Bukan selalu balik kampung..aroma ayam percik takyah cakap ler!best giler wa cakap sama lu!!haha..tak caya jom datang Kampung Laut!..hehe
Nak makan serunding daging pun bleh..melambak kat sini..dodol pun ada..mak ku dulu bisnes dodol..tp sekarang dah pencen dah..dah tak daya dah mak nak usahakan..so kazen ku sambung bisnes mak..
Nanti ku wat review pasal serunding daging lak..kat entry baru bebila nanti..skang ni kita cuci mata tengok ayam percik dulu..saja je nak wat korang kecur air liur!!hahaha..
Ayam yang telah diperap dengan rencah..akan dibakar dalam besi pembakar..
ikut permintaan pelanggan la..ada yg nak ayam tu dipotong kecik2 cemni..
kena la bakar dalam besi ni..kalu nak potong besar2..ayam tu sepit ngan buluh
cem yg kita beli kt pasar malam tu..
Yang sebelah kiri tu ayam dibakar dahulu sebelum diletak kuah percik..
Yang sebelah kanan yg telah diletak..
Setelah dibakar..ayam tersebut dicurahkan kuah percik..
Kuah percik tu mesti pekat baru dia melekat kt ayam..
bukan cair cem kt pasar malam nun..huhu
Ayam yg dah letak kuah percik..dibakar lagi sekali..
Ni baru naik aroma ayam percik..kalu tak bakar balik
tak besh..sebab nanti cepat basi..
Tu lah gambaran sedikit tentang cemana ayam percik dibuat..nak tengok lelebih kena datang sendiri ke kampung ku..Kampung Laut kt Kelate..hehe
Kalau ada masa nnt ku wat review tentang serunding daging lak..cemana dorang wat serunding daging..cemana rupa kawah tempah serunding di masak..Nantikan!..hehehe cem la ada orang nak baca..
No comments:
Post a Comment