Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Monday, March 28, 2011

LAWA IKAN..(Bukan ikan comel ye..hehe)

Pernah dengar atau pernah makan tak Lawa Ikan ni?Sejenis makanan tau, bukan nama ikan..Sesiapa yang tinggal berdekatan ngan laut atau kampung nelayan biasa dengar or makan kot..Sebab resepi ni biasa dibuat oleh nelayan-nelayan bila mereka ke laut sebab senang nak disediakan.Tak payah masak?

Tak payah masak??Biar betik!hehe betuuul..tak payah masak..tapi bukan makan mentah-mentah.Isi ikan tu masak dengan perahan air limau..Bila digaul-gaul dengan perahan limau nipis, isi ikan tu beransur bertukar menjadi putih..Dan dah tak bau hanyir..

Biasanya ikan yang paling best nak buat lawa ni ialah ikan tamban..Ni ropa si ikan tamban tu


(sumber gambar dari Google)

Kalau kena ikan tamban ni segar-segar, memang sesuai sangat la nak buat lawa ni..Best sangat makan dengan nasi panas..memang tak toleh kiri kanan dah..hehe

Ni lah wajah si lawa ikan yang menambat hati tu..Kalau teringin nak try buat..Google ajelah..maklumat dihujung jari la katakan..hehe

(juga dari google)

Kalau mak Kalamhati buat, dia tak letak kacang panjang..hanya letak daun kesum saja..Ada orang dia suka letak kacang panjang dengan bunga kantan..Yang penting sekali kena ada ikan tamban (ikan selayang pun orang buat juga sebab isi dia manis), limau nipis, cili dan bawang (garam sudah semestinya, nanti tawar lak)...maka jadilah lawa ni..

Pernah makan tak?

29 comments:

sarah-najwan said...

xpenah dgr weh ambo ike ni..haha
ni ike tambe beluru..wat singge dan goreng garing sedak weh...

pastu ado budu cicoh nge petai..terangkat pingge..

Kalamhati said...

>>ummi sarah-najwan:
hahaha jolo doh..kito pangge tambe beluru..
kalu singge pahtu cicoh budu gak, tok kaba ko oghe
lalu doh..hehe

IMANSHAH said...

lawa sungguh ikang selayang

Kalamhati said...

>>Imanshah:
hehe selayang pandang

Cikgu CTE said...

Ini juadah org kelantan ke??

x masak yea...cuma gaul2 aje...
bau tahu ari ni...

emak mentua dan sanak saudara kat kltn tak pernah pun hidangkan benda nie..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

terima kasih cikgu baru gua paham lawanya ikan banyak orang beli

eelobor said...

ambo make goreng garing jah. keno nga budu tok paling belake doh. huhuhuh

Nur Azila Ismail said...

baru dengar ni . hehe . tq akak bg info :)

mommylavender said...

salam malam kalam~ mommy tak penah makan pun...tak masak yer, cume peram dgn limau??? unik...msti cube ni

Rina Rossoneri said...

dengar pun tak pernah kak, apatah lagi makan

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhh sedap sis

Miss Yaty said...

xpenah dgr plak resepi ikan lawa ni..hihi..mcm budu je kak perah limau..huhu

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Tak pernah makan tapi bila tengok bahan2nya macam best je.

eiela said...

ikan tamban dibuat lawa. lawa ikan tuh macam kerabu je.

DKosongLapan said...

kalo tak salahkan cik kalamhati...ade yang buat stail kerabu kan??? ikan ni bile kene dengan limo...die jadi masak...maklomle...limo kan asidd

Cma Shiema said...

lawa ikan penah dgr..tp blom penah mkn lg..sedap ke kak?

nuriz said...

Lawa ikna? bukan ikan lawa hehe
oo ni mcm mknanan org jepun kot, perah air asam dah boleh mkn mentah , isi ikan tu kira dimasak dgn jus limau le tu.

MAPPIAU said...

ooooooooOOO pestime baru tau neh hihihi

Encik Suami said...

baru tau.xpenah dgr pun.kolot ker saya nie? hehehe

jemput singgah * Sedey..tinggalkan isteri & anak2 *

Izan Ishak said...

sedap nih...kalau mak mertua kak izan ikan tamban ni fevret dia buat singgang~

kasihredha said...

akak pernah makan...sebab org Ganu.
arwah nenek akak selalu buat.
Tapi zaman dulu ikan fresh, jadi sedap le.

Citarasa Rinduan said...

ayu suka sangat2 makan ikan tamban goreng kering2..

ada petua nak bagi tulang2 tu boleh dimakan,time siang ikan tu..tarik ikan tu....bunyik krek.. leh ratah puas2...

em.....selera no....makan nasi panas2,kita tambah 2 piring

whitecappuccino said...

bakpo cinor tak rajin make lawa ni? tak tahu pun! ni first time ..kalu ike tambe goreng garing sedak la mke nga nasi panah..keno pulok time2 uje lagu ni.

Kalamhati said...

>>Cikgu CTE:
bukan org kelantan je kot..tempat2 yg dekat dgn pantai tau kot buat lawa ni..

maybe dorang pun tak penah makan lawa ni..tu yg tak penah hidang tu..=)


>>b.r.u.t.a.l.s.o.l.o:
ikan je lawa ek..hehe


>>eelobor:
hehe jolo doh tu..ambo berehi jugop

Kalamhati said...

>>Ziela:
hehe nnt ziela bleh cuba buat..=)


>>mommy:
salam mommy..ha'ah dia masak pakai limau je..ala-ala masakan jepun gitu..hehe
cubalah..mommy google je resepi ada byk


>>Rina:
haa kena cuba tu..hehe

Kalamhati said...

>>LM:
LM kena try buat..hehe tp kalau tak tahan bau ikan tu baik LM jangan makan dulu time2 pregnant ni..nnt uwek lak..huhu


>>Yat:
hehe budu tu perah limau nak bagi ilang hanyir..ikan ni perah limau sebab nk masakkan isi dia yat..


>>Kak Sam:
Alaikumussalam..Memang best..sy suka sebab dia masam n pedas

Kalamhati said...

>>eiela:
ha'ah lebih kurang kerabu la..cuma ni guna ikan dan masak dgn perahan air limau..


>>D08:
ha'ah lebih kurang stail kerabu..kalau kerabu biasa org buat kerabu perut atau sotong..ni versi ikan..=)


>>Cma:
bg akak sedap..akak suka rasa masam dan pedas ni..nak2 lagi aroma daun kesum..best!

Kalamhati said...

>>nuriz:
hehe ikan yang lawa dibuat lawa..haha pening..
ha'ah isi ikan tu akan masak bila kita gaul dengan jus limau

>>Diana:
hehehe diana kena cuba ni


>>Encik Suami:
hehe tak kolot pun..ramai yg belum penah dgr mahupun makan lawa ni

>>K.Izan:
perggh kalu buat singgang memang best kak!hehe

Kalamhati said...

>>kasihredha:
haaa best kan kak..
kena ikan fresh..kalu tak fresh tak best

>>Sis Ayu:
hehe best kan..memang terbaeekk la..
tak hirau kat org dah kalu makan ngan nasi panas..hehe

>>Ciknor:
hehe ciknor kena try ni..sedap..lebih kurang kerabu la.
huhu ciknor wat sy terliur pulop..sedapnyo make nasi panas2 nga ikan tamban goreng garing