Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Thursday, October 21, 2010

Berusaha Mencari Rezeki


Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.”
Riwayat At-Tabrani

Huraian:
Pengajaran Hadith:
i) Sesungguhnya Allah S.W.T amat kasih kepada orang yang berusaha atau bekerja mencari rezeki dengan titik peluh sendiri di mana dengan itu dia dapat memenuhi keperluan dan tanggungjawabnya terhadap diri, keluraga dan masyarakat. Malah kedudukannya adalah lebih baik daripada bersikap pemalas dan meminta-minta daripada orang lain.
ii) Allah telah menetapkan dalam sunnah kehidupan bahawa kejayaan itu adalah hasil daripada kerja tekun dan dedikasi. Inilah antara maksud jihad yang dituntut oleh Islam.
iii) Kita perlu ingat bahawa hanya rezeki yang halal sahaja mesti dicari kerana di situlah letaknya keberkatan dan ganjaran daripada Allah S.W.T. Sedangkan rezeki yang diambil daripada punca yang haram seperti rasuah dan sebagainya, lambat laun akan menimbulkan kecelakaan dan masalah dalam hidup bukan sahaja di dunia malah di akhirat juga.
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (yg dipetik dari mStar Onilne)

2 comments:

eelobor said...

macam mana orang yang meminta2 untuk di bantu walhal boleh mencari sumber rezeki dengan tulang 4 kerat?

Kalamhati said...

yg pasti dan jelas Allah dah bgtau 'Tangan yg memberi lebih baik dr yg menerima' nak2 plak yg terima tu sihat tubuh badan..anggotanya akan jadi saksi di akhirat nnt..dipersoalkan oleh Allah..=)