Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Thursday, June 16, 2011

KEMBALI BEKERJA..PENGALAMAN SEPANJANG PERJALANAN..BAWAK HUJAN?

Salam 'alaikum..

Baru ada semangat sikit nak mengetuk kibod..KH rangkumkan semua kat sini la..senang..huhu

KEMBALI BEKERJA
Hari ni KH kembali bekerja..dari semalam rasa teruja sangat nak ke sekolah..Rindu kat anak2 didik..Cuti memang best tp duk di sekolah lagi seronok if tak banyak keroje la..hehe..Kecoh gak masa memula sampai tu, sbb ramai yang ingat KH pegi umrah..hehe bukan diriku..diriku hanya jadi bibik aja dong!

PENGALAMAN SEPANJANG PERJALANAN
KH bertolak dari rumah lebih kurang jam 12.30 tghari semalam..Drive sendirian untuk kali yang ke 3..selalu adik KH ada bersama teman..

Journey kali ni agak mencabar sikit sebab terpaksa drive dalam hujan yang sangat2 lebat..Masuk je Terengganu hujan sambut KH dengan penuh 'kegirangan'..huhu..Jalan Sg. Tong dan Kuala Ping tu dah la tak berapa elok..Lopak air memang banyak..Silap langkah boleh hilang kawalan..Jarak pandangan pun memang terhad..kabur je..Mujur tak banyak kereta sangat..

(Drive sambil amik pic?hehe time ni keta KH baru nak bergerak..sebab keta depan stop)

Time memang slow giler bawak..dalam 30 ke 40 je kot..sebab keta depan pun slow..bila ujan reda sikit baru dapat speed sikit tu pun dalam 60KM/h je..If bawak laju..rasa melayang je keta bila tayar cecah lopak air..Memang bahaya..



Then masa sampai dekat Setiu kalau tak silap..Ada eksiden yang melibatkan 3 buah kereta..Berderau gak la darahku..huhu


KH brek jap keta..Sebab macam terkedu je tengok..belakang takde keta langsung masa tu..Tu yang brek dan gerak slow2..so sempat amik pic and tengok polis duk check kete2 tu..keta hitam tu tercabut tayar..dan KH tengok rim dia dah mcm pecah dah..Fuh!teruk gak tu..tapi taktau pe jadi dengan orang dalam kereta..huhu

Benti solat kat Petronas Bandar Al-Muktafi Billah..Masa sampai ujan renyai2 je..Masa tengah amik wudhuk..haaa dia curah balik..Lebat selebatnya..Pas solat, tengok gaya mcm lambat je nak reda..makanya ku redaah je la ujan tu utk ke keta..Basah la jugak..menggigil dalam keta..huhu

Masuk bandar Kuantan dalam kul 6.30..cuaca cerah je..eh ke mendung sikit2 ek..lupa dah..hehe..Tapi yang pastinya..Bila KH sampai je umah member..sebab nak amik kunci umah..Tinggal kunci umah ngan dia before cuti ari tu..Tetiba je cuaca cem bertukar..angin kuat dan suasana dah gelap..Ribut lak..

Mak member tak bagi KH balik lg sebab takut dahan2 pokok timpa keta lak otw balik..So duduk umah dia jap sampai ujan reda..dekat kul 8 baru ujan benti..huhu..Mak member kata KH bawa hujan..hehe takpe la kan..Hujan rahmat tu..

Terus KH balik umah..solat maghrib..tinggal je dulu barang2 dalam keta..Pas solat baru la mula sesi angkut mengangkut barang turun tangga naik tangga..umah KH kat level 3..mengah la jugak..huhu

Malam tadi awal lagi dah pengsan..Siap mimpi lewat ke sekolah lagi..huhu terkejut!tengok jam baru kul 4 lebih ropanya..Fuhh!hapo la mimpi gitu lak..eksaited ngat nak pi skul..hehe

Sekian..mekasih!ni pengalaman kedua drive dalam ujan..dua-dua kat Tganu..dulu sampai tersasar ikut jalan Kuala Terengganu..Masa tak berapa cam jalan lagi..Sampai Kuantan kul 9 malam..Bertolak pagi lagi..tapi sebab jem dan ujan lebat..Perjalanan amik masa smpi 12 jam!

(Sori sesangat kpd kawan2 yg berkunjung ke sini..insyaAllah malam ni diriku mencoba utk BW jika ku tidak fengsan awal..hehe btw tq so much sbb sudi jenguk tho tuan umah takde nak sambut..huhu)


14 comments:

sha a.s said...

bile time hujan kena extra carefull la kn...bahaya...

Citarasa Rinduan said...

sangat2 bahayanya...

KH.. lain kali.. jgn lah take pic walau belakang tak ada kereta.. bahaya

diana said...

uih..hati2..
bahaya betul..
biar lambat asal selamat..ye dak??

Kalamhati said...

>>sha:
btul tu..akak kecut perut gak la..tmbh2 bila tak nampak lubang2 jalan sebab penuh air..huhu

>>Ayu:
huhu baik ayu..pasni KH lebih hati2..mekasih ayu sbb slalu igtkan pasal ni..=)

Kalamhati said...

>>diana:
btul tu..memang KH bwk slow je semalam..

ieda said...

adoiii wan .. nielah yg ieda risau bila drive dlm hujan .. ashik tgk accident jeww .. risiko tinggi :)

sarah-najwan said...

kalu jln balik kg..mmg ade je xciden..takut weh..

kalu ujan lagi lah..jln licin..tapi untung gak sb somi ambo bowok slow..hehe

♥cmª shIemª♥ said...

lebatnye ujan..huhu..

eelobor said...

sempat ambik gambar kreto eksidem lg tuh....huhuhuhu. hati2 kak bowok kreto tus

Kalamhati said...

>>ieda:
ha'ah ieda..bila ujan je mmg berdebor2 drive..huhu

Kalamhati said...

>>ummi sarah-najwan:
huhu ambo pun jenis hok tok gaduh..bowok slow2 jah..relaks sikit

Kalamhati said...

>>cma:
ha'ah lebat sgt cma..huhu

Kalamhati said...

>>eelobor:
huhu kalu byk keta ambo tk ambik dos..sebab jalan clear tu ambo berani tu..

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe kalu hujan lebat2 di jalan raya..mmg takot