Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Sunday, August 8, 2010

Buah Engkala.

Korang penah dengar tak nama buah ni?kalu tak penah dengar mesti la tak penah mkn kan?hehe..sesapa yang duk kt Sarawak or penah pegi Swak mesti berpeluang makan buah ni..Orang Sarawak sebut 'engkalak'..

Dulu masa time kt Sarawak, cikgu2 skolah slalu bawak buah ni dan mcm2 buah and makanan yg pelik..yg tak penah ku tengok..ada yg best sangaat..ada yg ku tak baper suka..yg paling best ku suka makan mee kolok..

Ku penah makan beberapa kali la buah ni..Nak kata suka sangat tu tak la..rasa dia lemak2 gitu..nak makan kena rendam lem air suam dulu jap..then baru makan..ku lebih suka buah dabai ekceli..ni buah2 unik yang takde kt Semenanjung..maybe ada buah engkala ni kt sini tp kita tak perasan kewujudannya kot..hehe..mana nak jumpa kalu dah tadak hutan lg kan..heee

Nendia gambo gerangan si buah engkala yang comel lagi montel itu..


(sumber gambar: http://fazlisyam.com)

1 comment:

Wan Hafisah Collection's said...

mende nih? xpnh lagi pancaindera ku tgk buah ni!!