Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Thursday, August 4, 2011

ABC..

Salam sahur untuk semua.. Semoga puasa kita hari ni diterima oleh Allah..ameen!

Eh!bukan nak cerita pasal ABC (air batu campur) ni..hehe. Semalam lepas ngaja, sementara tunggu loceng bunyi ku borak-borak ngan murid-murid. Tanya semua puasa ke tidak. Masing-masing jawab puasa dan tiba2 semua tuding jari ke seorang budak perempuan dalam kelas tu. "Dia sorang je tak puasa!"..Err ku terkejut. Budak pompuan tu pun tersengih-sengih je then jawab "Saya takleh puasa".. Ambuih open sungguh..hehe. Sampai budak lelaki pun tau..

Seingat KH la, masa kecik2 dulu kalau period seboleh2nya nak sorok tak bagi orang tau. Nak2 lagi dari kawan lelaki yang tak matured lagi tu..hehe. Ini siap satu kelas dia war-warkan...haduii!

Then kawan sebelah dia cakap, ''Dia ABC cikgu".. Ku macam blur gitu, "hah!dia nak makan ABC puasa2 ni?".. Semua dalam kelas tu gelak. "ABC tu Allah Bagi Cuti la cikgu".. Owhh ada isitilah baru. hehe..Advanced sungguh budak Tahun 5 ni..hehe main isitilah ABC lak. 

Haa ABC ni untuk yang perempuan je tau! Yang lelaki jangan nak pandai2 guna istilah ni gak plak..Hehe


Selamat Menjalani Ibadah Puasa..


19 comments:

msredcheesecake said...

kalau laki ada abc kena tukar nama nanti...hheee

selamat berpuasa...

Tasha said...

saya tau istilah tu dr budak laki...huuu,mmg advance

nineynur said...

saya pon tgh abc jugak,,hahaha

sha a.s said...

seram sejuk gak nk bkk n3 akak ni, risau takot ABC yg lazat tu......naseb baik bukan! ehehhe

Ayuni said...

x ske abc ms ramadhan....

MAPPIAU said...

kikikiki dieorang darjah 5 dah tahu maksud abc tuh kan. Saye ni ha dah 28 taun baru tau maksud ABC tuh advance advance..

hehehehe selamat bersahur, berpuase dan berbuke buat KH yea :))

Kancil 8349 said...

memang advance betul bebudak sekarang...tapi syukur mereka masih ingat pada Allah...

Puteripisces said...

byk novel dh pkai istilah tu cikgu..msti dia bace novel tu...heheheh...nmpk sgt cikgu x suke bace novel...(dlm ati, nk gi beli novel la rehat nnt...)

D_08 said...

errrr.... awok pulak yang jadi malu....... dulu2 beli 'pampers' tu pun balot dengan paper.....tak nak oghang nampak.....sekaghang....eklan tibi pun kalo bulih nak tunjok lagi........

ABC....hehehe...kreatif bebudak sekghang ni....

Ann Huda (Ate) said...

Budak sekarang mmg advance dan lebih terbuka. Moga masih ada 'rasa malu' di hati mereka.

Adzriel @ Liza AB said...

amboiii,,... kemain lagi ye. anak kak liza yg darjah 5 tu belum period. kawan2nya ada yg sudah. apa pun dah sikit ilmu kat dia. usahkan budak yg open, yg dewasa pun sama je kan. tak sama dah mcm dulu.

♥cmª shIemª♥ said...

oo...ingatkan ABC pe td..

♥MAMASYAZA♥ said...

bebudak sekrg mmg advance, tak macam kita dulu, cukup berhati hati bila bendera merah menjelma. saya dulu tingkatan 3 baru bendera merah muncul.

aizamia3 said...

dulu cukup malu kalau geng lelaki tau time period tapi sekarang selamba je kan.. ;)

Halusinasi said...

ish2...ABC pun perlu beritahu budak lelaki ke? hehe


Urban or Disaster
Jom tengok koleksi baju-baju cantik!
Anime dan filem best!
Tips Surutkan Jerawat

eelobor said...

huhuhu....dah lama la istilah tu cikgu. saya budak laki pun tau istilah tu. hehehehe, tapi masa sekolah menengah dulu semua laki2 tau

sarah-najwan said...

ahkak pun baru tauistilah tu..igt air batu campur...

bdk2 skrg mmg open sgt..kalu kita dulu..malu weh nk ckp2 ttg period..sampai skrg xtulis secara jelas kat blog ke hape..huhu

aimaniman said...

alah .. budak sekarang bukan takat open bab citer..open lain2 pon ada... issshhh... abc tuk pompuan... kalu anak murid x semayang atau x puasa yg lelaki laa jawab... saya bmw cikgu..??? belum mandi wajib!!! x reti malu laa...

S..U..D..@..I..S said...

budak2 sekarang nipis malunya kan KH