Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Monday, July 25, 2011

Cemana la dorang survive..huhu

Salam 'alaikum..

Pala tengah fenin-fenin lalat lagi plus mata berpinau sebab lama duk ngadap borang KWAPM (Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) untuk tahun 1 dan 2 lak. Yang tahun lain dah settle before cuti pertengahan hari tu lagi.


Nilah gerangan borang-borang bertuah tu..huhu sok ada lagi

Diriku dipertanggungjawabkan untuk key-in nama2 pemohon Tahun 1 je. Bos key-in yang Tahun 2. Then lusa ada sesi pemilihan. Lepas tu kena asing pulak nama-nama yang layak dan tidak layak.

So keje malam ni juz taip nama dan maklumat yang berkaitan termasuk calculate pendapatan perkapita.. Bila tengok pendapatan perkapita ni la buat diriku mengetuk kibod taip tajuk entry kat atas tu.. al-kisahnyeee..

Time buat keja cemni la yang mudah meruntun jiwaku yang macho ni..huhuk.. Cemana la mereka hidup? Ada yang gaji hanya Rm450.00 sebagai buruh dan tanggungan 9 orang. Pendapatan perkapita hanya RM50. Apalah yang dapat dibuat dengan RM50 tu untuk sebulan bagi seorang anak. Kalau belanja sekolah RM2 sehari x 20 hari, dah RM40..huhu belanja dapur? Tambang si ayah pegi bekerja ataupun minyak motor?

Hmm ada murid yang hanya bawak singgit je ke sekolah. Pe yg boleh beli dgn singgit? Air 50 sen dan 50 sen lagi?beli kueh sebiji ngan keropok lepas la. Kalau budak perempuan maybe kenyang makan tu je. Kalau budak lelaki dorang biasa makan nasi. Nasi harga sepinggan 80 sen atau singgit..huhu yang dapat RMT (Rancangan Makanan Tambahan) tu syukurlah. 

Ada guru ganti sekolah aritu, setiap hari dia akan bagi 2 hinggit kat sorang budak pompuan tahun 6. Tak penah missed. Dia akan turun ke kelas budak tu bagi duit. Bagus betul.. Budak ni memang kesian sangat la. Pegi sekolah pun jalan kaki jauh sangat redah gelap pagi. Ada cikgu akan amik dia tengah jalan. Waktu balik ikut la cikgu mana nak tumpang kan dia. Jika jumpa diriku, KH tumpangkan dia. huhu baju sekolah tak terurus. Kesian dia. Biasanya nak turun dari keta dia mintak singgit, nak beli air. Dia dahaga.. Bagi je. Apalah sangat singgit tu..

Sejak jadi cikgu ni, hati ni cem rapuh sikit..eh ke banyak tah.. Ada je sumting yang buat hati ni sebak.. buat diri ni terkedu.. buat diri ni rasa bertuahnya anak-anak yang dilahirkan dalam keluarga yang sempurna. Sempurna didikan agama dan pelajaran walaupun tak berada.. Di saat mereka yang berada dijemput oleh ayah ibu, ada kaki-kaki kecil ni terpaksa menapak jauh untuk balik ke rumah..huhu rasa nak beli lori je hangkut dorang ni..Tapi apakan daya..

Err sori terlebih emosi lak..huhu wassalam

25 comments:

IMANSHAH said...

salam

sekolah kat mana yek..

Jo Qusary said...

Semlm belanja student2 minum kat kedai mamak dekat kampus sambil bg diorg brief lecture... student pompuan malu2 tapi student lelaki terlampau terkejut dgn gembira sampai diorg tolong bawakkan beg serta projector ke kelas... rupa2nya selama nie takde lecturer yg pernah bagi apa2 atau belanja diorg... bila balik ke pejabat dpt tau ada sorg ustaz nie pegi sorok collection duit pantry sebab nak berjimat sgt kononnya... 2 hinggit pun susah nak dikeluarkan utk bayar balik sumbangan lecturer lain... geram betul. Kita selalu keluar belanja utk rakan sekerja makan2 kat pejabat tak pernah berkira pun... bukan kaya jugak, tapi selalu terasa nak bagi org lain happy dgn belanja diorg makan baik2. Dah terbiasa.

