Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Sunday, July 10, 2011

Singgah blog aku sat, bleh?..Boleehh!Taaapii...

Salam 'alaikum..

Sebenarnya tajuk entry yang ni adalah tajuk segmen yang Ben Ashaari buat untuk blogger baru berkenal-kenalan.. Kepada sesiapa yang berminat untuk join boleh la klik SINI.. Tak rugi join..Ramaikan kawan..Akan ditutup jam 10 malam ni..Soo banyak masa lagi utk join..

Diriku tak menjoinkan diri dalam segmen ni sebab dah dikira 'kertu' dah kot..hahaha..Tapi diriku mensudikan diri ini bertandang ke link2 yang ada kat komen entry tersebut. Ada banyak link baru yang KH rasa belum pernah jenguk. So, sebagai memberi moral support dan meluaskan ukhuwah KH pun jenguklah.

Bukanku tak cinta sudi..tapi mood ni terbantut lak bila masuk je ke beberapa blog.. Ada beberapa sebab yang buat mood ku terbantut.. Maybe boleh jadi peringatan dan panduan kot..sebab nak bebel nasihat lebih2, diriku ini tidak layak.

Antara yang nak di 'highlite' kan adalah:

  • Tulisan@font: ada memilih font yang funky giler sampai terjuling mataku nak membaca apa yg ditulis. Dik, mokcik ni dah tuo.. Seangkatan ngan Uncle Ben dan Pakcik Mat Gebu dah haa..huhu better pilih font yang simple lagi jelas untuk dibaca k.. Kalau tak makcik klik je ikon 'x' kat belah atas kanan tu.
  • Lagu: Aduss!nasib baik tak lomah jantung mokcik tadi. Baru nak star baca entry tetiba je keluar suara yang kuat. Speaker laptop makcik lupa nak diminimumkan. Tergolek makcik tekezut!Fuuh..If nak pasang lagu kat blog pun rasanya pasang berirama perlahan tu ok..tp kalau yang jenis fast beat or menggegar sangat tu tak sesuai kot..Betul tak?ke mokcik ni je yang tak boleh dengar? Rasanya ramai yang tak suka masuk blog yang ada lagu yg tak sesuai kan?kan?
  • Bahasa atau ayat: Ada yang terlalu ringkas atau gunakan ejaan2 yang susah nak faham seperti 'aq' 'kowt' 'gtew' dan sebagainya. Beberapa kali duk ulang baca kot. Kalau macam makcik ni boleh la lagi faham kot sebab dah biasa baca sms anak2 sedara. Tapi ramai lagi kakak2 kita yang tak biasa dengan bahasa sms ni.. Kena ingat tau, kebanyakan blogger2 otai ni usia mereka dah hampir 30 an ataupun lebih tau. Kesian mereka dan saya..hehe
  • Sidebar followers: Rasanya dah selalu sangat otai2 blogger pesan supaya letak ruangan followers atau pengikut ni di bahagian atas atau bahagian yang mudah untuk dilihat. Takde la menyusahkan tetamu kita untuk scroll sampai ke bawah. Bukan semua pembaca blog kita ni kerja dorang hanya mengadap blog je. Ada yang singgah cepat2..Jadi kalu dorang perlu amik masa untuk cari ruangan followers ni rasanya dorang terus klik keluar kot sebab malas nak cari. Tu pengalaman diriku jugak la..huhu
  • Shoutbox: Kalau KH, paling tak suka masuk blog yang pakai shoutbox yang kita perlu masukkan link dan nickname tu.. Lagi suka masuk dan shout kat shoutbox yang trus kluar link blog KH dan nama Kalamhati. Senang!Trus sapa je..Tak perlu copy paste link blog kita berjuta2 kali..Tak cukup masa beb!huhu
Rasanya tu je yang paling obvious kot. Mintak maaf banyak2 kalu mokcik terlebih membebel..huhu untuk peringatan diri mokcik jugak ni dan adik2 blogger.. Jangan juling lak mata baca bebelan panjang di atas..hehehee sekali sekala mokcik bebel memang tadak brek!=D

Wallahu a'lam..

Selamat maghrib semua..



32 comments:

sarah-najwan said...

betul tu..mokcik mama sarahnajwan ni setuju sgt...

kdg2 nk loading pun..mok weyyyy..berzaman dik..aduhai..(ni mokcik kalam hati keno tmbh)..blog berat sgt..mende buh pom mokcik xtau weh...

bole nk hias2 blog..tapi ghe royak berpado2..biar selesa org nk baco sb oghe masuk blog kita..nk baca entry...hak lain sbg sampingan..

fiq. said...

hehe, insyaallah, semua tu tak berlaku dalam blog saya, kalao tak caye, singgah segah la kat blog saya ye KH! saya tunggu :D :D

Kalamhati said...

>>mama sarah-najwan:
hehe tuka mama la pulok deh..
haa nati ambo tamboh..sakni keras tekok2 duh tunggu loading..ado la 4 5 blog ambo tutup trus..huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

betul tu sis..saya sgt2 setuju

anis.farhana said...

harap-harap mine tak termasuk dalam golongan font pelik-pelik tersebut.hehe

IMANSHAH said...

