Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, October 12, 2010

Habis tu selama ni?..

"Abih tu selama ni awak solat tak sah la..dah tak reti amik wudhuk"

Haa kan dah tak pepasal kena smesy free2..orang mintak tolong bagi alasan macam2..bukan nak mintak jadi imam ke pe..just nak mintak jadi fasi utk amali wudhuk budak2 je..ajar dorang cara wudhuk yang betul..

Ramai yg geleng pala kata tak pandai..huhu takkan selama ni tak ajar anak2 amik wudhuk kt umah?adeh la..logik ke tak alasan tu?ke mim alif lam sin?haa cakap je la..

Nak harap tenaga guru agama je memang tak cukup..sebab tu la mintak jasa baik awak orang utk tolong..tp bila program2 lain cepat je nama guru2 agama dicadangkan..takde plak depa menolak..

Kadang2 rasa sedih..kenapa mesti wujud alasan yg macam tu..awak orang Islam..yang setiap 5 kali sehari amik wudhuk..then kali la ngan berapa puluh tahun awak hidup..dah menjangkau 40 thn dah..takkan tak mahir amik wudhuk lagi..

Bila kita mohon sangat2 kerjasama..last2 jawapan yg diberi 'saya incharge bahagian makanan je la..tak pandai nak ngaja2 budak wudhuk ni'..

Hai apa nak jadi?tanya iman di hati..kita hanya sebentar mendiami dunia ini..yang lebih penting ukhrawi sana..mereka penyambung misi Nabi..menjadi khalifah di muka bumi..

Bukan marah tapi luah..sekadar mengisi entry petang ini...=D

Wassalam..

12 comments:

DKosongLapan said...

dah tau kureng ...kene le belajooo...kalo tak sampei sudah leee....jadi beng a p......

Kalamhati said...

huhu memang sedih rasa..smpi bila nak duk takuk lama je

cikgu isza said...

memang ada perkara yang kita tak sanggup nak pikul tapi dalam perkara macam ni.. memang tak logik jika di tolak mentah2

Kalamhati said...

yup..kalau stakat benda basic rasanya tak berat kan..lain la suruh ajar solat..maybe berat sket..

Nur Azila Ismail said...

akak ustazah ye ?

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kalam hati

betul tak,...skrg nie bab agama bukan boleh dibuat main-main...

yang senang pun dah jadi susah..alahai..

jom relexkan minda...angkat award dari sis yer


http://ruhayurazali.blogspot.com/2010/10/award-dari-aeini-at-home.html

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

sama sama lah kita memberi penerangan dan ilmu kepada beliau

Kalamhati said...

>>>Zila: ustazah rock!hehe

>>>kak ayu: huhu ada award ke..terharunya


>>>brutalsolo: mudah2an Allah gerakkan hati mereka2 utk sama2 membantu..=)

norgee said...

kt skolah ku pn gitu gakkk...lagi parah bila ada yg tak sedar...peri penting urusan agama....huhu..apa lah nasib kita ni...time suruh gi jadi pengadil atau pengurus sukan...kita beres je..time kita nak mintak tolong depa..mula laa liat semacam...kesian pada mereka...

Kalamhati said...

huhu betol tu gee..budak2 yg kesian..huhu..

Danial Ikhwan Jaafar said...

perempuan pandai masak - wajib
lelaki kena jadi imam - nanti2 la dulu.

fenomena biasa. =/

Kalamhati said...

>>>Danial: tepat sekali!hehe akak suka komen awak!hik