nineynur said...

jum kongsi beli lori,,sis jadi part time driver oke x idea tu??heee

sarah-najwan said...

mmg meruntun hati sebab teringat zmn ambo skoloh dulu..huhu

menapak utk ke skol..5KM..dgn kayu sebtg sb lalu ikut perumahan org cina..hanjing byk ekor wey..keno hambat sokmo...prektis hungga 100M hari2 nak bule sapa ke skoloh..huhu

tapi kita ade kesedaran utk blaja..utk ubah nasib famili..dan skrg alhamdulillah...diri ambo seadanya loni...

skrg pom..kalu ambo tggu anok skoloh..ade yg mari juppo ambo:
"mak cik..dahagalah..huhu"
ambo bg je air mineral kalu ade..kalu dok bg la singgit..pastu anak ambo royak:
"mak bg je duit kat dia..kat along/angah/wan mak kedekut..huhu"

ambo royak:
"mana tau..along/angah/wan menangsi dahaga yg amat..mak/ayah lmbt dtg skol..pasti akn ade org tlg bg air jugak"

tu la..tolong menolong amalan mulia


****aloh bule jadi n3 pulok doh komen ni..wahahahahah

Kalamhati said...

>>Imanshah:
Rahsiaaa..hehe

Cik Eka said...

sedihnya..huhuhu
eka kalau tengok budak2 cmtu rasa kesian sangat...huuhu

*lawak part jiwa macho

Danial Ikhwan Jaafar said...

terima kasih berkongsi cerita ni. harap boleh kongsi kat fb (dah klik like dah hahaha)

Kalamhati said...

>>Jo:
btul tu jo..bukan semua yg sanggup kuar duit blanja org ni..nak2 kalau nk blanja students..huhu

Haikk siap sorok duit lak ek..huhu cemana ustaz tu tuh..

Teruskan kebiasaan kita. Kita blanje orang tu mcm sedekah gak..insyaAllah Allah akan bagi rezeki yang berganda untuk kita. Tak bagi dalam bentuk duit pun, dalam bentuk lain..maybe kesihatan kita, kejayaan kepada kita..tambahkan ilmu kita or ilmu anak murid kita..kita ngaja sikit pun dorang cepat faham..mcm2 cara Allah bleh bg rezeki kt kita.=)

Jahidih Saili said...

kasihan dengan para pelajar yg kurang bernasib baik tu..
mgkin senasib dgn keluarga sy waktu dulu kot..krn keluarga susah..sy dgn adik beradik lain xpernah berduit ke sekolah..pagi2 sblm ke sekolah pula xmakan, tahan lapar sampai tgh hari..ptg bila dah sampai rmh baru makan..letih berjalan kaki lbh 6km (pulang dan balik) setiap hari..
tp bila fikir balik, manis sgt kenangan tu..xsgka keadaan itulah yg menjadi pendorong kesemua adik beradik utk berjaya.. alhamdulillah..
mg adik2 kt sana pun akan berjaya suatu masa nanti..amiin..

Kalamhati said...

>>nineynur:
hehe time niney tak duty leh la tolong akak bwk lori tu..=D!

Kalamhati said...

>>mama sarah-najwan:
huhu susoh jugok hidup demo dulu..tp payoh lagu mano pun dulu, rajin gi koloh..

ambo jalan kaki celah2 umoh oghe dulu gi koloh..ayah pandai naik basikal lah..moto nga keta takdok..

sebab tu loni, rasa syukur sgt..buleh beli keto sendiri wlupun tak sempat bawak arwah ayah naik keta ambo..huhu

takpo la jadi so entry pun..kongsi sumting hok bermanfaat..buke sene nok tulih panje2 gitu..hehe

~izan~ said...

sedihnya entry akak ni..sayu izan baca..

zaman izan dulu pun belanja sekolah dah berapa..ni plak skrg..alahai sedihnya.. =(

tp biasanya mereka yg kehidupan begini yg selalu berjaya...mahu memberi kesenangan kepada keluarga..semoga berjaya mereka semua itu...

Kalamhati said...

