Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Sunday, September 19, 2010

ADA APA DENGAN NAMA?..

Pagi semalam, time tgh key in markah PKSR 3 dalam Sistem Analisis Markah (SAPR 16)..cikgu2 yang singgah kat bilik peperiksaan buka cerita pasal nama bebudak ni yang macam2..ada yang pelik sampai susah nak sebut..

Macam2 pendapat yang keluar..Dan macam2 pendapat yang keluar..hehe ku pasang telinga sambil wat keje dan jadi tukang gelak je..dalam hati terus terdetik "best kalu wat entry blog ni"..haha pk blog je manjang..mesti laaa..tengah eager blogging skang nih..tho earnings baru masuk RM4.00..rezeki tu beb..sapa nak bagi kan?alhamdulillah..

Berbalik citer nama td, ada sorang cikgu ni dia bagi pendapat dia yang ku rasa logik..Dia kata: 'nape la buh nama pelik2..memang ada makna..tapi mcm berat je nama tu utk budak tu..tu yang tak pandai2 tu..sebab badan tak daya nak tanggung nama dia..bagi nama ringkas dah la'..

Korang setuju tak?..Ku dah cari gali info pasal ni..memang takde masalah tentang sesuatu nama tu berat or tidak kepada si pemilik nama..cuma Islam menyuruh kita memberi nama yang ada makna baik..dan memanggil orang tu dengan namanya dan bukan gelaran yang tidak memberi apa2 makna..Macam panggil ayam ke..botak ke..kicap ke..batu ke..dan mcm2 lg..

Nabi (S.A.W) sendiri memang ada memanggil sahabat dengan gelaran tertentu tetapi ia tidak menjejaskan makna contohnya 'Aishah dipanggil 'Aishi..Usamah dengan nama Usaim..

Kalu ku sebut nama anak2 murid kt sekolah yang bernama pelik..mesti korang setuju nama tu agak berat utk dia..huhu..memang ada makna..tetapi agak pelik la..dah la budak tu duk kelas paling last..memang berat kot nak tanggung nama tu..

- Jabalul Akhir (maksud dia Bukit yang terakhir) - bukit tuu..beratkan..huhu
- Qahdijah (yg ni takde makna kot) - sepatutnya Khadijah
- Norhamasmatasha (nor je la yg ada makna kot)

dan ramai lagi la..ni yang ku ingat la

Lebih baik kita bubuh nama yang ringkas tetapi memberi makna yang baik..Yang perempuan ada Nur atau Nurul di depan..dan lelaki ada Muhammad atau Ahmad..pastu satu nama yg ringkas dan bermakna.

Contohnya: Nur Hidayah, Nurul Hidayah, Nurul Ain, Nur Husna,Nuraini, Muhammad Asyraf, Arif, Ashaari, Alif, dan banyak lagi nama2 Islam yang memberi makna yang baik..Kalau orang arab memang nama2 anak seketul je..tp bermakna seperti Wafa', Naimah, Ismail, Kareem, Asma', Aishah, Khadijah, Yusuf dan banyak lagi..

Kalau nak senarai memang banyak..pandai2 la kita sebagai ibu (tho ku bukan ibu lagi..hehe) menamakan anak kita..

Namaku sendiri pun takde Nur..ada maksud tapi agak bebas..huhu..Haryati bermaksud kemerdekaanku atau kebebasanku..bebas bebenor..Ingat lagi time ku kat matrik dulu, Ustaz yg ngaja Bahasa Arab, Ustaz Tahir dari Sudan suka sebut namaku 'Hurriyyati'..sebab haryati bahasa melayu dia kata..kalau hurriyyati ada makna..maka bila panggil nama utk attendance dia panggil nama tu..

So, kepada parents yang duk terfikir2 nama anak..pilihlah nama yg senang disebut, ringkas dan mempunyai makna yang baik..

Dalam duk cari gali ilmu semalam, ku terjumpa kt arkib Utusan tentang nama ni..Kalau nak baca boleh la pegi sini..

Wallahu a'lam..


8 comments:

DaHLia said...

:D nama sis pun lebih kurang dalam kategori susah nak sebut ...

Kalamhati said...

ha'ah tu la..hik..sbb tu berpesan pada parents supaya bg nama senang nak sebut..huhu orang dulu2 main letak je nama..asal sedap..

Agaknya ayah akak terpengaruh ngan cerita Haryati kot dolu2..hehe

nizam omar said...

saya setuju dengan pendapat awak, sekarang ni trend nama panjang berjela2..komen lah pulak..nak masuk exam,dok nak hitamkan kertas OMR penat.hihihi.ingat time ambik upsr dulu2

Kalamhati said...

hehe btul tu..kalu taim exam semester lak..bebudak yg nama panjang ni bukan suka tulis nama penuh..tulis seketul je..

ada yg tulis nama ayah saja pun ada..jenuh cikgu cari nama lem list..huhu

proud to be me said...

nenek penah ckap..kalu bg nm pelik2 ni,nnt dok kt barisan terakhir ms kt pdg mahsyar...nm tu plg lmbt utk Allah sebut..pastu plak klu bg nm ank pnjg2,pggilnya ntah pape plak,2,3 patah je sebutnye...cian kt budak tu

Sharinginfoz said...

nama yang baik bagus macam doa kan

Siapa Link Your Blog

Kalamhati said...

Sharinginfoz: ha'ah nama tu doa..sebab tu kena bg nama yg baik dan panggil nama pun dgn nama baik..

Kalamhati said...

proud to be me: btul tu..akak penah dgr ustazah masa skolah dulu ckp..org yg nama ada nur ngan mohd or ahmad akan dipanggil dulu di mahsyar nanti..