Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Friday, February 4, 2011

ADA LAGI TAK?..


Agak-agak ada lagi tak rumah yang pakai dapur minyak ni? Jarang nampak dah kan sekarang ni.. Pakai kerosin atau orang Kelantan panggil 'minyak gas'..

Lama dah ambik gambar ni..duk belek-belek gambar tadi terbukak gambar ni, lalu terdetik nak buat entry pasal dapur minyak ni sebab terimbas kembali kenangan lama (ter ter semua ek..hehe)..Ada kenangan dengan dapur ni..

Dapur ni la banyak berjasa waktu Kalamhati tinggal kat rumah sewa masa form 3..Duduk rumah sewa dengan kawan-kawan sebab senang nak study kononnya.. Petang-petang lepas balik sekolah, kayuh basikal ke Pasar Tumpat cari ikan dan sayur. Hidup lebih kurang je.. Dapatlah merasa hidup seadanya dengan kawan-kawan.. Sewa rumah RM30 kalau tak silap..Bayar RM50 sekali dengan belanja dapur...

Mak tak berapa nak bagi, tapi sebab nak merasa sangat duduk sendiri dengan kawan-kawan, maka dia lepaskan jugak. Sebab alasan 'nak belajar dengan kawan-kawan' tu kira kuatlah. Lagipun bukan nak buat apapun.. Kalamhati anak yang baik..hehehe perasan!

Memang rekod kitorang satu rumah bersih..Orang-orang kampung kat situ pun dah kenal dengan kitorang.. Siap ada mak dan ayah angkat lagi. Dorang nilah yang selalu jenguk kitorang sebab rindukan anak tunggal dorang yang dah lama tak balik..

Tapi cerita duduk rumah sewa ni hanya 3 bulan je. Disebabkan perangai tak baik yang dibuat oleh penghuni rumah-rumah sewa yang lain..Dorang ni duk berdating lak kat tepi sawah. Dan orang kampung komplen, maka kami semua dipanggil oleh Mudir Sekolah (Guru Beso).. Dan keputusannya adalah...SEMUA KENA BALIK DUDUK RUMAH..NO MORE RUMAH SEWA!'..

Maka berakhirlah kehidupan berumahtangga berumahsewa. Kalamhati kembali ke rumah dan setiap hari berulang alik naik bas.. Jalan kaki dari rumah ke jalan besar. Kul 6.30 turunlah dari rumah menapak ke jalan besar sampailah habis masuk Lower Six dan rutin naik bas tu berakhir bila disunting oleh UIA untuk sambung pengajian di situ..

Cerita esklusif ni.. Puteri Pisces adik Kalamhati pun tak ingat cerita ni kot..hihi Cik Azma, you tau tak kisah i ni?Mesti taktau kaaann..u kecik lagi time tuuu..

Korang pernah masak pakai dapur ni tak?hehe

Wassalam..

18 comments:

Ayuni said...

hm, antik

ustaz ahmad said...

antik ni...kalu jual lelong kat omputeh ni..kompem setengah juta laku ni..hehhehe

Solihin Zubir said...

kat umah saya ada lagi.. cuma buat hiasan jela skang.. heheh..

Mat Gebu said...

Waaaa...ternampak pinggan lama kat belakang tuu...wowwww...

nba-Nur said...

Barang antik yang ada dalam simpanan keluarga Nur cuma seterika arang..

Puteripisces said...

mane la i igt...i baru darjah 3 tau mase tu..msh mude remaja kiut miut hahahah...

tp tang naik bas tu, i pn byk pengalaman tau naik bas gi skolah...nnt i citer kn k...

IMANSHAH said...

teringat budk2 sekolah arab sedar memang suka dok umah sewa...saing2 ramai

Izan Ishak said...

k.izan takde pengalaman guna dapur minyak nih. tapi kalau masa kecik2 dulu...mak ada dapur tu sekali ngan tempat masak camtu...penuh kayu api...abu2 kayu lepas masak.

*bestkan teringat kenangan lalu...mngusik jiwa betul!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

antik..leh jmp lg x skrg ni?

Citarasa Rinduan said...

ayu banyak kali gunakan dapur kayu dan periuk tanah...bb family belah mak orang susah.

senang sebenarnya nak guna..tapi kena pandai main api..


psst: cantik pinggan2 kat belakang tu!!!!

Kalamhati said...

>>Ayuni:
memang antik..=)

>>Ustaz:
hehehe betol2..mau jadi jutawan segera ni..

>>Solihin:
kat umah akak takde dah..huhu

Kalamhati said...

>>Mat Gebu:
tajam aje mata Che Mat kalu bab2 pinggan mangkuk antik ni..hehehe

>>Nur:
haaa tu pun mahal nilai sejarahnya..simpan baik2...mana tau pihak muzium cari nanti..hehe

>>Puteri Pisces:
hehe sekolah sedar ngan bas 43 meme sinonim

>>Imanshah:
hoo la wes..budak2 lelaki meme ramai duk umah sewa..hehe tapi oghe puan meme skolah tak bagi duduk..

Kalamhati said...

>>K.Izan:
kalu yg dapur minyak ni, makanan cem bau kerosin sikit..hhuhu
yg dapur kayu tu plak..bau asap api..tp kalu wat bakar ikan ngan ayam memang best aroma kayu api tu..

kenangan yg tak boleh beli kt mana2..=)

Kalamhati said...

>>LM:
Ada jual lg kat kedai peralatan rumah tp tak sama mcm yg dulu punya..hehe

>>Sis Ayu:
Ha'ah kena pandai sorong tarik api kalu pakai dapur kayu..
dapo minyak tu senang je cucuk je api ngan mancis then ada control turun naik dia..cuma kena sentiasa tengok sumbu ngan kerosin...

whitecappuccino said...

teringat masa paki dapur minyak ni dulu..

Nieza said...

wah menarik tak pernah merasa guna pun dapur ni.

Cma Shiema said...

dulu mase cma tecil2 adelah..kt kpg...sekarang x jumpa lgi dapur ni..

Anonymous said...

What i do not realize is if truth be told how you're now not actually a
lot more neatly-favored than you might be now.
You're very intelligent. You realize thus significantly with regards to this topic, made me individually believe it from numerous various angles.
Its like men and women are not interested unless it is something to do with Woman gaga!
Your individual stuffs outstanding. At all times handle it up!


Feel free to surf to my weblog ... mlm (affiliate.realpassiveprofits.com)