Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, November 2, 2010

PERBEZAAN DI ANTARA BUFFERED EARNINGS DAN CPC CAMPAIGNS..

Bukan nak tunjuk pandai pada orang yang dah pandai..tetapi nak memperjelaskan kepada yang tidak jelas terutama kepada Amirsyah..hehe

Memang ramai lagi yang masih keliru tentang earnings ni..ku sendiri pun awal2 dulu ingatkan CPC Campaigns yang dapat beberapa sen seminggu tu adalah Buffered Earnings atau nama glamournya BE..Rata-rata blog duk cerita pasal BE ni..Pening gak kepala ku awal2 dulu nak faham..

Hehe memang la tak faham sebab masa tu hanya dapat Campaigns je..Bila keluar table BE tu barulah faham..

(click utk besarkan image)

Ni contoh BE dan Campaign yang Kalamhati dapat..BE tu yang kat atas..Akan kekal sehingga jadi 'Metered Earnings'..ME ni akan di calculate bersama jumlah earnings..Ayat senangnya bila BE dah jadi ME makanya tiada lagilah pertambahan duit..Terhentilah pertambahan duit..Dan jumlahnya akan di totalkan bersama jumlah Campaigns..

Untuk pengetahuan Encik Amirsyah, pendapatan Encik Amirsyah sekarang hanya dari Campaigns tau..Belum lagi ditawarkan BE oleh Encik Nuff..BE tu akan berada di blog kita ikut masa yang ditetapkan oleh advertiser dan pihak Nuff..Kalau sebulan sebulan la..Dan ia berdasarkan kepada visitors impression..So peluang duit nak bertambah adalah lebih senang bila dapat BE ni..

Nak tau lebih lanjut?



There are 2 types of ad campaigns from Nuffnang:


a) mCPM Campaigns

- Bloggers are paid based on the number of unique impressions an advertiser purchases from their blogs.
- Once a blog is chosen for an mCPM campaign, a new entry will be created under a ‘Buffered Earnings’ table on the Earnings page which will be updated daily according to the progress of the ads being showed to the blog’s readers.
- Once the campaign ends, it will be transferred to a new table called ‘Metered Earnings’, in which the amount will be reflected in your current earnings.
- All blogs registered under Nuffnang qualify for mCPM campaigns by default.
- Advertisers will choose which blogs they wish to advertise on based on several factors such as demographics of blog readers, desirability of ad units, membership exclusivity and writing style of the blogger.
- New bloggers to the community may take a while to be chosen for campaigns as advertisers are less confident in advertising on newly signed up blogs for mCPM campaigns.

b) CPC Campaigns
- Bloggers are paid based on the number of unique clicks registered on the ad unit showing the advertisements.
- Bloggers can opt to show CPC campaigns by selecting ‘Show Global CPC Ads’ as their Ads Preference in their Blog Manager.
- When there are no CPC campaigns, the ad unit will be minimized. When there’s an ongoing CPC campaign, the ad unit will show till the number of clicks allocated for the day has been used up. These ads will only show when your blog has not been chosen for any mCPM campaigns for that period of time.
- Earnings for CPC campaigns are updated weekly on the Earnings Page.

Apa yang penting, rajin update..gunakan bahasa yang mudah dan standard..Tawan hati advertisers dengan menarik seramai mana pengunjung ke blog atau dengan membuat entry yang mampu menarik minat pembaca seterusnya meyakinkan advertisers untuk tempek iklan mereka kat blog kita..

Harap dapat membantu..Selamat Maju Jaya..=)

9 comments:

sarah-najwan said...

byknyer BE dia..tahniah..

Sharinginfoz said...

seronoknya dapat banyak BE

kuman said...

itu la banyak nya BE>. ehheh
kuman "Domain GA.." Entry

Amirsyah said...

Hahahahhahaha..

tergelok beso sy bace entry cik kalam hati ni..

terharu sy..

tp jgn la memalukan sy kat sini.. hahahaha..

ta pe, ta pe..

pasni insyaAllah sy akn dpt BE gak..

hah! kpd followers kalam hati, jgn lupe singgah2 kt blog sy nih.. tlg la sy utk dptkn BE.. - smpt lagi pomot tuh.. siap buat ayat simpati.. haha

suichi said...

waaa~~~byknyaaa BE!!

cikgu isza said...

nak BE satu...

Kalamhati said...

>>Akak: huhu merangkak lagi sy ni..tp Inchik Nuff murah hati bagi..

>>Sharinginfoz: alhamdulillah..tp sharinginfoz lg lumayan kan..hehe

>>Kuman: alhamdulillah ada la sikit2..=)

>>Amirsyah: hehe takbleh malu kalau nk belajo..hehe saya support kamu..caiyyok!


>>Isza: nak yg mana?pilih la..hehe

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

nampaknya kalam hati punya nuff peeh...

laju jer dia sapa eik...jeles nie..heheheheh

Kalamhati said...

>>Kak Ayu: Saya pun tekezut gak..taktau cemana nuff kira..sbb pengunjung saya takde la ramai..entry pun tibai je..huhu rezeki btul