Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Thursday, August 18, 2011

Kalau Benda Ni Terjadi Pada Orang Yang Memerlukan Cemana?

Salam 'alaikum..

Entry ni lebih kepada luahan la kot.. plus ke'geram'an dan ke'bengang'an..Sila jangan letih untuk baca..huhu Ya Allah peliharakanlah hati hambaMU ini..

Dua hari lepas KH dah bagitau pasal ni kat FB, maybe ada rakan blogger yang perasan. Macam yang korang tau, kakitangan awam dah dapat bonus Isnin lepas kan. So diriku antara yang paling seronot la bila tau bonus dah masuk. 

Hari Isnin lepas sekolah tu, takde lag diriku terus ke bank untuk check bonus tu sebab tau memang sesak punya. So Selasa tu, lepas balik terawih kat bandar KH singgah kat bank untuk check..Macam tak sabar gitu la kununnya. Sebab dalam kepala duit tu nak pakai buat servis kereta before balik kampung dan nak bagi mak lebih sikit raya ni..

Nak tau apa jadi?Duit bonus tu tadak pun!Pucat tu tak la pucat muka..tapi macam sedey la jugak..Awat la bonus cheq tak masuk nih. Hati masih bersangka baik.Takpe-takpe..Nanti nak cuba tanya kawan-kawan lain ada tak yang belum dapat.

Bila sampai umah, KH terus post status kat FB bgtau bonus tak masuk. Dan ramai la rakan sekerja KH yang bagi respon. Dorang suruh cepat2 report. Sebab yang sorang tu cakap pernah jadi kes sorang cikgu tu tak dapat bonus, bila report senyap cemtu je.Tak dapat sampai sudah..huhu

Member KH yang baik hati sorang tu tolong carikan no. phone kerani sekolah. Dan dia bagi KH..Siap pesan suruh settlekan cecepat. Semalam pagi2 lagi KH sms kakak kerani tu maklumkan. Dan dia reply memang sistem akauntan negara tengah ada problem sebab ramai cikgu2 dari sekolah lain pun ada yang belum dapat.

Jawapan tu memang melegakan diriku. So hati pun tenanglah. Tapi tenang tu hanya seketika (chewah ayat blues gitu)..Pagi tadi waktu masuk ke pejabat, akak kerani tu panggil KH. Huhu dengan penuh rasa kesiannya dia bagitau bonus KH memang tak masuk. Dia kena buat manual. Kemudian hantar ke Pejabat Pendidikan (mcm buat gaji) then paling awal bulan 10 dapat. Kalau tak gaji bulan 11 baru dapat. Diulangi gaji BULAN 11..huwaaa

Nak tau apa silapnya?Korang agak apa? (Main teka teki lak..debik kang!).. Sebabnya akak kerani tu tunjuk kat KH dekat skrin pc dia, dalam sistem akauntan negara tu, tarikh lantikan KH bukan 2006 TETAPI 2200!!Haiyyaaa patut la..tak sah2 lantikan la kalu gitu. Memang la takkan dapat bonus diriku!!Sampai kiamat la kalu cemtu..

KH bengang ke??Errr nak bengang pun tak guna. Kita ni mentimun. Depa salah pun kita yang tanggung. KH terfikir la kan, yang kena ni diriku yang bujang yang tiada tanggungan. Kiranya takde la nak fikir nak beli baju anak-anak..nak beli biskut raya..juadah untuk Hari Raya nanti. Nak bagi kat mak ayah or mertua raya nantikan.

What if kalau benda jadi pada Pembantu Am Sekolah (PAR) yang perlukan duit untuk raya. Memang sedih yang amat la kan. Dah la kena tunggu sampai bulan 11. Cemana boleh orang yang uruskan tu lepas dimasukkan semua duit bonus tu, tak disemakkan kembali data kemasukan tu.

