Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Saturday, October 16, 2010

Penting!

Yang ni pun saya dapat dari emel member yg study kat UK tapi dah balik Malaysia..


Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. .. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati ... Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih.

1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih.T erdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati ...

4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembali kan syiling, mesin air minuman...jadi pastikan bila anda membeli air atau candy, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling..... ......... ......... ......... .....mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos. Order di tempat lain.


Ini adalah nyawa anda. Sila 'foward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja... 


Dr
 Muhd Hishamuddin b Abdul Halim
Professor & Head Dept. of
Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan ,
MALAYSIA . 



-------------------------------
Kat tempat kita taktau la ada tak kes ni..cuma kita perlu hati-hati je la..yg paling penting anak2..awasi dorang main.budak2 ni kalu jumpa sumting baru, dorang suka ngat belek2..nak2 jumpa picagari tu..



11 comments:

Bidadari said...

yeke akak?? bahaya ni...mana2 tempat pun dah semakin x selamat sekarang ni...

cikgu isza said...

payah dengan orang sakit jiwa ni kan..
mudah2an diri kita dan keluarga kita dilindungi..

Nur Azila Ismail said...

jahat sungguh manusia

eelobor said...

ada kemungkinan semua2 yang di bagitau tuh

I*K*T*I*R*A*F said...

YA ALLAH, baru tauu..

bahayanyaaaa~

kejam punya manusia! (+.-)

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kak dah dapat note nie dari fb..

tapikan serius nak kata..kita kena waspada....

zaman skrg agak sukar nak cari insan y berhati mulia...

hati-hati

sarah-najwan said...

macam2 org jahat ni..asyik hdk menyusahkan org aje..

kita patut hati2

Solihin Zubir said...

ishh.. punyala khianat prangai...
mintak simpang la.. Nauzubillah..

Kalamhati said...

>>>kawan-kawan: tu la pasal..macam2 perangai manusia ni..hmm kita berserah pada Allah..moga dia pelihara kita sekeluarga..insyaAllah

d 4 dahlia said...

gud info..lepas nih kena beringatla nie..takutnye!

Kalamhati said...

>>>dahlia: ha'ah hati2 dlm setiap apa yg kita wat...kena alert dgn situation sekeliling kita..=)