Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Tuesday, September 21, 2010

Kejadian sungguh..


Gambar dewan je la..calon belum masuk time ni..


Kejadian apa yang sungguh ngat ni?..Kejadian yang berlaku time exam UPSR tadi..Hari ni kan hari pertama murid2 tahun 6 hadapi UPSR..Tho dah diingatkan berkali2..ada gak calon yang melakukan kesilapan..mujur la ada pengawas2 peperiksaan yang memang dah berpengalaman lama jadi invigilator ni..Dorang dah boleh agak ada calon yg akan lupa dan silap..

Kesilapan pertama:
Ada beberapa orang calon yang tidak menulis No. Sijil Kelahiran dan Angka Giliran untuk subjek Bahasa Melayu Penulisan..Sebelum kertas dikutip pun Ketua Pemeriksa dah ingatkan lagi supaya pastikan semua lengkap..Alahai udah namanya bebudak kan..Bukan nak dengar bebetul..

Kat sinilah jadilah tugas pengawas peperiksaan agar alert..semak balik kertas2 jawapan dorang..Kalau tak memang naya..bleh jadi masalah global nih..Kot kuar tv memang glemer..tu dah satu..Satu lagi kes ni akan disebut dan disebut setiap kali ada taklimat peperiksaan..huhu

Kesilapan kedua:
Ada calon yang tulis nama kat muka depan kertas..Aduss!dah bgtau jangan tulis nama..tuliiis jugak..Bila kutip kertas beberapa orang gak yang tulis nama..pe lagi..kena padam balik la..bertuah betul adik2 kita ni..

Satu lagi kejadian..yg ni bukan kesilapan tapi sumting yang memang kita tak boleh nak elak..yang kita taknak bila time exam iaitu sakit atau tak sihat..Masa ku mengawas kat bilik 2..Ada sorang budak perempuan ni dua tiga kali mintak pergi tandas..Kali ketiga tu dia kuar dari tandas terus dia bgtau "cikgu, saya cirit birit"..err sian dia..muka dah cem tak larat..ku tanya bleh sambung jawab tak..dia angguk..

Masa dia duduk tu ku tanya bila dia kena..dia kata dari rumah lagi..huhu mesti tak selesa..tp dia dah makan ubat..maybe ubat tu belum berkesan kot..Dan alhamdulillah..masa paper kedua dia ok..tak mintak pegi tandas dah..

Begitulah al-kisahnya..silap dan sakit..
Bila dah nama manusia..insan..orang..hamba..makhluk..memang kita tak boleh lari dari alpa, lupa, leka dan buat silap..sbb tu kita perlukan orang lain utk ingatkan kita..tegur kita kan?

Sakit tu..emm memang la bukan urusan kita..yg penting jaga kesihatan dulu..jangan makan sembarangan..makan makanan yg berkhasiat..minta doa dengan Allah agar Dia berikan kesihatan yang baik..insyaAllah..



9 comments:

Kuman Chaos said...

ooo Kejadian tu.. ingatkan kejadian apa.. blog sayapun kejadian gak.. Miscellaneous Kejadian la tapi:)
Kuman Entry

Kalamhati said...

hehe kejadian la sangat kan?..

orait..on my way..=)

~~Ciklinn~~ said...

salam kenal.. tq singgah uamh ciklinn..

mcm2 hal yer...sabar jerlah cikgu yer.... husben ciklinn pun sibuk dgn UPSR gak skrg nie..

Kalamhati said...

salam kenal ciklinn!..tq gak sudi jenguk n bg komen..=)

Nur Hawa Mohd Zin said...

teringat waktu exam dulu...heheh..Alhamdulillah dah lepas semua exam waktu belajar..ni nak tempuh exam utk kerja pulak..dunia tak pernah berhenti dengan ujian kan..

DKosongLapan said...

agaknye sebab UPSR ni tak sepenting SPM ato PMR kot......kantoi pun bulih je masuk sekolah menengah... just nak masuk sekolah best je yg tak dapat....


moh kome ke ghumah....
Playstation ato Xbox??

sweetsal said...

salam kenal..banyak benor dugaan dlm upsr ni cikgu..moga2 dorang blh menjawab dgn cemerlang..

sweetsal said...

salam kenal..banyak benor dugaan dlm upsr ni cikgu..moga2 dorang blh menjawab dgn cemerlang..

Kalamhati said...

Awe: btul tu..hidup kita ni penuh dgn ujian..ujian dunia dan juga ujian utk bekal ke sana..

DKosong Lapan: maybe gak..tak dapat result best pun dorang still bleh naik skolah menengah..tu yg dorang pk kot..

Sweetsal: Salam kenal..mudah2an..=)