Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Monday, December 13, 2010

DUITMU ADALAH DUIT KU!

Eh ni bukan kisah pisau cukur tau!Hehe..nak cerita pengalamanku masa study dulu..Al-kisahnya, pada hari tu scholarship masuk. Ku dengan bestfriendku janji la nak celebrate la kenkunun dah jadi OKS (orang kaya segera..duit abis pun segera..kikiki) nak makan pizza sebab kitorang memang hantu pizza.

So pegi la ke Jalan TAR untuk makan pizza. Jalan pun rasa cem orang kaya je!hahaha..Tapi duit lum withdraw lagi ni. Pegi la withdraw dulu. Sampai kat ATM, terus masukkan kad. Firstly mestilah nak check balance dulu kan..Nak tahu berapa yang masyuk. Papapan di skrin buat kami berdua terkezut cimpanzi!

Kenapa ek?!Sebaaaab ada saploh hengget je dalam tu. Huwaaaa!Mana pegi duit i?Where?Di mana?Aina?Kiya hey?(eh betul ke?)..Gabra la jugak tapi cuba cool kan diri..Pastu bestfriend ku tah cemana tah dia terfikir nak check account dia gak. Actually dia tak dpt dah scholarship sebab dia dah grad dan buat part-time kat U masa tu.

Yang mengejutkannya, dalam akaun dia ada ribu2!Akaun dia tu khas untuk duit scholarship je. So, bukan duit dari parents dia. Kitorang tak fikir panjang pun..Terus jumpa jawapan..Jawapan pe?hehe

Kitorang agak Financial Unit dah tersilap masukkan duit scholarshipku ke akaun bestfriendku..Cemana leh jadi cemtu??Very de impossible lah!..Tak caya?..Percayalah!

Esoknya, kitorang segera ke Financial Unit untuk maklumkan perkara tu. Bila bagitau terkedu abang tu. Dia garu-garu kepala yg tak gatal..So, before dia lagi pening, kami bagitau yang I/C NO. kami lebih kurang sama sebab tarikh lahir kami sama..bezanya kat belakang je..Kalamhati punya 70 dia punya 54..tu je bezanya.

Hua hua hua abang tu sekali lagi tepuk dahi dia!..'Eh!kau dah tak dapat scholarship ek?'..Dia tanya kawanku itu..'Tak dah bang..baru grad je'..'Aiseh!mesti abang salah key in ni..Memang logik pun tersalah..Fuh!nasib baik korang kawan baik. Kalau tidak memang naya..'..'Gini la, abang mintak maaf banyak..Abang percaya kat korang..Ko keluarkan duit tu bagi kat dia k'..Kesian lak ku tengok muka pucat abang tu..huhu

Dipendekkan cerita, makanya lepas tu kitorang transferkan duit tu dr akaun kawanku ke akaun tu..Jarang berlaku kan?Tapi memang telah terjadi kepada diriku. Kenangan sungguh!Kalu masuk ke akaun orang lain, belum tentu dapat balik. Kalau rayu pun mesti pihak Financial tak percaya kan?

Korang pernah terserempak dengan kejadian macam ni tak?

19 comments:

alinac lover said...

ketaq lutut la kalo msuk ke akaun org lain
hehe

Amirah Yusof said...

perghh aku diam kut kalo selonggok masuk dlm akaun kau..hihi
penah jadi cm tu jgk tp tadek smpi beribu, tetiba ada bebrapa not dlm akaun..

woot-woot said...

wahhh manusia,kalo buat keja..hehe...seb bek manusia ni salu buat salah.so di maafkan ler..haha..

meh join contest style ur hijab ! ^^

http://iniwootlah.blogspot.com/2010/12/style-your-hijab-contest.html

eelobor said...

hehehe, tetiba mana tau boleh masuk akaun saya kan? mesti buat derkkk jer. hahaha

kai azmier said...

best nyer.. kalau kai da malas nk pikir da.. gune dulu, pikir kemudian.. rezeki dtg.. haha

MOH KEMBARA said...

