Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Thursday, January 20, 2011

RABUN..



Salam semua..

Kesian tengok murid yang kecik lagi tapi terpaksa pakai cermin mata kan..huhu..Macam susah je nak baca tulisan kat papan hitam.. Suruh dia duduk depan dia taknak..huhu

Teringat cerita seorang rakan guru tentang anak dia waktu bersekolah tadika..cikgu tersebut tidak perasan anaknya itu rabun..Bila tanya seronok ke tak sekolah..Dia jawab tak seronok sebab sekolah dia warna kelabuuu..

Cikgu tu rasa pelik..then terlintas untuk hantar pi check mata anak dia kat optometrist..Rupanya si anak rabun.. Lepas pakai spek, si anak balik umah bgtau kat ummi dia, baru dia tau rupanya sekolah dia cantik..kawan2 dia semua comel.. Terhambur airmata cikgu tu..Betapa dia tak sedar anak dia lama dah rabun..huhu

Korang ada pengalaman tak?yang pakai spek tu, sejak bila pakai spek..

**Masa sangat men'jeles'i diriku ini utk berlama di alam maya.. Ni pun post entry pakai hp je..Kalamhati sempat jenguk blog rakan2 cuma ada yg tak sempat Kalamhati komen dan tinggal jejak..maaf byk2.. Tugas dan tanggungjawab jatuh nomot satu.. Harap kalian ceria-ceria selalu blogging!..


Wassalam..

18 comments:

IMANSHAH said...

ambo pun rabun jugok

sarah-najwan said...

ambo pom rabun jauh gak
thun 2005 pkai spek gtu..
nok drive..silau weh..

tok try lagi pakai kontek lens
kalu paka..macam artis kot..keh3..

ambo pom bizi loni..rentas kappong..

Solihin Zubir said...

budak tu pun x sedar dia rabun? sadisnya.. huhu..
alhamdulillah sy x rabun.. =)

Rozuan Ismail said...

wan dulu pernah tahan mata wan dari tak pakai spek walau rabun..2 tahun..haha..cuba bygkan cikgu ajar kat depan..langsung tak nampak..

DKosongLapan said...

cik kalamhati....
awok dulu peghenah pakei spek....tapi sejak spek awok tu ilang....dan jumpe pun udah calor balor..... awok teghuih maleh nak pakei spek....kesannye....rabun awok bertambah...nampak gayenye kene jugak pakei spekkk

Izan Ishak said...

k.izan dulu2 rabun skit, pakai spek pun kejap je. tp kan anak2 sedara k.izan dulu mmg masa sekolah rendah dah pakai.

kesian pada anak2 yg kecik2 dah pakai spek nih kan~

Kengkawan said...

masa form 1..
sblm tu asal salin nota kat papan hitam je mesti tension.. heheh

azieazah said...

Saya pakai spek sejak 2 tahun bekerja (asyik depan komputer jer). Dah lebih 20 tahun dah pun..

Kemudian anak sulong pakai spek (sebenarnya lense jer) sejak dia tamat SPM.

Sekarang ni anak no 5 pakai spek sejak Tahun 5 (age 11 tahun).

Rasanya semua tu sebab suka tengok tv dekat-dekat. Dulu tv tidak berasaskan air mcm sekarang. Yg plasma tu yg jenis leh touch screen tu tak rosakkan mata.

eelobor said...

Alhamdulillah, setakat nie masih elok lagi, cuma dah ada tanda2 awal sket kut

whitecappuccino said...

ciknor pakai spek sejak umor 14 tahun, so dah 31 tahun la..kgi kerja pakai contact lense,kat umah pakai spek :)

mzhany said...

alaa sianya budak tu...seb baek cepat sedar kan, kalau tak mesti dia tak suke, terus xnak belajar

rossoneri said...

dah rabun lama,tapi takut nak bagi tau parents,takut kena marah dgn ayah..darjah 6,cikgu detect kita rabun teruk..then pakai spek terus power 500 kiri 500 kanan woooo.. dan mungkin sebab tu masa sekolah rendah otak sangat cekap menghafal..hehe sebab xnampak kan..haish,sedih heheh

Miss Yaty said...

dak tu macam yaty je akak..sebab dah lah rabun kidal plak tu..hihi..cuma dia bog yat girl..hihi


yat start pakai spek masa umur 10 tahun..masa tu rabun dah teruk...

250 kiri dan kanan... B-)

Sharinginfoz said...

kena check awal2 kan kalau anak2 ada simpton tak nampak takut power semakin tinggi

Cma Shiema said...

cma x de rabun..akak g bw cek dulu la..bru lek nengok cermin mata yg sesuai ikut power..

Citarasa Rinduan said...

salam..

lama tak singgah sini..
sure cikgu kita buzy..


ehehhehehe....
bab rabun..ayu pun macam anak murid cikgu gak..dari usia 15 tahun..sekarang dah 16 tahun bercermin mata...

alhamdulillah..kalau pakai spek bolehlah drive dan memasak

MOH KEMBARA said...

Salam Cikgu Wan, pe kabor? Lama akak tak mari sbb masalah broadband Turki, ni dah ok. On the way ke Laut Hitam minggu lepas, ada budak yang masih tak bape pandai cakap dah pakai spek (mata juling punya masalah), baru 15 bulan kot umur dia, sian. Kita kena peka kalau budak tak bape nampok atau tak kenal warna.

mE said...

si rabun yg comel...cikgu bg dia duk dpn...cian tau..huhuhu