Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Monday, June 13, 2011

SELAMAT BERSEKOLAH SEMULA...PENAT JUGA JADI IBU TUMPANG NI YE..HEHE BARU TAU!

Salam 'alaikum..KH bersiaran lagi dalam demam  yang dah hampir kebah..Tekak pun dah hampir cun dah..

Selamat kembali ke sekolah buat semua yg bergelar murid dan juga chekgu2 nya..Ramai blogger dari kalangan warga pendidik ni rupanya kan..termasuklah diriku..hehe walaupun hari ni, esok dan lusa diriku masih bercuti lagi..Terpaksa amik cuti rehat khas (CRK) kerana jadi ibu tumpang untuk dua minggu lbh ni..

Disebabkan semalam Kelantan diberi cuti sempena Perlawanan Akhir Piala FA 2011..Tak menang pun Tok Guru bagi coti jugak sebab alasannya nak warga Kelantan balik semula selepas perlawanan dalam keadaan tenang..Takdok la duk memecut dan merempit sebab kejar waktu nak masuk ofis..Alasan yang munasabah..Syukran Tok Guru!

Maka hari ni, bermulalah tugas KH menghantar anak2 sedara ke sekolah..Kena hantar 3 orang ke 3 sekolah berlainan..Yang paling jauh kena hantar ke Maahad Muhammadi Perempuan Kota Bharu..Sorang lagi di SMKA Al-Falahiah dan sorang lagi di Maahad Muhammadi Pasir Pekan..Yang dua orang tu sekolah berdekatan je..so takde masalah sangat..

Biasanya abang iparku keluar seawal jam 6 pagi sebab nak elakkan dari tersangkut ngan jem di Jambatan Sultan Yahya..kalau keluar lepas jam 6.15 memang sah2 abang iparku akan lambat ke sekolah dia..Jadi setiap harilah anak sedaraku sorang tu jadi geng pakcik guard sekolah dia..hehe orang pertama sampai ke sekolah..

So tadi, ku kuar kul 6.05..sampai kat Jambatan Sultan Yahya Petra, jalan masih clear lagi..Belum ada kereta bersusun lagi..Alhamdulillah..berjaya melepasi..Drop je anak sedara tu depan pagar sekolah sebab pakcik guard belum buka pagar sepenuhnya lagi..Ada sebuah kereta lagi yang juga hantar anak kat depan pagar tu..

Then KH pusing balik ke Pasir Pekan untuk hantar anak bujang dan anak dara sorang lagi..Sampai kat Jambatan Sultan Yahya tu, tengok  kereta dah bersusun-susun dah..Patutlah banyak kali anak2 sedara ku bagitau memang abahnya selalu keluar awal..Kadang2 lebih awal..Azan subuh dorang dah standby pakai telekung..solat..bersiap then terus bertolak...Pukul 5 pagi dah bangun tiap2 hari..

Pas hantar dorang, KH balik umah untuk uruskan dua orang lagi anak sedara..ni anak kakak yang sorang lagi lak...dua-dua belajar kat PASTI..5 tahun dan 6 tahun..Pas mandi dorang pakai baju sendiri..juz pakaikan bedak dan tudung je kat dorang..Tak banyak kerenah..senang nak uruskan..cuma sambil duk pakai baju tu mata duk ralit tengok tv..Citer Angelina Ballerina..tak berkelip..nak sikatkan rambut pun kita yang kena pusing..kepala dia tanak pusing dari tengok tv..huhu

Pas bagi dorang makan (on the way back td KH dah singgah beli nasi belauk..oghe klate kan makan nasi belauk pagi2..hehe)..Dorang jalan berdua pegi sekolah..dekat je..lalu dua tiga buah rumah jiran..dekat surau yang mak KH selalu berjemaah.

Then, tugas jadi cleaner lak..hehe..basuh semua baju..kemas ruang tamu (mak aih penuh sampah bebudak ni sepahkan..rumah ke tong sampah nih..huhu)..

Kendian, tugas jadi chef lak..(huhu penat jadi surirumah ni kan)..mak mesti penat setiap hari uruskan cucu2..tho dorang dah besar..tapi penatla kan kederat orang tua..tapi dia jugak yang nak jaga..maybe dia sunyi..at least pepagi before bebudak tu pegi PASTI, ada teman dia bercakap..kul 12 dorang balik..ada teman dia kat umah before yang lain balik sekolah..

