Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, April 26, 2011

BUAH TERAJANG..BUKAN SEPAK TERAJANG YE..HIHI

Gambar tak berapa jelas (mekasih inchik Google)


Haaa pernah tengok atau makan buah ni tak?..hehe buah nostalgia zaman kekanak rebina dulu ni..Rasa dia kelat-kelat manis gitu..Tapi sedap!

Sekarang ni macam dah nak pupus dah kot..Orang kata asal buah ni dari Pahang..Btoi ka orang Pahang?Masa kecik-kecik dulu banyak pokok buah terajang ni kat kampung..

Nak rasa?kena la cari kat kampung-kampung..tu pun kalau wujud lagi..huhu (ikh tetiba teringin nak makan buah terajang ni..mano den nak caghiii..uwaa)

26 comments:

Jo Qusary said...

nampak mcm buah keranji...

Kalamhati said...

>>Jo:
hehe bukan..dia macam buah anggur kulit luar dia tapi rasa dia kelat-kelat sikit

Citarasa Rinduan said...

kalamhati..
ayu pun suka makan time budak2 dulu.. balik mengaji... sure ambil kunyah dalam perjalanan balik rumah
skrang tak pernah jumpa..
dan lupa namanya

kalau buah terajang?? heheheheh... first time dapat tau namanya

Puteripisces said...

meh i terajang u nak x??lagi sedap dr buah terajang tu...hahahaha

aku tgh bengang ni sbb akaun fb aku kne hacked...bace kt latest entry aku...

Kalamhati said...

>>Ayu:
hehe ayu penah makan ye..ha'ah terajang nama dia..=)

>>Puteripisces:
bakpo pulop..huhu
kena hacked ghano?takleh bukok ko?

Puteripisces said...

kwn aku bukak fb td, skali tgk profile pic aku dh tukar jd 18sx, pastu siap ade dia post status 18sx lg..nasib baik saing2 aku msg aku, cpt2 aku suruh mimi tukar password and delete gmbr ngan posted status x senonoh tu...huhuhu

Kalamhati said...

huh sempat tu letak gamba lain..bunguk btol hacker tu

IMANSHAH said...

dulu banyak belakang umah ambo..loni tebe doh

Puteripisces said...

mmg bunguk sggh...terlompat aku dgr mase saing aku tepon aku...huhuhu...mase mimi msg aku lbh krg pukul 1 tu, mimi kate status dia post tu br '10 minutes ago'...baru sgt2 lg...ngok la...

kasihredha said...

Dik...kalau mengandung, mengidam buah ni...payah nak cari ni...kesian suami...hihi

eelobor said...

tok rajing denga lagi tuh, nie baru pestaim...

Kalamhati said...

>>Imanshah:
aloh la bakpo tebang..buah lagenda nih..hehe

>>kasihredha:
akak..huhu naya kalu gitu..hope takde yg ngidam nak buah ni..=)

Kalamhati said...

>>eelobor:
yolo ko tok ghajin make?rugi la demo..hehe buah sedap ni

S..U..D..@..I..S said...

kalau x silap sy, buah ni dikampung saya namanya buah 'mertajam'....
la ni susah jumpa pokok ni ...
huh nostalgia........

Nieza said...

menarik n3 ni saya 1st time dgr nama buah ni...tak pernah mkn lagi tq sharing..:)

Mila@Rimbun said...

aku org pahang pon tak pernah makan lerr hahaha

Nur Hawa Mohd Zin said...

salam kak...
rasa dia macam pokok senduduk ke?

sarah-najwan said...

wey..ambo daghat weh..woh gapo ni...ambo tok ce la..huhu

Cma Shiema said...

huhu..kak kh...1st time cma nengok buah terajang ni..
ehh..nape nama dia terajang..hohoh..
kelat2?manis2? errmm..

Kalamhati said...

>>Sudais:
yup btul tu..nama lain dia mertajam kalu tak silap..hehe

>>Nieza:
susah nak cari dah skang buah ni sis..huhu

>>Awe:
salam awe..amm tak sure lak senduduk rasa cemana..hehe senduduk kelat jugak kan?tp dia kelat2 manis lemak2 gitu..hihi

>>ummi sarah-najwan:
btol ko demo tok ghajin make??hehe
buah teghaje oghe klate pangge..payoh doh nok caghi loni..huhu

>>cma:
ha'ah buah terajang..hehe satu lg nama dia mertajam..kt bukit mertajam mesti byk ni kan.=)

MAPPIAU said...

hikhikhik kalau tengah makan buah nih harus kene ikat kaki neh, kalau tak kang asyik nak menerajang jer kang...akekekeke

Kalamhati said...

>>La:
hehe penah kot ko makan time kecik2 dulu..tak ingat tuu

>>Diana:
wakekeke bahaya gitu..tokleh makan buah ni depan orang..kena makan sorang2 je..baru takde yg kena terajang..haha

seminggu sekali said...

pertama kali melihat buah ni.

unik pula tu namanya :)

*pertama kali juga di sini.

whitecappuccino said...

buoh ni ciknor tak kenal..buah kerian tau laa..

findthetruth said...

Ganu pggil pokok kayu terajang / pokok terajang..

Anonymous said...

Ya Allah sedapnya rasa buah ni. Nikmat masa zaman kanak-kanak..skrg nak cari pokok pn dh xde. Kalau ada pokok ni, mau hari2 makan buah ni.. :)