Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, December 7, 2010

CARA NAK PING ENTRY KAT BLOGGED.MY

Atas permintaan Cik Amirah@Aku Si Gadis Sadis (waduh nape sadis2 ni..huhu) agar ajarkan dia macamana nak ping entry kat Blogged.my dan Innit..Maka ku cuba bantu dia walaupun ku pun tak terror sangat..Sekadar membantu mana yang termampu..

Akak letak tutorial untuk ping kat blogged.my dulu ye Amirah..Nanti akak buat yang Innit pulak lepas ni..=)

Pergi ke laman blogged.my..dan perlu register dulu
before dapat ping entry


 Fill up lah all those particulars yang dikehendaki..


 Bila dah selesai..bolehlah log in ke account anda..Bila dah login 
akan keluar screen macam kat atas..Untuk ping new entry anda
Klik My Blogs mcm kat atas tu..


 Then klik sajalah 'ping' itu..jangan malu dan segan..hihi


 Tadaaa..inilah hasilnya..entry baru anda akan disenaraikan..
Klik je 'Home' untuk kembali ke ruangan seperti di bawah ni..


Entry yang anda ping tadi..akan keluar kat Fresh Pings..
Dan jika entry anda itu diklik oleh ramai pengunjung..
ia akan tersenarai di bahagian "most popular" kat atas tu..


Harap ia dapat membantu Amirah dan sesiapa saja yang tidak faham macamana nak ping entry..Kalau tak faham boleh tanya..Dan kalau sesiapa yang ada maklumat yang lebih terperinci boleh share dengan kawan-kawan kita yang baru nak belajar ni..insyaAllah ilmu yg baik jika dikongsi akan bawa manfaat bersama..=)

19 comments:

Izamir Ridzwan said...

oo ni tmpt baru ke ni.. mesti cuba ni

Kalamhati said...

>>Izamir:
Lama dah la gak..Cuba la..=)

sarah-najwan said...

xtau menahu sal ni..
salu tmpt ping blog paling mudah..hehe..kat fesbuk je..ping cap sendiri..

Izamir Ridzwan said...

lama dah ke.. huhu ketinggalan zaman saya ni..malu2

Citarasa Rinduan said...

kalamhati

terima kasih ya kongsi info..ayu tak tahu pun cara2 nak ping.

tq so much

Kalamhati said...

>>ummi sarah-najwan:
huhu saya pun tau dari blog adik2 ni dulu..then try ping

>>Izamir:
alaa nak malu nape..hehe tempat ping entry ni byk..yg pemes skali rakan blogger kan..kita sama2 blajar..jgn malu!..=)

>>Sis Ayu:
sama2 sis..no problem..sama2 kita belajar dan sampaikan ilmu..=)

Solihin Zubir said...

eh.. ada platform baru ke?
sy salu ping kat innit ja sblum nie.. huhu..
makaseh akak!

eelobor said...

oh yeah....tocey2.

acik mimi said...

salam...
saya blogger baru...kalau sudi masukkan link anda dalam post saya yg terbaru...
sedikit ilmu blogwalking untuk di kongsikan bersama pada semua sahabat blogger..
Thanks..

Kalamhati said...

>>Solihin:
tak baru sgt..hehe..
sama2..cuba la nnt ye...=)

>>eelobor:
yehaa..sama2 (nak jawab bahasa yg sama dok reti..hihi)

>>acik mimi:
orait..nnt akak letak k..mekasih

rossoneri said...

kat tepi sidebar blogged.my tu dulu boleh tekan ping, tapi sekarang bila tekan ping tak keluar plak entry baru kita..kena g pulak kat my blog pastu tekan ping..haiyo

Kalamhati said...

>>rossoneri:
ha'ah tak function lak..huhu saja nak suh kita rajin kot..hehe

acik mimi said...

ok sis dh siap pasang..cuba cek..sis punya no..11
terima kasih

teratai said...

salam, terima kasih sbb berkongsi maklumat ni,Kak tak tahu pun adanya Blogged.my ni. So dah daftar, tqvm :)

K.Nor said...

salam wan, mekasih atas tutorial berguna ni.. dah menjadi dah... thanks ya.. :)

Amirah Yusof said...

akak!tengkiu sengsangat kak!!
dah paham dah..tanx ye..ok amirah tgu innit nye lak..bloggers laen all the best.. =)

Kalamhati said...

>>acik mimi:
Alhamdulillah..dah buat ek..=)

>>Kak Teratai:
Sama2 kak..kita kongsi2 mana yg berguna utk kita..blogged.my ni byk gak bantu naikkan trafik..selamat mengeping ye kak!=)

>>K.Nor:
Salam K.Nor..sama2!Rasa seronok bila dapat membantu..=)

>>Amirah:
hehe hepi rasanya dpt tolong Amirah..jgn lupa ping setiap new entry ye!..insyaAllah!Innit bakal menyusul..=)

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

dekat sini kdg² ping tp salu terlupa jek..kat innit sy x reti..x sabo tunggu the next tutorial..

pch said...

aktikel awk mmg membantu...tq


PiNG blog anda disini