Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, November 2, 2010

Balasan...Melewatkan Waktu Solat 


بسم الله الرحمن الرحيم       

Suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah …Kisah Benar … kisah yang boleh kita renungkan bersama   serta jadikan panduan   dalam diri kita ini. Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika  atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya, Makkah.

Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia. Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer   dari Masjidil Haram selepas solat zuhur. 


Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati se ekor ular  yang berwarna Hitam  sebesar peha bersisik tebal telah berada  di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut). Subhanallah … keadaan ular tersebut amat menggerunkan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam  memandu dari situ (8 km Jauhnya). 


Apabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut, rupa-rupanya Ular Hitam yang sama juga telah menunggu jenazah wanita yang ingin dikebumikan di situ. Allahuakbar…mereka mengambil keputusan untuk memindahkan  serta mengangkat ular  tersebut dan letakkan di luar yakni berjauhan sedikit dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita  itu (yang peliknya Ular Hitam  itu tidak melakukan apa-apa bila disentuh oleh mereka). 

Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu, tiba-tiba Ular Hitam yang diletakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan pantas dan masuk  meluru ke dalam kubur wanita itu. 


MasyaAllah (seperti menjunam ke dalam swimming pool dari atas – keadaan sewaktu ular itu masuk ke dalam kubur). Dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan-dahan pokok yang dipatah patahkan dan apabila mereka melihat ke dalam kubur wanita tersebut, alangkah terperanjatnya kerana Ular Hitam sedang membelit jenazah wanita itu serta mematah-matahkan tulang jenazah  itu … Subhanallah.


Ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut pengsan melihat kejadian itu. Selepas diselidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi, rupa-rupanya sewaktu hayatnya, wanita tersebut suka melewat lewatkan Solatnya.

Marilah kita ambil iktibar dan pedoman dari kejadian ini. Semoga Allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu daripada gangguan syaitan dan iblis insyaAllah. Ini baru seksaan di dunia akibat melewatkan solat….Bagaimana kalau tak solat…..
10 comments:

sarah-najwan said...

ya allah takutnya...minta dijauhkan..

Kalamhati said...

Nauzubillah..bergetar dada sy baca td..huhu takutnya

Kuman Chaos said...

takutnya.....
itu la tak elok lambatkan solat..
kuman "tulisan di langit.." Entry

eelobor said...

peringatan bersama, baca gak kt fb td

Kalamhati said...

>>Kuman: tu la..akan cuba tak lengahkan solat..=)

>>eelobor: ha'ah ada kt fb..kita panjangkan kt sini..=)

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

subhanallah...

Kalamhati said...

>>Kak Ayu: huhu sama-sama kita jaga kak..mudah2an kita dijauhkan

cikgu isza said...

mudah2an di jauhkan..
gementar tubuh..

Kalamhati said...

>>mudah2an..teringat pengalaman arwah ayah..dia penah cerita yg dia pernah menyaksikan peristiwa yg lebih kurang sama..ada ular dlm liang lahad..terpaksa masukkan juga jenazah..

memang btul sepanjang hayat si mati jarang perform solat..huhu takutnya

Gayahspears said...

fuh... lewatkan waktu solat.. takot.. thnk akak.. peringatan yg baik..
salam, jaga iri hiai peribadi...