Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Thursday, December 2, 2010

BILA SI DIA BERTANYA...



Waduh bergeliga sungguh otak Encik Ben ni..Baru semalam ku perah otakku menjawab soalan-soalan ceputembaga dia..Hari ada lagi segmen yang lebih gempak..Wallaweeh!macam nak merisik je tajuk entry!hehe

Tanganku tengah rajin nak mengetuk kibod ni..Makanya ku dengan berani menyahut cabaran menjawab soalan-soalan ramalan SPM En. Ben ni..

1. Pada pendapat anda , apakah yang perlu ada dalam sesebuah blog ?
Yang pertama sekali perlu ada mestilah tuan punya blog!hehe kalau takde tuan macamana tetamu nak datang kan?Bagi salam tak bersambut lak..Yang paling penting perlu ada sedikit maklumat tentang pemilik blog, shoutbox supaya senang tetamu nak menyapa, ruangan untuk follower pun penting sebab ini akan lebih menambahkan semangat kita untuk terus blogging bila tengok ramai yang sudi jadi sahabat kita..Dan satu lagi, adalah lebih baik letakkan sekali link untuk entry2 lama or archives (kata orang Kelantan..hehe) serta bloglist..Sebab ni juga satu cara untuk menjana trafik..Betul tak?..Ni berdasarkan ilmu-ilmu yang diturunkan oleh Tok Guru-tok guru blog yang saya baca.

2.Bagaimanakah anda mempromosikan blog anda ?
Saya biasa promosi blog dengan merayau-rayau tak tentu hala ke blog2 kawan-kawan, ping new entries di Blogged.my dan Innit serta share kat Facebook. 

3.Blog bagaimanakah yang anda tidak suka masuk? dan kenapa?
Semua blog saya suka jenguk, cuma ada yang membantutkan mood berjalan-jalan maya ni bila masuk blog-blog yang terlalu sarat dengan widget2 yg tak sepatutnya, ada tu time2 lupa nak slowkan volume laptop tekezut bewuk den bila tetiba muzik atau lagu keluar dengan kuat. Kus spirit..huhu..Kalau tak letak lagu pun ok kot..tapi tak dinafikan ada blog yang pasang lagu yang sesuai..Yang slow2 je..Ok je kot. Haa satu lagi, yang guna shortform yang terlalu short. huhu maaf dik, orang2 tua dewasa macam akak ni tak berapa nak faham la..Terus tak berapa minat nak terus baca entry..huhu

3. Jika anda masuk ke sesebuah blog , bahagian manakah yang akan menarik perhatian anda ?
Yang paling menarik perhatian adalah tajuk entry dia, susunan page elements (paling suka kalau shoutbox dan follower punya kotak diletak di sisi kiri atau kanan sidebar paling atas)..takde la susah-susah nak scroll sampai bawah untuk jadi follower..Makcik dah tua, letis tau..hehe
Satu lagi, saya memang tertarik kepada layout yang simple serta combination warna yang sesuai dan tak lupa juga header blog dan nama blog tersebut..Kalau nama yang simple dan unik memang saya mudah ingat..

4. Apakah kata kata semangat yang boleh anda berikan buat blogger yang mana semangat mereka telah jatuh akibat dikritik hebat oleh pembaca ?
Satu je saya nak pesan, jangan mudah rasa down bila ada orang kritik blog kita. Masing-masing ada hak. Andai dia tidak suka, ada orang lain lagi yang suka. Blog kita mencerminkan diri kita dan ia hak mutlak kita. Kita berhak tulis apa saja dalam blog kita as long as  ianya tidak menyalahi undang-undang, tidak memburuk dan mengaibkan orang lain. Kalau orang benci nak baca kita asyik tulis pasal diri kita, pintu blog kita sentiasa terbuka untuk dia klik keluar. Simple bukan?..Jadi tak payah sedih2! Teruskan blogging! Kita jaga diri kita, insyaAllah Allah akan jaga kita..

5. Blog bagaimanakah menjadi pilihan anda?
Yang simple..lagi simple lagi best..Cukup ada elemen-element penting je..Yang minat join GA boleh tiru blogger-blogger yang buat laman khas untuk himpunkan GA je di situ. Bukan semua pengunjung yang masuk blog kita suka join GA kan. Kebanyakannya masuk kerana tertarik dengan tajuk entry yang gempak, olahan ayat yang memang mudah untuk difahami, dan sifat mesra alam pemilik blog. Itu yang jadi pilihan..

Fuuhh!semput i menaip..huhu..setakat tu saja yang termampu di fikirkan..Bukan nak memandai tapi hanya memeriahkan suasana. saya pun masih merangkak lagi dan masih dalam usaha memurnikan apa yang tak murni..=)

Kalau anda berminat nak join segmen ni..Klik SINI ye..

Wallahu a'lam..

29 comments:

eelobor said...

hehehehe, dah agak. kak chik mesti masuk punya segmen ben

Awang Hafiz said...

hahaahah, lawak gak akak ni ye.. i loikee!

Nur Mudrikah said...

jom la gi page saya..try tengok, penat ke tak..haha

salam ziarah

Amni said...

saya letak yang follower tu kat bawah kak.. bukan pe.. segan sebab follower tak ramai macam orang lain... dah tu entri pon cam bosan je.. macam tak de je yang nak follow.. hoho..