Kalau tak mampu nak semak, sepatutnya before masuk bonus tu dah hantar ke kerani jabatan atau sekolah tu untuk disemak. Tapi akak kerani tu kata, Kuantan tak hantar untuk semakan dulu. Depa main masukkan je terus. Yang tak dapat tu nasib ko la..Boleh gitu??Kalau staf2 akauntan negara mesti takde masalah je kan. Boleh je depa dapat terus kot..

Kalau jadi kat korang apa perasaan korang?huhuk

50 comments:

Jo Qusary said...

Alamak, saya pun tak tgk payslip lagi neh...

Kalamhati said...

Jo:
baik Jo check..tak guna takpe.janji check dulu..bila dah lambat report memang boo layan dah..senyap gitu je duit kita...huhu

eelobor said...

memang sepatutnya kakchik ada perasaan cam gitu sebab bab duit nie kita akan mudah sensitif, tambahan pula kesilapan teknikal yang sepatutnya boleh di atasi sebenarnya. harap2 sentiasa follow up bab lantikan tuh sebab ia melibatkan tempoh perkhidmatan dan juga pencen nanti. jangan ada masalah kemudian hari

cikgu isza said...

mahu x sedih. Bujang bukan bermakna takda tanggungan. Tak boleh settle cara lain yer? Susah kan..

Kalamhati said...

>>eelobor:
yang dalam SPP takdok masalah..yang dekat akauntan negara je..huhu insyaAllah kakchik akan check balik semua..utk pastikan molek.
dah la surat pengesahan pencen pun lambat dapat. pertukaran antara negeri ni byk masalah jadi..dekat dua tahun dah pending..huhu

eiela said...

dugaan buat akak nampaknya. sabar ekh kak.

Kalamhati said...

>>Isza:
hmm tak boleh isza..kerani cakap tu je cara dia..dia akan buat manual..mcm buat gaji..tu je kerani boleh tolong..cr lain takde

Kalamhati said...

>>eiela:
ha'ah eiela..Allah uji kesabaran ni..huhu

nora rashid said...

dasyat betul...mcm mn la boleh jd tahun 2200??. meti org AG tu bersembang x hingat sampai typing error...huu..biasa la...kita ni "org bawahan" je...depa je yg betul..

Citarasa Rinduan said...

kasihannya kakcik..
sangat memahami walau ayu bukan pekerja kerajaan tapi ayu dpt rasakan..

PS: sebenarnya baca status FB tempohari tapi takut ganggu pulak...

Kalamhati said...

>>nora rashid:
huhu tu la pasal..cemana bleh silap..sbb ni bab duit..mesti kena hati2 kan..btul tu 'org bawahan' la yg kena tanggung tho tu silap dorang

Kalamhati said...

>>Ayu:
huhu tu la ayu..sedih mmg sedih..tp akak kena sabar..Allah nak uji kesabaran..

Lina said...

lorr sian kak wan x dpt bonus utk raya ni tp xpe kak wan yg dpt bonus awal2 ni dah tentu abis tp kak wan lepas raya ni still kaya hehe bole lar banjer mekdi nanti haha

kak wan sy sebenonye nak tanya camne nak letak iklan2 churp2 kat atas tu...cuba kak wan buat tutorial ker...stakat ni tu yg utamanya byk lg nak belajar ni tp one by one dulu lar hehe

Kalamhati said...

>>Lina:
hehe best je komen lina..semangat balik kak wan..
bereh2 nnt kita ngeteh sama2 kt bandor..hik

insyaAllah lina..nnt kak wan cuba buat k..mmg kena tunjuk.kalau bgtau je tak nmpk..=)

~izan~ said...

2200? mak aii kak....kemain jauh beza..cian akak..sbr yer kak..izan pun kalau jd akak mmg rasa sebal jugak tu.

takpe la,nnt lps raya bagai akak ada bonus plak,insyaAllah..

Kalamhati said...

>>izan:
tu la izan..huhu mmg rasa nak nanges pun ada bila kerani tunjuk silap tu..tp sabarkan diri..

insyaAllah kalu ada rezeki tak kemana kan?=)

exora said...

laa siannya...ada jgk ker kes mcm ni, akak pun x chek lagi ni..dgr member jer ckp dh masuk 15hb..

diana said...

tak dapat bonus pun dah sedih ni kan pulak tak masuk..
lagi la sedih..

