Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Sunday, October 3, 2010

Pernah makan tak?

Sapa yang duk sebelah Pantai Timur mesti dah biasa makan kan?Yang kat tempat lain maybe pernah..maybe jaz pernah dengar nama je kan tapi tak pernah rasa..hehe

Rasa apa ni?hishh wat saspen lak..haha tak saspen pun..jaz nak cerita pasal Serunding Daging..or orang Kelate panggil Sambal Daging..

Ni haa ropa diaa..sori gambar tak clear ngat amik ngan hp..tak copy kat mana2 tau ni..memang freshly brought from my Kampung Laut..



Ni yg dah selamat dibuka dan dah masuk suku lem perut dah lunch tadi..haha



Ni rupa dia dalam bungkusan..yang ni satu bungkus 250 gram..
harga??..i tak jual tau..hehe tp kalau ada sapa2 yg ngidam
boleh la kalu nak mintak saya belikan



Kat kampungku tu rata2 orang buat bisnes serunding ngan dodol..memang banyak giler la..tapi kitorang memang beli kat favourite seller kitorang la..jiran je..anak muda yg menyambung bisnes family..memang pandai dia cari duit..

Ni gambar tempat pemprosesan serunding yg ku cilok dari FB dia..dia mesti tak marah punya..Lagi suka ada la..Ku tolong promote serunding dia..hehe



Nape lak tarikh gambar 2003..padahal ku tengok papan tanda
iklan ni naik baru 2 tahun lepas..hehe



Ni pandangan luar tempat pembuatan serunding..



Dapur tempat masak serunding..untuk rebus daging dan
goreng serunding



Tak guna gas tau..masih menggunakan kayu api..memang asli
turun temurun


Gambar orang tengah masak serunding tu takde..maybe makcik yang masak tu taknak masuk kamera kot..hehe

Ada ku terbaca kat satu laman tu, dia ni memang pergi ke kampung ku ini untuk buat kajian...student maybe..Dia nak cipta resepi serunding cendawan!tapi masih dalam kajian kot..Dia kata kalau ikut piawaian halal memang tak lulus..ada orang tanya kenapa.dia jawab sebab utk mencapai piawaian halal mesti ada mcm2 lg kemudahan..Ada pintu keluar masuk utk pekerja..alatan mesti stainless steel..dan mcm2 lagi..

Huhu memang tak dapek la kot..sebab kalu guna kawah stainless steel tak rasa la pure nya..sebab kawah tembaga tu la yg buat rasa tu lagi emmpph..yang pasti, memang orang Islam yang buat..dan diproses sendiri oleh tuan punya..Maybe utk skala besar boleh la disyaratkan piawaian tu..

Utk usahawan kecil ni..maybe pihak JAKIM atau Jabatan Agama Islam datang sendiri melawat dan tengok cara penyediaan..Bab halal tu ku rasa tak payah diwas-waskan..Cuma yang kena check ialah tang KEBERSIHAN..tu saja..

Tu pendapat ku la..dari pengalaman..sebab mak ku pun bisnes dodol jugak dulu..kualiti?hehe arwah ayah sendiri yang sediakan bahan2..then baru hantar kepada pekerja..pekerja masak je..timbang dan bungkus pun mak ngan ayah yg uruskan..tak upah pekerja pun..memang bersih la..sebab tu rezeki mak murah dan melimpah kot..dulu laaa..skang dah pencen dah..

Nak rasa serunding??Meh la datang ke kampung saya..hehe


2 comments:

cikgu isza said...

serunding..
kat pasar malam sini selalu ada..
nak jumpa yang sedap memang susah..
saya tak suka yang pedas..

Kalamhati said...

memang btul..kalau beli belum tentu sedap..
mahal lak tu..
susah nak cari serunding tak pedas isza..huhu