Kul 2 KH, bergegas ke KB untuk fetch yang kat MMP..Then fetch yang kat MMP Pasir Pekan..Bawak balik dulu..Lunch dulu..solat..rest jap..dalam kul 4.45 lepas Asar..yang bujang lak call mintak jemput dia..memang setiap hari dia akan balik kul 5..Ada kelas tambahan..

Haa tu la tugas KH hari ni..Fuuhh!berjaya den lakukan..Rasa macam ibu mithali lak..hahaha tapi best gak kalu duk umah takyah keje..Uruskan rumah je..KH suka sangat ngemas dan masak..(hehe ada hati..anak2 ramai kat SKJG nun nak tinggal kat mana kan?=D!)

Bila KH duk pikir2 sorang2..penatnya abang ipar KH setiap hari ulang alik amik anak2..Kalau anak2 tak hargai..tak belajar rajin2...memang nak kena uli ngan KH jadi cek mek molek nih!

Errk panjangnya ku membebel..nak kena stop dulu ni..Nak refresh..then lepas Maghrib..ada lagi satu tugas rupanya..Anak dara yang form 4 tu ada tuisyen umah cikgu dia..Sekali lagi ku kena jadi supir!

Wassalam..supir permisi dulu ye..=)


17 comments:

norgee said...

waaahhh...nanny mithali! supir mithali pn yer gak...hehe...sometimes, bila kita berkesempatan buat kerja2 nanny dn supir ni mmg menyeronokkan...masa tuu laa...teringinnye nak punya family sendiri...tp takpe...menguruskan mrk umpama menguruskan anak sendiri...insyaAllah, one day Allah akan berikan kesempatan tu utk dinikmati dan dirasai ~ komen jiwang oleh norgee! huhu

IMANSHAH said...

tak sekolah ke?? bila nak balik kuantan?

Citarasa Rinduan said...

MEMANG terkejut dgn entry yang panjang dari nanny kalamhati..

serius nak habaq... mmg ada anak2 rutin 100%berubah..

bila ya, family dan ayah2 anak tumpangan(saudara) nak balik dari mekah??

opss....
lupa nak habaq.... utuk kalamhati CHAIYOK2..........

shopping2u said...

rindu zaman skolah dulu :)

~izan~ said...

wah..akak,mmg padat jadual akak..kiranya abg ipar akak mmg tabah dan sabar orgnya... bagus tu kak.

jadual surirumah mmg penuh kak,takde rest sgt utk diri sendiri,semua kena pndai2 curi masa,kalau keje,ada rest utk diri sendiri huhu...

take care yer kak,walaupun kesihatan katanya dah beransur baik..harap terus sihat =)

sarah-najwan said...

hehe..ni kira prektikal la ni..demo blaja2 amik pglmn..hehe

ni la rutin ambo kalu hari skol..rase lari 1000meter tu..peluh pah keting oghe royak..wahahahaha

pahtu kire dok honeymoon di klate kito la ni..selamat dok klate deh..jgn lupa hari rabu maghi kuante..hehe

Nur Hawa Mohd Zin said...

heheh...bagusnye kak...

cikcloudy said...

salam singgah.. org kuantan ke?

sha a.s said...

bzy ngalahkan menteri neh...ahahah

eelobor said...

patut la jalan dah mula jem...sekolah dah bukak rupanya

D_08 said...

macam lagi penat je jadi nanny ni cik KH........ kalo cekgu..habeh waktu sekolah....balik ghumah....kalo dok ghumah...selagi tak pejam mate.....selagi tu le koje tak habihhh

Kak Sam said...

2 minggu jalan raya begitu lancar. Hari ni... urm maleh nak habaq

kokser kokdam said...

alahai.. bagos btul kamoo..

msredcheesecake said...

cik kh,
baiknye ibu tumpang ni...da macam ibu betul dah...nak tumpangkan anak2 msred sekali bule?hheeee

nazirulhazwan~ said...

amboi, poning den nak bace entry ni dengan tulisan sebegitu:P <--komen bende lain.hehe

My Little Diary said...

besar ganjaran dan pahala akak KH....:)

aizamia3 said...

wah.. 6.05 dah kuar rumah.. ai pun 6.30 kuar rumah tapi mungkin sebab lalu highway.. tapi sampai office dekat 8.30 sebab nak kena hantar dak kakak ke sekolah, dak adik ke umah pengasuh baru pergi kerja sambil mengadap jalan jem.. penat2.. tapi bersyukur masih larat dalam menjalani kehidupan seharian..