Mila@Rimbun said...

kalau 2200 maunya dah tinggal tulang jer dah kut kan hahha.. apsal ler boleh silap camtuh kan.

aku pon tgh tunggu figure bunus jugak ni. Kalau dapat surat arini bolehlah tau awal, kalau tak, tunggu 12 tgh malam ni.. tgk berapa masuk kat bank. harap2nya lebihlah dari sebulan, kalau 2 bulan better, kalau 3 bulan the bestlah.. more than that miricle wakakaka

sha a.s said...

lahaiii...nape smpi jd cmtu...xpe kak, jgn marah yer..kena bwk bsabar..ape yg jd, ade hikmahnye........








jom ikut sha sopping raye! guna bonus sha...ehehehhe

ieda said...

adehh beb .. mauuuuu x meroyan ! huwaaaaaaaaaaaaa tapi mu wan memang penyabar kan .. kalau ieda smash sikit pada sape2 yg ada kat situ sambil2 dlm ati istirfar sbb bulan poseeee huwaaaaaaaaaa

redho .. kena redhooo nak buat mcm mana melenting punnn masuk bulan 10 - 11 gak kan huhuhuh sabar ye kawankuuuu ! ...

Niena Pengembara Ilahi said...

huk aloh.. taun 2200.. masa tu kte dh tak idop dh pn.. sabau je la.. nina skang ni masalah gaji sebenar tak publish lagi.. setahun menanti..

D_08 said...

boleh macam tu ye???.....agak kughang ajo le silap yang deme buat tu....kalo dah betoi prosedur nye kene hanto kat sekolah dulu utk disemak...ngape deme tak buat??? lagi satu bengap nye yang key in tu...ape kejadahnye....tahun 2200??? kita tahun 2020 pun belom lagi....

awok pun bones dapat lambat jugak...
semalam baghu dapat nye...tapi macam biase le....tolak sane...tolak sini...tinggei le 10 yen je...

sarah-najwan said...

selama ni awk xperasan eh yg date lantikan awk 2200..huhu..

kita kan ade emis..mesti salu check date2 penting tu..

harap2..kes awk cepat setel deh..sobar..nati berganda $$$ tu..hikhik..

aizamia3 said...

sedih + geram baca entry.. sambil baca sambil bayangkan ai yang berada dalam situasi itu..

sabarlah.. nasib baik tau masalah tu berpunca dari mana.. takdelah terasa sangat (walau hakikat dah memang terasa)..

msredcheesecake said...

tak pe.lambat dapat lambat habis...msred pon bleum dapat...tapi tak de la sampai bulan 11, minggu depan je....hheeee...nanti dtg raya umah msred bagi duit raya...

ada sebab tu tuhan bagi lambat sikit...

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Cikgu, sabau jer! Takper, nanti bulan 11 dpt banyak gaji!

Cik Eka said...

akak..sian akak..sedih eka baca..huhuhuhuhu....
kenapalah cuai sangat...

aka banyak sabar eh..maybe rezki lain ada...

♥cmª shIemª♥ said...

kalau cma...???
nangesssss dulu kak...

huhu..apepun,sabar k...
dpt cuma lambat..

S..U..D..@..I..S said...

kalau terjadi 'kesangatan kebengangnan' lah KH ,,,tp apa nk buat kan kealpaan mereka kita yg kna mennggung... boleh maaf ke camni.....

azieazah said...

Tuhan saja yang tahu perasaan kecewa itu, kan? aduhhh

ariana said...

Wan: kalau terkena kes mcm ni mmg lah geram..suami akak pun selalu gitu..tp bukan pasal bonus..cuma tunggu payment projek dia yg bagai menunggu buah x gugur, sekali bila tanya balik, rupanya ada kesilapan..patut x dpt2..ni semua pasal org yg x sungguh2 buat kerja dan x fikir pasal kesusahan org lain..mereka ni cuai..huhu

teratai said...