Lulu caldina said...

semoga terus sukses dalam dunia blog..

puteri cahaya. said...

chayok2x!!!.. success sokmo! :)

Gayahspears said...

akak..jum berblog~
masuk segmen ben tu..hihi

makcek bukan nenek said...

pergh panjang jwapn kakak .
heheh
jwapan best ^^

Amirah Yusof said...

hye!nama blog saya senang igt x kak?hik2..sadis seyh..sama2 kita blogging ye..jum keep in touch=)

Yati Ali said...

suka dgn jawapan2 awak...salam kenal...

nur said...

keep blogging
singgah dari blogben
ALL IN ONE

Kalamhati said...

>>eelobor:
hihi ada peluang kito jange lepas..=p

>>Awang Hafiz:
hehe lawak ke?biasa jee..=p

>>Nur Mudrikah:
orait!nnt akak pi timbang blog awak..hehe

>>Amni:
huhu jangan segan..buat apa nak segan..semua orang pernah alami pengalaman tu dari sorang follower bertambah jadi ratus2..=)

>>Lulu caldina:
tq Lulu!..awak pun sama!..teruskan blogging ye..=)

sarah-najwan said...

terasa nk join segmen baru BA nih..td baca yg kakchik ella..tgk buat n3 malam natilah..

DKosongLapan said...

ni salah satu caghe nak promote blog kite kan cik Kalamhati.....awok tak peghonah lagi le terai masok blog2 otai promote blog awok..... ghasenye kene terai jugak ni...kalo tak....takat tu je le yang datang ke blog awok....

cikgu isza said...

rajinnya cik wan kita ni..

MAPPIAU said...

salam kenal kak,

saye setuju dengan pendapat akak tuh :)

Anyway selamat berblogging yea.

KimiCnoL said...

Terjah dari blog abg ben..hehe
Jom Terjah..
"1.Bila Si Dia Bertanya??"

S..U..D..@..I..S said...

Best baca n3 contest ni rasa2 boleh menang nih

Kalamhati said...

>>puteri cahaya:
tq puteri!..akak doakan awak sukses sokmo gak..=)

>>Gayah:
jom2!..hehe

>>makcek bukan nenek:
uik best nickname!hehe..tq adik makcek!hik..awak pun mantop gak..=)

>>Amirah:
amirah..senang je nak igt..hehe
semoga ukhwah ni berkekalan ye..=)

>>Yati:
tq yati..salam kenal gak..selamat blogging ye!

>>nur:
tq nur..selamat blogging utk nur gak!

norgee said...

tahniah Kak Tie, saya mmg tabik springg laa ngn semangat berblogging Kak Tie...jauh panggang dr api ngan blog saya...tk kesah la kan..yg penting 'sharing is caring' hehe...once again, tahniah, keep it up sis!

Kalamhati said...

>>ummi sarah-najwan:
yeah!buat jgn tak buat kak!ku menunggu entry mu!hihi

>>D08:
awok pun tertunggu gak yop join entry cemni..nak la jugak awok baca jawapan2 bernas yop D08..insyaAllah ghamai yg serbu blog yop nnt..yop ada gaya tersendiri..awok suka cara yop

>>Isza:
hihi ni la yg dikatakan bila takdak koje..cari la koje yg patut utl mengisi masa..=p

>>MAPPIAU:
salam kenal sis! akak pun setuju dengan awak..hihi guwau je tau

>>>>KimiCnoL:
tq sudi terjah..japgi akak terjah awak lak..=)

>>sudais:
hehe ni bukan contest sangat pun..sekadar segmen suaikenal sambil promote blog kite..=)

MOH KEMBARA said...

salam Cikgu Wan, caiyok ! Cube jgn tak cube!

Kalamhati said...

>>gee:
tq gee! u lagi hebat..hehe gee tanak join nuffnang..jom la..entry gee pun best2..kak ti suka!


>>Kak Halima:
salam kak halima..hehe maceh kak!akak cuba gak tau!..=)

Citarasa Rinduan said...

salam...sbb apa citarasa rinduan suka kat blog kalamhati?


jwpnn...
sbb cikgu sempoi ala2 saya...hehehe

Shahrulsite said...

Yeah terjah...jawapan yang best

Shahrlsite Blog - Bila Si Dia Bertanya

atien_abErn said...

baik pnye jawapan laa .. bagoz ..

Kalamhati said...

>>Sis Ayu:
huhu terharu saya..

omputih kata "ada chemistry gitu"..hehe rasanya kalau kita jumpa mesti gempak punya!hihi


>>Shahrul:
tq shahrul!...ready!akak nak terjah awak balik ni..hehe


>>atien:
tq atien..=)

DiaUmaiNiNaz said...

blm ada kritikan lg..yg bagi semangat tu banyak lah..hee newbie cm Dinaz ni perlukan support dr kwn2 blogger...blog yg bagus dr Klalamhati..Syabas!

http://diaumaininaz.blogspot.com/2010/12/bila-si-dia-bertanya.html

Azza Firza said...

salam singgah here, keep it up brblogging ya,, jemput singgah blog usang saya <3