Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, May 22, 2012

Debat PTPTN..Hangaat!



Sedang berlangsung sekarang di Astro Awani. Di antara Rafizi Ramli dan Khairi Jamaludin..
Boleh juga saksikan life streaming di website ni >>> http://www.mobtv.my/

Biasanya diriku tak minat nak tengok debat politik ni, tapi memandangkan ia berkaitan isu PTPTN, terpanggil jugak nak tahu. Nak jugak tau apa yg dibahaskan tu kan. Moh ler kita..hehe

Memang panasssss!huhuu

21 comments:

Ayuni said...

isu yg x abis2....

delarocha said...

dah hutang..sila bayar... abis cerita.

bab interest PTPTN tu klu rasa tak munasabah, dari awal lagi dulu patutnya reject. jangan terima duit pinjaman tu.

Citarasa Rinduan said...

setuju, hutang wajib bayar.. cuma interest tu y mmbebankan...

YanaHime said...

Yana takde kes dgn ptptn ni. tp harap sgtlaa klu ada satu sistem yg selaras dlm ptptn. tak semua benda bleh dpt free tp elok sgt klu dipermudahkan supaya senang anak2 nak belajar.

Izan Ishak said...

tak tgk pun KH... layan blog aje malam2 ni.

Eri-chan said...

dah sign surat hutang, bayar jek. jangan banyak songeh. pasal kos pentadbiran tu sepatutnya memang tak boleh dikenakan. tapi karang pekerja PTPTN tak dpt gaji nak bayar pinjaman PTPTN pulak...hehehehe..

anyway memang nak pitam bila kira termasuk "kos tambahan ni" hampir RM5k...dah boleh buat separuh bayar deposit rumah murah.

Anonymous said...

betul..bayar je..jadi orang umno yang tak bayar loan bank tu bayar la dulu..baru budak bayar ptptn..kan kan

aizamia3 said...

cadang nak tengok tapi sibuk uruskan anak2.. sudahnya zzzzz.. tapi bab hutang PTPTN ni eloklah dibayar.. dah pinjam maka wajibler bayar..

PTPTN pun patutnye kena ada sistem/prosedur yang ketat bagi peminjam agar takdelah yang berani tak bayar balik. ye dak..

MOH KEMBARA said...

Salam,

Apa yg dipinjam elok dibayar, tapi kita tuntut jugak pendidkan yg lebih murah dr segi kos, sbb yuran terlalu membebankan. Ada sekolah caj lebih2 - yuran gitu gini yg tak masuk akal. Saya tau sbb adik sendiri tak mampu bayar yuran tambahan yg sekolah kenakan.

Solihin Zubir said...

Hujah Rafizi mmg mantap dan dipenuhi fakta.. Manakala KJ pulak sesekali teremosi ketika berhujah n byk putar belit..

apapun, tahniah buat 2 org pemuda tersebut di atas keberanian diorg berhujah..

Anonymous said...

Wajib bayar ptptn. .kalau semua nk free susah nanti generasi akan dtg..bg aku bayar tu penting..sukuran kurangnya ada tanggungjawab..kalau nak kira hujah semalam dua dua pun ok..bukan sape menang atau kalah..tp penambahbaikan dlm ptptn..aku pun bayar ptptn jugak..nak kata beban sgt tu tak le..sb bg aku biarlah org lain guna pulak duit tu...

Anonymous said...

aku antara batch pertama yg "terpaksa" terima ptptn ni. masa tu masih muda asal kampung, dah fasilitator tu suruh tandatangan, kitorang ramai2 pun sign je.. tx reti/sedar pasal interest2 ni.. dah sign baru kitorg sedar.. nak wat pe ambik pinjaman ni, padahal mak bapak masih mampu.. skang ni dah kerja. mujur masa tu aku pandai sket la.. duit tu aku pakai utk betul2 keperluan je.. yg lain aku tx keluarkan sbb nanti nak bayar semula.. ni dah bekerja pun tgh terkial2 nak bayar balik sbb bunga yg bunga yg tx habis2.. haish~ sekian ceritaku.. :P

♥ Cmª shIemª ♥ said...

huhuh..x tgk pom semlm..tp ramai yg bersetuju klu ptptn x dimansuhkan..cuma bunga segala bagai tu je dimansuhkan..
pinjm 15k bayar 15k..no riba2

Hanis MY said...

tokdey nok tgk crito la sket kak wan...

Nieza said...

memang panas dan tak abis isu ni...sib baik masa saya study dulu tak ada pinjaman guna biasiswa saja..apapun semoga semua masalah ini dapat diatasi dan memberikan kepuasan kpd semua pihak nanti.

ariana said...

x tgk pun..lps ni boleh lh tumpang tgk..tq.
Oh ye..akak pun lupa nk ucapkan hepi teachers day buat Wan baru ni..tentu dpt banyak hadiah juga kan..Teruskan usaha murni..mendidik anak bangsa..:)

Ayen... said...

x nengok pun sbb kite x pinjam......huhu.

ieda said...

x mo tgk lah sbb panas .. silap hb terbakoor tb aku tu wan ekeke ;)

Anonymous said...

tak memerintah bolehlah cakap,dah memerintah entah2 lebih teruk lagi tengok aje kat penang..orang melayu tergadi segala2nya

Eza Boom Boom :) said...

ptptn never end :)... singgah sini, jemput join segmen 1st Eza yea :)

Anonymous said...

simplenyer mcm nilahhh apsall semua xfikir mcm nih,,,dlm ptptn kan ke ade syarat,,sapa 3.5 keatas x yah baya..betol?bayang kan semua org student dlm m'sia sume dpt 3.5 ke atas..then ptptn kene follow rule dimana dorang nih x yah baya==sama lah juga mcm keadaan pendidikan percuma,time nih boleh la pulak buat pendidikan percuma ek..tp realiti nyer tidak ler sume dpt 3.5 above..tp perlaksanaan tu..mmg boleh di buat pendidikan percume...cume nk tak nak je..