Alhamdulillah saya nyer dah masuk...hampir habis doh beli baju raya anak2..

Tumpang simpati KH tp nnti bulan Nov. dpt byklah..moga2 semuanya settle nanti

Kalamhati said...

>>Kak Exora:
better kak gi check..sbb penah satu kes, lambat claim..duit tu burn gitu jah..huhu

Kalamhati said...

>>diana:
tu la..memula tgk duit tu tak rasa nk gugur jantung lg..bila tau silap pihak berwajib tu,rasa nak je nangis kt depan kerani tu..huhu tp sabarkan diri

Kalamhati said...

>>La:
tu yg aku takleh tima tu..kalu dia buat 2020 logik lg..

kau mesti byk dpt..bleh share ngan aku tu..tak luak pun..hehehhe

Kalamhati said...

>>sha:
btul tu sha..nk marah pun tak guna..bo layan..huhu


naaaakkk..sha blanje k!hihihi

Kalamhati said...

>>ieda:
mmg meroyan la kejap masa tgk silap yg dibuat tu..rasa nk jd ingredible hulk je time tu..hehe

mmg kena redhoo babe!depa bukan nk layan pun kalu kita ngadu..hhuuhu

Kalamhati said...

>>niena:
tu la..gaji sebenar tu maksudnya skang nina masih lg dapat gaji permulaan ko?huhu bakpo jd lambat tu?

kak wan ni pun, surat pengesahan pencen tak settle2 lg..sbb pertukaran dr swak..jpn swak tak hntr buku perkhidmatan..2 thn dah lewat

Kalamhati said...

>>D08:
tu la yob..tp silap deme pun kita takleh buat ape..kita jugak yg kena tanggung..sgt tak adil..

awok kena sabar jelah..nk maghoh pun wat sakit kita je..

Kalamhati said...

>>mama sarah-najwan:
dlm emis takdop masalah..sy baru je update hari tu..tak berubah pun..

ni mslh sistem AG..mmg cuai sungguh set2 dio..buleh salah.jauh jelak tarikh tu..

Kalamhati said...

>>aizamia3:
huhu memang nk berasap jugak lah dada..tp sabarkan diri je..nk marah akak kerani sekolah bukan salah dia..tu pun dia cepat bertindak..

bila dia terangkan..sejuk trus hati..sbb tgk dokumen dia dh prepare mmg cepat

Kalamhati said...

>>msred:
yak!yak!msred nk kasi duit raya..hehe

btul tu ada sbb Allah bg lambat..

Kalamhati said...

>>Kak Halima:
waalaikumussalam kak..btul tu.bln 11 nnt sy bercuti dgn gumbira..hehe

Kalamhati said...

>>Eka:
mekasih eka..insyaAllah ada hikmahnya tu..=)

Kalamhati said...

>>cma:
huhu mmg nak nanges tp kuatkan hati je..
insyaAllah cma..bln 11 nnt akak dpt bonus..org lain tk dpt..=)

Kalamhati said...

>>Sud@is:
bengang mmg bengang..kita org bwh ni, tanggung je kesalahan depa...ikut geram mmg takde maaf bg dorang..tp harap sgt dorang lebih hati2..
kesian kalu yg kena tu perlukan sgt2 duit

Kalamhati said...

>>Kak AA:
huhu btul tu kak..kuciwa sgt2 sbb saya nak guna duit tu utk servis keta n betulkan mana2 yg patut kt keta tu before balik kampung..kena korek duit tabung la nmpk gayanya..

Kalamhati said...

>>Kak Ariana:
btul tu kak..dorang senang je sbb tak jadi kat dorang..kena pk perasaan org yg tak dapat.

dorang patutnya lebih hati2..double check.bkn main tekan je then tak semak2 dah..naya kat org cemni kan kak..

Kalamhati said...

>>teratai:
alhamdulillah..dah masuk ye..seronok anak2 dpt baju raya kan..hehe

insyaAllah semoga Allah permudahkan..