

dengan keta x penah, tp last 2 year saja naik moto ngan darling dr umah MIL kat durian tunggal nak ke jasin tetiba tayar pancit keliling hutan dh le nk maghrib ada lh yg lalu tp wat tatau. pastu ada 2 lelaki india stop dia kata dlm 2 km baru ada workshop dia soh lela naik ngan dia yg kawan lg sorang tolak moto darling. nak taknak lela naik tp dlm hati mcm2 doa kita tatau hati perut org.pastu lelaki india tu ckp jgn takut saya bukan org camtu(wah dia leh baca isi ati)

alhamdulillah xde pape tu last naik moto serik

Kalamhati said...

>>cma:
huhu mujur wayar bateri je loose..tak teruk sgt kan..

Kalamhati said...

>>Ariana:
alhamdulillah..kalau kt hiway tak payah risau sangat..trus kol peronda MTD..no ada kt kad tol tu..dorang pun pesan, kalu jadi apa2 kat hiway trus call then tunggu smpi dorang dtg..jgn tertipu dgn org yg offer nk towing n mintak bayar..sbb towing MTD free je

Kalamhati said...

>>MamaSyaza:
huhu mujur gak dekat ngan stesen minyak abg ipar..dpt gak dia tlg..sbb nk mintak tlg org2 yg kita tak kenal ni kdg2 ada yg amik peluang nk pow kita

Kalamhati said...

>>Lela:
huhu mujur gak dorang baik..akak penah kena pow dgn india yg ngaku pandai baiki keta..rupanya bukan reti sgt pun mujur pomen yg dtg lepas tu kenal india tu then tolong gi cari dia..dia kembalikan duit akak..huhu

kalu ngan hubby tahan lg..kalu sorang2 mmg kecut perut gak kan..huhu

IMANSHAH said...

kalau lalau grik nun, punoh keto, teghiak kawe

S..U..D..@..I..S said...

huhu kalau jadi sorang mau gelabah juga nih...mntak dijauhkan

NURUL AINI NORAZMAN said...

enjin kereta terlalu panas pon leh wat kereta terbakar kan?? temperature naik,.

takotnye klu kene,.mmg gelabah habis ni,.

whitecappuccino said...

alhamdulillah..setakat ni kalau drive sorang2 tak penah jadi apa2 lagi..tapi kalo kereta pancit pun cik nor mmng tak reti nak wat apa..:)

alinac lover said...

tkut je kan