Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Saturday, October 9, 2010

Format Baru PMR Dan UPSR Mulai 2016!!Anda setuju??

SYDNEY: Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan menggunakan format baru mulai 2016, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau berkata peperiksaan bagi pelajar Tingkatan Tiga akan dibuat melalui penilaian berasaskan sekolah manakala peperiksaan UPSR bagi murid Tahun 6 akan mempunyai bentuk dan format yang agak berbeza.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata kementerian perlu mengambil masa untuk melaksanakan sistem penilaian yang baru itu kerana pelajar yang ada dalam sistem sekarang tidak boleh dibebani dengan format baru.
"Kalau kita nak mulakan penambahbaikan UPSR dan PMR itu, ia mungkin akan bermula seawal-awalnya pada tahun 2016.
"Pelajar yang telah ada dalam sistem sekarang ini tidak perlu kita hadapkan dengan ujian baru kerana mereka telah berada dalam sistem ini...tapi kohort yangbaru masuk mungkin pada 2011, maka ujian yang pertama ialah pada 2016," katanyakepada wartawan Malaysia di sini, Sabtu.
Beliau berkata rundingan ketiga dan terakhir meja bulat mengenai penambahbaikan sistem peperiksaan itu telah selesai dan mereka menerima baik pandangan dan cadangan penambahbaikan yang dikemukakan kementerian. "Secara kasarnya saya boleh sebutkan, umumnya ramai bersetuju bahawa UPSR itu perlu dikekalkan tetapi mesti ada penambahbaikan manakala bagi PMR pula umumbersetuju ia diganti dengan penilaian berasaskan sekolah.
"Yang penting di sini ialah setiap peringkat kemajuan murid dan pelajar sekolah itu perlu dinilai," katanya.
Muhyiddin berkata antara penambahbaikan yang mungkin dilakukan untuk UPSR ialah 60 peratus penilaian murid akan berasaskan bidang-bidang akademik yang terpilih manakala 40 peratus lagi berdasarkan kokurikulum atau sivik.
Beliau berkata perkara itu akan dibawa ke Kabinet dan maklumat terperinci mengenai penambahbaikan itu akan diumum apabila ia diputuskan secara muktamad.
Mengenai penilaian berasaskan sekolah bagi PMR pula, Muhyiddin berkata Lembaga Peperiksaan akan memainkan peranan penting untuk menyelaras bentuk ujian yang akan dilakukan di peringkat sekolah itu.
"Mungkin dalam masa seminggu lagi kita akan maklumkan secara muktamad," katanya.
Muhyiddin berkata penambahbaikan itu akan memperkukuhkan lagi sistem dan kualiti pendidikan negara, dan tidak dilihat sebagai berasaskan peperiksaan semata-mata.
Beliau berkata program perintis penilaian berasaskan sekolah itu telah dilaksanakan sejak 2008 dan sehingga kini ia melibatkan 550 sekolah.
Penambahbaikan sistem peperiksaan UPSR dan PMR itu akan melibatkan perubahan dari segi kurikulum, buku dan latihan untuk guru, katanya. - BERNAMA

-------------------------------------
Anda setuju??Kalau setuju angkat keyboard!!hehehe..Kalau baik untuk semua murid dan pelajar apa salahnya..Yang penting mutu pendidikan negara mencapai standard dan menepati objektif untuk menjadikan pendidikan negara bertaraf dunia..Jangan kerja guru bertambah berat sudeeh..Kesian guru2..huhu

6 comments:

Solihin Zubir said...

sgt setuju kalau PMR dan UPSR dinaik taraf..
dan sgt bangkang kalau upsr dan pmr dimansuhkan..

Kalamhati said...

hehe betul..memang kita taknak nmpak sistem pendidikan kita exma oriented..tp takde exam juga susah nak menilai tahap pencapaian murid2..cuma perlu diperkemaskan..elok la dinaik taraf..

sarah-najwan said...

xtau nak komen lgi..apa2 pom mesti juga ada sistem berorientasikan exam..baru dpt menilai akal pelajar..

Kalamhati said...

betul tu..kalau depends on kerja kursus je ke pe..akan wujud 'bias' kan..

Kuman Chaos said...

saya rasa nak kena tunggu cadangan yang dikeluarkan nanti trengok camno... still exam memenag nak kena ada.. takkan straight buat SPM kot?
Kuman "kisah.." Entry

Kalamhati said...

tu la..mesti ada exam utk nilai pencapaian dorang ni..