>>Cik Eka:
huhu mmg sedih eka..akak kan, sejak jd cikgu ni mmg congek sket..hehe
bila tgk budak yg tak terurus je baju dan muka dorang..mmg rasa nak mengalir airmata tp tahan je..

hehe i macho tau!=p!

Kalamhati said...

>>Danial:
sama2 kita kongsi pengalaman..mekasih sudi like!=)

Kalamhati said...

>>Jahidih:
huhu maybe jahidih boleh share pengalaman masa kecik tu..utk pengajaran bersama..

akak suka bc pengalaman mengaja awk..wlupun hanya ngaja ganti..sbb awk applykan pengalaman awk, bila awk mengajar..

keperitan tu yg menguatkan semangat kalian adik2 beradik untuk berjaya..akak kagum!

Kalamhati said...

>>izan:
huhu tu la..mana akak tak sayu kalau setiap hari tgk..

rata2 murid yg senang sket akan bwk RM3-RM4 ke sekolah..yg bwk singgit mmg tengok je la kwn makan..yg miskin tegar lebih dr suku rasanya..hhuhu

Lelord said...

hehehhe ms jadi cegu kontrak dulu lela penah kena key-in gak..almaklum mcm2 kije kena buat.

tapikan...kat sjkc tu cam tipu jek...pasal biler tgk borang ms bersalin kat private, tp boh pendapatan kemain sket jek

alinac lover said...

alahai..ada lg ek mcm tu..sedih nye

KhaiZa said...

sarah-najwan: saya pun dulu macam tu.. menapak ke sekolah.. asyik kena kejar dgn monyet, sbb lalu kawasan kebun getah.. takutnya bukan main lagi.. bila sampai je kat kebun tu mesti kecut perut.. nak-nak pulak, bila kita tgh laju2 jln(sebab takut kena kejar), ada pulak seekor kat tepi jln.. dah serba salah, nak terus ke@nak patah balik. Hari2 trauma nak blk umah.. Bila ada cikgu lalu, tumpangkan kita sampai ke jln raya utama.. Duit bw 50sen jer.. untuk cover pagi dan petang(kelas fardhu ain).

Selalunya saya akan stay kat sekolah.. untuk sambung kelas fardhu ain kul 2, kalau balik kang.. jawabnya kelas fardhu ain memang xpegi la.. penat nak jln. Bila time hujan, erkkk... hanya tuhan yg tahu... Tapi apa2 pun berkat berjalan kaki dulu alhamdullillah jadi jugak org
--
Jom Jengah Khaiza Beauty Shop - Promosi Raya

Acik said...

teruskan menjadi seorg guru yg dedikasi. ganjarannya nanti tidak terhitung!
terima kasih cikgu! :)

MAPPIAU said...

yang bukan cekgu ni pun tersentuh jugak hati ni ni KH huhuhu. Mudahan saye dapat memberikan yang terbaik buat anak2 saye nanti insyaallah.

♥cmª shIemª♥ said...

huhuh..terharunya..T_T

Mila@Rimbun said...

budak tu tak bawa bekal air ke kesekolah? apa kata ko belikan botol air untuk dia bawa bekal kesekolah... dari dia minta duit untuk beli air kan... Anak aku belanja dulu2 RM1 jer utk pagi n RM1 utk petang, air aku bg dia bekal, pastu bg roti/biskut etc.. now takmo lg dah bawa bekal kecuali air (wajib), aku bglah RM2, ptg another RM1, aku mmg kedekut hahaha... malas nak suruh dia bermewah sgt dengan duit... sebab balik ke nursery nnt dia makan lagi, kalau anyak duit dok beli kat sekolah jer, kat nursery takmo makan dah

Citarasa Rinduan said...

Assalamualaikum......

sebenarnya,. masa ayu sekolah rendah.. ramai kawan terpilih dlm RMT,
masa tu... ayu selalu bawa bekal.. dan bagi kawan2 biar depa dapat makan lebih sikit..

tapi.. baca entry cikgu yg ini..
sayunya hati ini.....

selamat meilih ya cikgu

Kancil 8349 said...

Salam, sedih juga saya dengar cerita cikgu nie...berbanding di bandar, makanan bersepah dan membazir. Anak2 di bandar lebih bersyukur tetapi tidak menghargai semuanya