Blog saya ada masalah, sudi kiranya jika dapat clearkan HOK SENGOTI dari blog list, then masukkan balik..dah banyak cara saya cuba, tapi nampaknya masih gagal

bumbleB said...

hehe thanx for sharing.. berguna utk newbie mcm sy =)

Adam Idris said...

Blog yang fancy sangat pun pening jugak
Yang mula2 buat memang kreatif,
kalau semua buat, rimas je, haha :)

Niena Pengembara Ilahi said...

ahaa btul tu :D
stju sesgt kte pn sama.. xsuka sgt blogger yg letak lagu bukan apa.. kekadang tu kte ngah pasang lagu lain tetiba dgr lgu dia, isk.. biasa blogger baru.. biasalah tu.. baby katakan ^^

sha a.s said...

ape yg akak ckp ni, Sha mmg stuju jugak! tp tu la kak, masing2 punye blog, so kite kena akur la kan....kite bknnye tuan tanah blog tu...ehehe

Lelord said...

huhuhuhu setuju2

harap2 sesapa yg singgah Blog Mama Najlaa senang ati

azieazah said...

KH,
semua senarai di atas itu bagai mengerti perasaan saya. Serupa. Saya pun berpendapat begitu juga. Especially bab bahasa ringkas tuh. Letih.

Nampaknya KH ni muda lagi la. Kalu sama baya dgn BEN. Saya jauh lebih tua dari BEN. Saya lagi la tua dari KH. hehehehe

Mila@Rimbun said...

aku setuju ngan point2 ko ni.. tambah plak kalau yg letak lagu tuh lembabb jer nak masuk... ataupon server opis ni yg lembab tak tau ler kan... satu lagi cukup menyampah kalau banyak sgt bahasa SMS... tension beb.. last2 x jer... tp tuan rumahnya kekadang tak kisah kan... sbb atas tiket" blog aku, ikut suka akulah"

syahira ariff said...

aku kan
kalau blog ada lgu autoplay,trus aku tekan butang pangkah

Sunah Sakura said...

alamak..saya tukar kotak followers ke atas la ye kak... nak panggil makcik lah.. MCKH.. sama cam pakcikmat... PCM.. ekekekke... guro2 je~

MAPPIAU said...

hehehehe semua tuh betul2 belake, kadang2 kene bace 2 3 kali baru paham maksud ayat2 dieorang tuh, sebab terlalu pakai ayat ringkas sangat huhuhu

Hans said...

yups
setuju2 dengan point di atas
hehehehe

Apabila Aku Meminati Drama Dan Filem Dari Korea Dan Jepun

Nur Hawa Mohd Zin said...

dulu pernah awe letak lagu tapi ramai cakap lagu tu berat dan tak sume suke...skunk awe pula dah tak suka blog yang ada lagi..bla 2 3 blog buka ada lagu berlainan ponin palo..so awe mute kan je lappy

tulisan pntg sebab itu yang menjadi penyampai entri..ada tulisan pink2..sorry terpaksa la awe kuar :)

blog akak dah sangat ok

Kalamhati said...

>>LM:
mekasih dik..blog adik dah kemas dan laju je loading..superb dah..=)

Kalamhati said...

>>anis.farhana:
blog anis pun ok..akak dah komen kt blog anis..=)

Kalamhati said...

>>Imanshah:
kak wan perasan doh before ni..sbb entry tu tak gerak2..kak wan remove n add smula doh tu..ok dah kot,,kita tgk ghano nati

Kalamhati said...

>>BB:
sama2 sis..insyaAllah kita share mana yg elok..=)

Kalamhati said...

>>Adam Idris:
btul adam..skang org taknak fancy sgt..biar simple dan kemas cukup la..header superb pun dah kira menarik dah

Kalamhati said...

>>niena:
btol tu niena..
cukup kalo lagu tu dengar sendiri kot..hehe

Kalamhati said...

>>Sha:
hehe btul tu sha..kita bleh suggest je..selebihnya tuan tanah punya hak..jgn kita langgar boundary dah..ngee

Kalamhati said...

>>Lela:
lela punya blog dah ok..laju dah loading..=)

Kalamhati said...

>>Kak AA:
huhu rasa akak penah kan tegur pasal bahasa ringkas dulu kan..

hehe sy sekapal ngan Ben dan CMG tu kak..nak kata muda tu tak la muda..akak awet muda!

Kalamhati said...

>>La:
btul tu la..tersedut-sedut nak loading..huhu.
btul tu..kita komen lebih2 nnt marah lak tuan blog..sbb blog ni kan personal.. tp kalu nk wat personal, toksah la BW suh org jenguk blog ye dak?hihi

Kalamhati said...

>>Sunah:
hehehe blog sunah tu dah kemas dah..if nak tukar kotak followers ke atas lg mudahkan pengunjung sunah..

wakekeke bleh2!mcm MCKK lak..=p!

Kalamhati said...

>>Diana:
hehe naik kejung urat mata bacakan..better guna ayat penuh la..toksah malu la kalu org kata skema sgt..bahasa jiwa bangsa!=)

Kalamhati said...

>>Hans:
hehe mekasih hans..

hans pun bakal naik gak ni..pemes emes nnt..insyaAllah

Kalamhati said...

>>Awe:
btol tu awe..jem trus laptop..kejung je nak loading kalu ada lagu..

btul tu..kalu tulisan besar dan jelas..org akan baca..kalu tak org malas nk baca n cabut kuar