Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Friday, January 14, 2011

KSSR OH KSSR..

Seperti yang kita sedia maklum (ke ada yang tak maklaum lagi?..hehe)..Mulai tahun ni murid Tahun 1 di semua sekolah rendah akan didedahkan dengan kurikulum baru menggantikan Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah..Kurikulum yang baru ialah Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR)..Boleh pulak campur English term dengan Melayu ek..hehe

Semua guru tahun 1 masih fenin2 lalat lagi duk mikior cara terbaik untuk melaksanakan kurikulum terbaru ni..Banyak perubahannya..Pergi kursus pun masing2 masih buntu..Mana tak buntunya..bila tanya orang yg menyampaikan kursus pun depa blur gak lagi..haha macam-macam..Benda cepat dan segera ni gini la kan..tapi cecemana pun perlu diteruskan..Dah ter'gezet' dah..

Sabtu lepas semua guru wajib hadir untuk mendengar taklimat mengenai KSSR ini dan PBS (Penilaian Berasaskan Sekolah)..Peperiksaan dikurangkan..Penilaian akan dibuat beradasarkan pencapaian individu mengikut standard yg telah digariskan..So bertambahlah bebanan kerja guru-guru tahun 1.. Nak buat cemana, baton sudah diserahkan kat tangan..Jadi, sama-samalah berlari..sama-samalh menari dalam kelas..hehe cikgu2 BI kena berphonics lak pasni ngaja..tak boleh nyebut huruf dah nak ngeja..kalu 'S' kena bunyikan 'sssssss' je..

Subjek Sains dah ditukar ke Bahasa Melayu semula..Dan nama pun tukar baru menjadi Dunia Sains dan Teknologi (DST)..

Fire!hehe

Syyy...jangan bising!

Yaribbaaa!..hehe

Antara gaya yang perlu dibuat oleh teachers yang ajar English..hehe
Aksi kat atas tu betul..Ayat2 kat gambar tu Kalamhati yang reka..hehe 
Kitorang siap kacau dorang, nak bawak camcorder dan nak ngintai dan
rekod aksi dorang..hehe

Secara keseluruhannya, Kalamhati tengok silibus tahun 1 ni lebih mudah..Cuma yang susahnya kerja guru..huhu..Semoga kurikulum baru ni berjayalah..Yang paling penting ia dapat memantapkan lagi mutu pendidikan rendah di negara kita..Jangan sekerat jalan then tukar lagi yang baru..huhu

13 comments:

Jo Qusary said...

hahaha... bestnya cikgu tu!

Kalamhati said...

>>Jo:
dia memang best!guru cemerlang daerah tu..hehe

Ayuni said...

sye cukup x setuju math n science dimansuhkn seolah-olah membantutkan student kita dgn panguasaan bahasa inggeris. Lg pun kt universiti semua buku rujukan dlm inggeris, ramai kwn2 yg lemah bhs inggeris cukup menyesal...

Citarasa Rinduan said...

kalamhati--
makin lama ayu makin sayang dgn kamu..
hehehehe..buat pengalaman umai besekolah nanti

MAPPIAU said...

hahahaha sempoi sungguh cekgu tuh buat gaye macam tuh...menyengih jer saye tengok hahaha

anyway semakin hari kerjaya guru makin mencabar, dan sangat kagum dengan tugas guru :))

(penah ade cite2 nak jadi guru tapi takde rejeki hiks)

eelobor said...

hhahaha, ingat kor gmbr kakchik td

whitecappuccino said...

bersedialah menanggung bebanan kerja itu..semuga hasilnya nanti lebig positif

cek chun said...

memang pakat penin. tambah2 bab nak buat eaaa tu :p

K.Nor said...

salam wan.. ngajar tahun satu ke?

Yaribbaaa..Yaribbaaa... hehehe

DKosongLapan said...

salam cik Kalamhati....
kekekek....lawak jeee....tak pasei2 le cikgu tu jadi bahan lawak...... awok ingatkan apebende le KSSR tuuu...... tapi kalo betoi le bende ni dibeghi penambahbaikan bagoih leee...awok takot bende ni sekadar rebranding jeee....tuko name lainn...isi same macam dulu.....

sarah-najwan said...

itulah tranformasi dlm sistem pendidikan kita sealir dgn arus skrg..

xpe..mende ni bole blaja..semua guru ialah insan yang bijaksana sebab mereka mendidik manusia untuk menjadi insan yang berguna kepada agama, keluarga, bangsa dan negara..

**aloh..skemanye ayat kawe..hahahhaa

S..U..D..@..I..S said...

kerap sangat silibus bertukar...
tidakkah membebankan kanak2...juga guru..kalau memudahkan ok jugak...

ckLah@xiiinam said...

Salam kenal...
Melihat gambar-gambar aksi, dah yakin cikgu itu pasti disukai murid....