Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Wednesday, April 20, 2011

TERJUMPA NI PULAK..


Salam 'alaikum..Lamanya tak update..huhu dah berhabuk dah blog..huhu biasa la bila tiba time kebizian tu memang tak sempat nak ngadap laptop lama-lama..sempat kerling-kerling je blog ni..


Dapat teka tak apa kat dalam gambar tu?Mesti dapat kan..Ya betul!Prepaid Card..Masa duk cari barang dalam laci tadi, ternampak susunan topup card ni..Memang KH simpan elok-elok sebab ni kenangan yang paling berharga dalam hidup..Sebab lepas ni belum tentu lagi berpeluang ke sana lagi atau tidak..Jika panjang umur dan dimurahkan rezeki, insyaAllah..Jika tidak, KH amat bersyukur kerana berpeluang menjejakkan kaki ke rumah Allah..Alhamdulillah...

Boleh dikatakan setiap hari beli topup masa kat Mekah hari tu..hehe nak-nak pulak kedai topup bawah hotel je..Beli yang sepuluh hengget dua tiga keping..saja tak beli yg 30 sebab nak jimat..Kalau beli yang 30 pun macam air gak abisnya..so pakai yang 10 dapat la control sikit..hehe

Banyak pilihan telcos kat Mekah ni..Macam kita gak la..Yang KH pakai tu dari telco Mobily (macam combine English ngan Arab rasanya)..Sampai-sampai je kat airport Jeddah..Dah terpampan iklan-iklan prepaid card ni..Dan masa naik bas ke Madinah, masa bas berhenti sekejap kat stesen minyak..Ada orang dtg jual starter pack Mobily ni..Harga 70 rial dan yang bestnye kredit dalam tu pun 70 rial..Tak rugi pun beli..

KH ada prepaid card 2 negara je..sebab baru 2 negara yang KH pegi..Saudi Arabia dan Vietnam..Yang Vietnam tak jumpa cari lak..huhu

Korang yang biasa holiday kat overseas mesti banyak koleksi prepaid card ni kan?

18 comments:

Rozuan Ismail said...

TAK PERNAH PERGI OVERSEA.HUHU

Kalamhati said...

>>Rozuan:
Airaisa kan adee..now eberiwan ken felai..hehehe

MAPPIAU said...

waaaa saye dulu mase baru2 gune henpon pastu pakai prepaid memang suke giler kumpul kad2 prepaid tuh, lebih lagi mase time tengah musim bola lagi macam2 corak ade huhuhu

kAmi dAn mEreKa said...

kite pernah g sarawak. kire over sea jugaklah kan? hehe =)

Kalamhati said...

>>Diana:
hihi samalah kita..sy simpan semua kad prepaid masa study dulu..tp skang taktau kat mana dah..

>>kami dan mereka:
hehe tu kira oberderiver tu..=)

mommylavender said...

mommy lom merase fly2 lagi~uwaaaa..n top4 lak jarang2..selalu guna fon umah jer....salam malamKH

Cikgu CTE said...

Insya Allah, akan sampai jua masa saya akuntuk ke sana...doa-doakanlah...

Solihin Zubir said...

untungnya..
sy plak lom pnah pegi luar negara.. T_T

eelobor said...

seumur hayat sekali jer pegi obersi (kecuali thailand) iaitu ke HK. x guna sgt pun prepaid masa tuh, sbb pegi 3 hari jer. lg pun roaming kan caj mahal sgt

sarah-najwan said...

bagus buat koleksi ni
bole kenang2..

ambo xguna prepaid..pkai line..ehhe

**jadi deh gathering kito tu..masok sedapppppp!!!!
ajok la hok mano2 saing demo blogger dok kuantan jugak deh...

DKosongLapan said...

beso2 lagi ye deme punye prepaid kad......Malaysia kan udah kecik2 je kalo nak topap.....

Mila@Rimbun said...

aku dah lama teringin nak ke rumah Allah sana.. tapi pokcik ni dok cari alasan jerrr.. boring betul. kalau single boleh jugak aku buat decision sendiri jerr

Cma Shiema said...

huhu..x penah g obesea...patut le lain je kad tu..arab punya..~~

My Little Diary said...

arab x sampai lagi, tapi vietnam dah sampai
cuma tak beli card tu lah pulak.. huhu

♥MAMASYAZA♥ said...

saya pun tak penah pegi oversea. kalo en. abah pegi oversea pun, mesti bwk balik fm aje

kak ina kl said...

alhamdulliah kamu dah pernah gi ke tanah suci yer..tahniah.

gi gak tgk anak kat India tapi tak beli topup sbb dia masukkan terus kat dalam hp.

Kalamhati said...

>>mommy:
insyaAllah ada rezeki nnt mommy berpeluang kenal tmpt org..=)

>>Cikgu CTE:
InsyaAllah..sy doakan hajat tu akan dimakbulkan Allah..=)

>>Solihin:
ada rezeki insyaAllah solihin..=)

>>eelobor:
ha'ah roaming mmg mahal..kakchik teringin nk gi Beijing..thailand ambo tgk sokmo tepi sungai takbai..haha

>>ummi sarah-najwan:
hehe buat kenangan..

ambo pun lamo doh tak guna prepaid..reti ko dop nok topup loni pun tktau..hehe

insyaAllah, nnt ambo nak ajak adik nga anak sedara ambo join skali..

>>Yob D08:
ha'ah..tu thn 2008..skang ni taktau la cemana..masa Kalamhati pegi aritu, org2 Mekah ni tgh giler pakai nokia N73..hehe mana2 pun tgk ramai yg pegang N73.

Kalamhati said...

>>La:
lor nape pokcik tu tanak pegi?ko pujuk la lagi..hembus2 sikit bg lembut hati dia..hehee

>>Cma:
hehe ha'ah arab punya..kiranya Mobily ni yg paling user frenly la masa KH pegi aritu

>>My Little Diary:
akak ada simpan lagi simkad vietnam tu..tp masa gi vietnam tu akak beli simkad je..dah ada kredit lem tu..pahtu tak topup pun.pkai yg tu je..

>>MamaSyaza:
nnt ikut la en. abah pegi sekali..hehe

>>kak ina:
alhamdulillah kak..
ha'ah ada sy baca cerita akak kat India..lg best ada org tlg topup..hehe