Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Wednesday, January 5, 2011

Cekik Darah..

Pernah tak korang makan kat mana-mana then terkezut sakan bila nak bayar..makan tak seberapa tapi mahal bagai nak rak..mesti pernah kan?

Sekarang kitorang memang tak puashati dengan pengusaha kantin sekolah..Actually dari tahun lepas lagi..Ramai guru komplain lauk yang sama je setiap hari..pastu makan tak pernah kurang dari 4 ringgit..kalau Kalamhati makan jarang kurang dari 5 ringgit..sedangkan hanya makan nasi separuh, lauk dan sayur shj..air pun biasanya Kalamhati minum sunquick kosong panas atau sejuk..

Kalau pengusaha yang lama, makan macam tu paling tinggi pun 4.20 je..Semalam lagi rasa nak pengsan..Makan ikan keli kecik je..ngan sayur..then air limau ais..bila nak bayar..anak tuan kantin tu kata 6.40!haa!adusss tokei balak pun boleh pokai ni kalau tetiap hari kena caj gini..

Then Kalamhati pun bincang la ngan geng2 bujang ni..konon nak berjimatlah..hehe kitorang pakat nak bawak bekal..gilir2 buat..nasi goreng ke apa ke ikut la..pagi tadi member Kalamhati bawak nasik dagang dia beli tepi jalan masa dtg sekolah..Baru 2 hengget..Air masing2 dah bawak sendiri..

Whaa memang jimat!Hujung tahun ni boleh la kalamhati tambah satu lens lagi untuk kamera..takpun tukar kamera lain..haha eksen sungguh!

Dengar cerita pun, air budak2 pun dorang caj sampai singgit..alasannya sbb pakai cup..alahai..sian bebudak tu..kitorang dah report kat pentadbir dah pun..Masa pakai gelas dulu pandai sangat taknak cuci gelas bersih2..berminyak2 je air bebudak..

Then bila pentadbir komen, depa tukar pakai cup utk settle kan masalah..Tapi naikkan harga ropanya..Sirap je jual..takkan sampai singgit..ada budak yg bawak 2 hinghit je ke sekolah..nasi dah RM1.20..kalu nak beli air dah tak cukup..huhu

Sorry!ada mokcik membebel tetengah malam kat blog..hihihi

17 comments:

Ayuni said...

haah, kdg2 rs mcm xberbaloi bayar lebih2...

Kalamhati said...

>>Ayuni:
tu la pasal..kalau masih study lg la terasa kan?

Jo Qusary said...

selalunya kena cekik darah kalo makan kat kedai melayu di kawasan kampung... ingat kitorg dr bandar nie kaya sgt ke sampai tak terasa duit terbuang kat atas masakan yg tak sedap, dah la perangat balik pulak tu?!

Rafidah Bakri said...

pernah kena..!!!
dekat food court Mydin Kubang Kerian
kedai nasi kandar
sampai RM10.20
dorang cakap tu harga normal,
pd sy tu x normal...

Citarasa Rinduan said...

eik
kalau ikut kiraan kak ayu nasi, ikan keli, sayur air limau ais hanya rm 4.80

sah mmg cekik darah

Kalamhati said...

>>Jo:
kaya ke tak kaya org yg makan..rate kena sama..dorang ni kdg2 tgk gaya org yg masuk..kalu nmpak mcm berduit je memang pow la..bleh plak gitu..huhu

Kalamhati said...

>>Rafidah:
huhu nasi kandar memang agak mahal sikit..tp normally dalam 8 inggit lebih je ..memang mahal la tu

Kalamhati said...

>>Sis Ayu:
haaa tu dia otai kedai makan dah bersuara dah..memang betul kata Ayu..tu harga biasa saya makan..bawah 5 inggit..

Rozuan Ismail said...

pernah sgt..makan sikit je..bayar mengalahkan hotel..hampeh tol..

Kalamhati said...

>>Rozuan:
baik makan kat hotel kan?hehe

Miss Yaty said...

setuju ngn kak ti...yat dah byk kali kena macam tu..geram betullah...

baik makan kat hotel kan kak...hihi ;)

Kalamhati said...

>>Yat:
apa dia?yat nak blanja akak makan kat otel?bleh!bleh!hihihi

S..U..D..@..I..S said...

nilah kesan
apabila petrol naik....
lagi satu gaji naik....

alinac lover said...

ala xptot la buat mcm tu

kesian kat budak2

azzey said...

Kalamhati: pnh juga berdepan dgn situasi cam gitu....mmg terkejut juga....hi3....saya pun dh lama tak beli makanan kat kantin offc ni. dh le mahal ; tak sedap plak.....:(

sarah-najwan said...

tak menahan bayar mahal..
mesti boikot terus..

salu buat pot luck..kasi ajar sket..hehee

whitecappuccino said...

wuit! mahal tu!!! patot kantin sekolah murah la skit dari beli kat luar..ni tak..