Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Sunday, April 10, 2011

LATIHAN PENGUNGSIAN BANGUNAN..

Frist time diriku dengar term ni..Pengungsian?..hehe nampak ngat kita selalu guna English term kan..Rasanya dari sekolah menengah sampai masuk U..kita panggil ''Fire Drill Exercise"(betul ke?)  kan..Bila tengok Guru Penolong Kanan HEM tulis dekat board, ternganga la kejap..hehe

Masa loceng dibunyikan, diriku berada di kantin tengah syok mengadap makanan..habiskan juga la sedikit lagi nasi..Takkan nak lari dengan tangan tak basuh..hehe rentung semua guru yang ada kat kantin sebab masing-masing ada yang baru je nak jamah makanan..Teruskan ajelah..huhu


Kita bakor!!

Semua murid dah berkumpul di padang..Latihan ni boleh dikatakan berjaya..
Cuma ada yang tak alert bahawa kawan dorang ada yang takde..
Dah disorok oleh guru tapi sorang pun tak perasan..rentung daaa


Demonstrasi memadamkan api dengan alat pemadam api oleh seorang guru

Bercerita pasal alat pemadam api ni, teringat kejadian tahun lepas, ada murid yang pi tarik pin dia kot then jatuhkan alat ni kat lantai, habis debu dia berkepul-kepul keluar...Semua panik sebab ingatkan asap kebakaran..Dah la kat situ kelas tahun 1..berkeliaran bebudak tu lari sambil menangis..

Diriku yang waktu berada kat bilik berdekatan dengan kelas tu pun panik gak..Ingatkan ada litar pintas ke pe..Bila semua murid turun ke bawah barulah, sorang cikgu lelaki ni pi tengok..Rupanya debu alat pemadam tu tersembur keluar macam asap kebakaran dah ropanya..Nak tengok apa2 pun tak nampak..Putih je berkepul-kepul..

Kalau betul-betul kebakaran memang panik kan..Macam tu pun diriku dah rasa tak keruan..Tak tahu nak buat apa dah..huhu

Korang pernah hadapi situasi kebakaran ni?Atau pernah 'rentung' masa latihan Fire Drill?hehe biasa kat hostel, kalau fire drill ni ramai yang tarik selimut tak lari turun..Biarkan diri rentung..huhu

12 comments:

eelobor said...

memang pertama kali dengar itu perkataan maaaaa.... huhuhu

Ayuni said...

o, tgk abg api....

Miss Yaty said...

bagus kn buat latihan mcm ni..tp dlu mse duk asrama sokmo merungut sebab kena bgun mlm2 buta tuk latihan kebakaran ni..huhu

Dekcik said...

huhuhu..teringat mase kay skolh dulu..latihan kebakaran..

sarah-najwan said...

pestime gak ambo dgr..hehe
igt pengosongan bangunan..adeh..

ambo pom gtu.kalu trainee fire drill gak..wak lolok jah jale2 nyer..kalu jadi sungguh gak..baru tahu..

kAmi dAn mEreKa!! said...

ingat lagi mase kite dok hostel, member turun pakai selimut je, excited punyer pasal sampai tak sempat pakai tudung. =)

Rahmad said...

singgah jalan2 kat sni..

Cikgu CTE said...

pelajar skrg mcm dah tau trick guru2 yg sembunyikan kekawan mrk..

mrk buat dek je....tak kisah...

IMANSHAH said...

banyak lagi perkataan yang belum kita tahu kan

Rina Rossoneri said...

dulu kat hostel plg benci kena turun berlatih Pengungsian nih (cam no ler nak nyebut nih)...dah la buat pukul 1 pagi, haishhh..

Citarasa Rinduan said...

tak pernah alami kebakaran...
kalaulah berlaku sure daku pengsan....



PS; setuju sangat2....pengunsian bangunan ayat baru utk ayu juga

Solihin Zubir said...

kita bako.. kita bako... heheh...