Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Wednesday, September 29, 2010

FRAUD CLICK..AMARAN DARI NUFFNANG!!

Salam sejahtera Nuffnanger,

Seperti yang anda mungkin sedia maklum, terdapat 2 jenis kempen iklan yang diberikan oleh Nuffnang iaitu Metered (mCPM) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah pengunjung yang melihat iklan dan Cost-Per-Click (CPC) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah klik terkumpul dari iklan yang disiarkan.

Kami menyedari bahawa terdapat sebilangan ahli yang terlibat dengan aktiviti click fraud, iaitu perbuatan klik pada iklan CPC dengan sengaja demi menjana pendapatan pemilik unit iklan tersebut.
Aktiviti click fraud melanggari terma & syarat kami di bawah seksyen 6.

Suatu unit iklan itu sepatutnya diklik oleh pengunjung yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen iklan yang dipapar, dan bukan semata-mata bertujuan untuk menjanakan pendapatan. Sekiranya situasi ini bertambah buruk, kadar penyiaran kempen iklan akan turut berkurangan oleh kerana pihak kami hanya dapat menjual ruangan iklan di dalam blog yang tidak mempunyai rekod aktiviti click fraud.

Sistem kami mampu untuk menjejak serta merekodkan aktiviti click fraud dan sekiranya perlu, rekod-rekod yang terkumpul boleh digunakan sebagai bahan bukti bagi tujuan kehakiman. Sebelum ini, pihak Nuffnang telah pun menggantung dan menyenarai hitam pelbagai individu dan kumpulan yang terlibat dalam aktiviti click fraud. Namun, disebabkan bilangan ahli di dalam komuniti yang melakukan click fraud semakin bertambah ke suatu tahap yang membimbangkan, kami dipaksa untuk lebih berwaspada dan tegas dalam mengambil tindakan. Ini bagi memastikan ahli komuniti yang lain tidak berasa tertindas dalam jangka masa panjang.

Di antara perbuatan click fraud yang umum ialah:
- klik pada unit iklan milik blogger lain dan meninggalkan komen di blognya bagi meminta blogger tersebut untuk klik pada unit iklan milik sendiri.
- mendaftar sejumlah besar blog dan klik pada iklan dalam setiap satu.
- menukar alamat IP komputer dan klik pada unit iklan secara berulang-ulang .

Tindakan akan diambil sekiranya perbuatan di atas dapat dikesan oleh pihak kami.

Sekiranya anda mengetahui mana-mana rakan anda atau pihak lain yang terlibat dengan aktiviti ini, kami amat menghargai usaha anda menasihati mereka untuk tidak berbuat demikian. Mana-mana ahli yang dikesan melakukan aktiviti click fraud akan diambil tindakan tegas oleh pihak kami, sama ada melalui penggantungan atau penutupan akaun miliknya.

Terima kasih atas perhatian anda.

Sekian,
Robb Chew
Jabatan Perhubungan Blogger
Nuffnang Sdn Bhd


------------------------------------------
So hati-hati ye..Jangan niat yang baik untuk beri pendapatan kepada rakan blogger yang lain bertukar jadi masalah..

Jangan suruh orang masuk blog kita untuk click ads je..Blogging dengan hati yg ikhlas bukan hanya nampak duit je..Kita cuba share sumting yg beneficial dan informatif..Lama2 orang akan melekat kat blog kita tanpa diundang..

Itu lesson yg ku belajar tru observation kat blog2 yg dah kukuh..even they just menulis beberapa perenggan ayat tanpa gambar.Tapi ramai pembaca mengikuti blog mereka..Kerana apa?kerana mereka menulis dengan 'akal'..dengan 'hati' untuk dikongsi dengan kita..
Itu yg sebaiknya..


5 comments:

missbby said...

betul tu..saya setuju..saya pun suka gak nak dapat pendapatan tapi kalau belum lagi rezeki saya terima je..saya tulis ikut hati saya..janji ada readers..itu yang penting...

Mr Noble said...

tu la pasal. jgn sampai nuffnang jadi strict cam google adsense!

Kalamhati said...

Ha'ah..sama2 kita beringat k..=)

~~Ciklinn~~ said...

kita klik singgah rumah melawat kawan-kawan lebih bermkna kan..... kita pun rasa best jer nak kerumah dia

dari dia singgah dan klik umah kita semata2 suh gi umah dia klik iklan... huhhhuhu

Kalamhati said...

btul tu Ciklinn..=)