Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Saturday, September 18, 2010

SEDAR KE TIDAK?..


Time on the way ke Temerloh lepas maghrib td..Sempat la ku mintak my sis snap kan gambar kejadian..Gambar tak clear ngat sebab malam..amik pakai kamera handphone je..kalu amik kamera biasa pun rasanya memang tak nampak gak..

Gambar pe ni?kejadian pe?huhu jangan panik..bukan kemalangan..ni adalah gambar penunggang motosikal yang konvoi balik dari beraya kat kampung kot..nak kembali ke kota..Nape ku sibuk nak cerita pasal penunggang ni?Bizi body sungguh..

Huhu bukan bizi body..sekadar berkongsi apa yg terpandang dek mata ni untuk kita jadikan pengajaran bersama..insyaAllah..

Penunggang motosikal tu memakai pakaian GELAP..tu la kejadian yang ku nak ceritakan..sebab tu la nmpak lampu je tu..semua dari top to toe hitam legam..kat helmet pun takde langsung sticker pemantul cahaya tu..ikh!bukankah selalu di ingatkan..kat iklan2 tv pun selalu keluar tentang bahaya memakai pakaian gelap ni..

Sementelah plak dekat hiway tu kan memang gelap gulita..lampu jalan ada kt certain tempat je..biasanya bila dah nak dekat exit baru terang benderang kan..

Benda-benda cemni boleh fikir sendiri kot..keselamatan diri..persiapan utk berjalan jauh dengan motorsikal..jangan main pakai je..hitam itu menawaaan..memang!tapi tak kena tempat nak pakai baju hitam memalam buta..destinasi jauh lagi..jangan mengundang bahaya bang..

Sekadar perkongsian..berpesan-pesan ke arah kebaikan..agar kita semua lebih berhemah..barulah datang rahmat Allah..betul tak?

Wallahu a'lam..


3 comments:

Kuman Chaos said...

memang pun.. banyak kali gak saya nak teraccident ngan motosikal mcm nih... kan dah ada iklan kt TV pasai pemakaian nih kan... tak ingat ingat... kang salah kereta gak sbb terlanggar korang....

eelobor said...

pakai pakaian hitam 1 hal, x de sticker pemantul 1 hal, bawak mcm org gila tu yg tak tahan. dah la road tax murah jer, duk la kat tepi2. tak payah nak dok line paling kanan & tengah2 kat hiway nuh. kalu muto cc besar takpe la juga sbb lari berdesup, ni kapcai jer

Kalamhati said...

huhu..btul tu..pe2pun semua terletak pada kesedaran masing2..

berbuih mulut pihak berkuasa pesan pun..kalu hati tu zero kesedaran..tadak guna gak kan..