Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Wednesday, September 8, 2010

Tips untuk blogger baru mcm saya..

Bukan ku nak bagi panduan..ku belum layak lagi nak bagi tips kat korang..huhu..Cuma terpanggil utk wat post ni..kerana ku rasa apa yg ku baca dari blogger2 yg dah dikira sifu memang betul2 buat ku rasa betapa cetek ilmu menulis dan kreativiti ku dalam blogging..

Untuk membina blog mungkin boleh kita kata semudah ABC atau sekali petik jari je..sebab dah tersedia layout2 yg cantik hanya dengan sekali tekan je dah jadi rupa blog kita..percuma lak tu..tapi untuk menjadikan blog kita sumting yg menarik dan orang minat nak baca..bukan mudah..bukan bleh men taip je..lainlah kalu memang dah niat sekadar menulis..isi masa lapang..bukan nak suruh org tengok pun blog kita..hehe..kalo cemtu better tulis lem diari je..ye tak..

Bila kita publish sumting..of course kita memang nak share dengan org..at least nak share ngan teman rapat kita or family kita tho bukan utk org lain pun..kena ada point gak kan..bukan main taram je..nanti orang tak faham pe yg kita maksudkan plak..

Bila baca ulasan Cikgu Dahlia dalam entry beliau Blogger, ubah attitude anda ..saya makin faham pe yang patut ada dalam diri seorang blogger tu..bukan harap orang suka kita or komen kita..tp kita terlebih dahulu perlu memberi yg terbaik..jujur serta ikhlas dalam menulis entry blog kita..Jangan kecewa bila ramai yg belum kenal blog kita..Yg penting usaha..Usaha Tangga Kejayaan kan?..Terus menulis dan menulis..jangan putus asa..utk berjaya perlu ada pengorbanan..utk berjaya perlu ada semangat...keyakinan..dan sanggup menerima teguran dengan hati yang terbuka..

Satu lagi..untuk dapat idea menulis..kena rajin berjalan..rajin meneroka..rajin menggeledah..Islam pun suruh kita cari ilmu banyak2..walau sampai ke negeri China sekalipun?Kenapa perumpaan cari ilmu tu suruh pegi negeri China ek?nape bukan je negara Pakistan ke..Sudan ke..Jordan ke..huhu yang tu kita citer lain entry k..(ke laut lak)..huhu

Dan tak lupa gak entry Camana nak jadi blogger oleh BEN ASHAARI..yang memang patut dibaca sebagai menambah ilmu..nak jadi blogger bak kata Bro Ben kita...kena ada ilmu..lepas tu baru la pk yg len2..cemana nk tingkatkan trafik..cemana nk tarik orang membaca blog kita..

Layout blog juga memainkan peranan penting utk tarik minat org masuk blog kita..blog yg bersepah dgn widget2 yg tak sepatutnya mesti dikemaskini..sbb menurut Ben, bukan semua yg masuk tu pkai rangkaian internet yg laju mencicit..kalau kena yg pkai berukband..memang sian la nak tunggu page loading kan..last2 org cabut cemtu je..

Pas baca komen dari Ben..cem ada yg kena batang idung sendiri..so baru sedar yg banyak lagi kena belajar..dapat sikit ilmu bukab bermakna dah terror..kena belajar dan terus belajar..

Conclusionnya..tepuk dada tanya hati..apa tujuan kita blogging..nak kongsi ilmu dan cerita di samping menjana pendapatan..atau memang duk pk nak dapat duit je tanpa mengambil kira content blog kita..So, wahai blogger yg baru nak bertatih cem diriku ini..Pisau ada kat tangan kita..Jangan main toreh je..nnt luka orang sapa yg susah..kitaaa gak..hehe

Jom kita penuhkan diri dgn ilmu2 tentang blogging ni..tetapkan niat yg betul..jgn malu bertanya..insyaAllah..pasti jaya!=)

3 comments:

FarHa said...

salam..
selamat menjelajh dunia blog ye ^__^
dan selamat hari raya!

Kalamhati said...

Salam..tq farha..salam lebaran gak!..=)

kelhome said...

kena baca problogger jgk