Salam Cikgu, tak penah dpt duit free cam tu tp satu tahun tu org lain sibuk2 gumbira dpt gaji dan bonus, akak buat cool sbb keja kontrak. 3 ari tak tengok gaji (duit banyak lagi). Bila nak withdraw tengok duit ribu-riban lebih! Eh...mana dtng duit lebih? Kawan kata Akak dpt bonus. Akak kata mana buleh, akak keja kontrak. Call HR. HR kata duit Akaklah tu, diorang bagi. Oh gitu. Ingat diorang silap. Selalunya staf kontrak atau sementara tak dpt bonus. Joli katak pastu!

cikgu isza said...

erk.. ada pula macam tu.. klo akaun orang lain macamna?

tragis nih..

Jo Qusary said...

pernah terserempak dgn kes camnie... mmg la patut abang tu pucat jadinya... sebab melibatkan kecuaian dlm pekerjaan - penalti dia berat tu, terutama sekali kalo dlm jabatan kerajaan.

Lelaki Ini said...

ade juga??
giler r!!!

nazirulhazwan~ said...

haha, kan best klu termasuk kat den punye akaun.
mmg buat senyap taktau paper.hhehe

DKosongLapan said...

uiiissshhh....
naseb baek le termasok akaun bespren....
kalo masok ekaun oghang lain....
babai le jawapnyeee........
memang tak sampei le hajat nak makan pizzaaaa

sarah-najwan said...

xpenah berlaku gini..

tapi jika masuk akaun saya..
saya pi bank tanye sumbernya..
jika bukan hak kita xle ambil..

jika tiba2 ada $$ masuk dan jika dicheck hak kita..mok cik kayo lah...

S..U..D..@..I..S said...

selagi nama manusia tentu ada kesilapan.....nasibik best friend...
kalau orang lain nanya gitu..

Allah selamatkan..kalau dah rezeki...

Kalamhati said...

>>Yong:
tu la pasal..ada rezeki akak lagi masa tu..kalau tidak berputih mata laa..

>>Amirah:
huhu jgn la cemtu..owh penah berlaku ek..ni pertama kali dlm hidup akak..kalau sikit takpe ni dekat 2 ribu gak duitnya..

>>woot woot:
ha'ah..sbb tu la akak maafkan je kesilapan abang tu..janji duit tu ada dan dia tak careless lagi next time

Kalamhati said...

>>eelobor:
hihihi tak baeeekk tau..nnt Tuhan marah..hehe =p

>>kai:
hehe mana bleh kai..tak berkat duit tu..kalu buat makan lagi la tak elok..

Kalamhati said...

>>Kak Halima:
wah!dapat terpijak namanya tu kak!..seronok kalau dpt cemtu kan?tu rezeki nama kak!hehe bila la saya nak dpt gitu..=D

>>Isza:
tu la pasal..nasib menyebelahi saya lg masa tu..huhu

>>Jo:
ha'ah kan..masa tu akak juz fikir asalkan duit tu selamat je..so tak panjangkan kes tu..

>>Lelaki ini:
huhu kesilapan tangan manusia..hanya sbb dua nombor belakang saja yg berbeza

Kalamhati said...

>>naz:
ambuih!hehe den yakin mesti ekau tak berani ambik punyo..hihihi

>>D08:
ha'ah memang nasib baik sangat..kalu masuk akaun org lain sure org tu tak perasan punya..gunakan je duit tu..

Kalamhati said...

>>ummi sarah-najwan:
betul tu kak..sy pun jenis yg ingat duit sy berapa kat dlm bank..sbb duit tak berapa byk..hehe
tak berani nak makan kalu tak tau sumber dr mana..kalau tetiba ada tunggakan tu memang raya sakan la!hihi

>>Sudais:
betul tu..maybe sebab tu duit scholarship..utk belajar..jadi Allah pelihara lagi..sbb tu je sumber perbelanjaan akak..maklumlah org tua dah tak bekerja..tinggal mak sorang je..jd akak memang jimat berbelanja..

Ibu Mifzal Arsyad said...

hehe..leh jgk gitu ya..selalunya..kalau nama nga ic lain bank akn hold dulu...