Dah Baca Belum? Panas Lagi Ni!

My Life's Journey

Saturday, October 11, 2008

Kurus vs Kursus



Pe kaitan tah tajuk tu..hehehe de kaitan kot yg nak ku ceritakan ni..
Sekaang kitorang ngah berkursus satu hari kt sekolah..Kursus Bahasa Melayu lak tu..hehe ngajo len kursus len..ni la namanya sebab nak cukupkan tempoh berkursus...Setiap guru mesti menghadiri kursus tidak kurang dari 7 hari dalam setahun.. smpi skang ku dah kursus 6 hari..so nak cukupkan sehari lagi makanya terpaksa la ku attend kursus Bahasa Melayu ni...

Memula cem tak eksaited jer..ehee cem terpaksa datang je la konon2..sbb rasa cem tak berkaitan jee..tp penceramah yg datang tu dedua best..memang selayaknya la jadi guru cemerlang..smpi kitorang memang tak boring langsung..terlebih gelak ada laa..sekali-sekala duduk di kerusi murid2 ni barulah kami tahu dan dapat selami pe yg murid rasa bila kami tengah mengajar kat depan..hehe

Kalau cikgu2 pun baru setengah jam duduk dah panas punggung..byangkanlah bebudak yg aktif tu..mana la dpt doang nak diam..yg kita ni asik suruh dorang diam dan duduk jee..so kena pk la cemana nak kontrol kelas dan tarik minat budak utk bagi perhatian pe yg kita ajar..kalu bebudak Tahun 1 cemana?hehe korang bleh bayangkan cemana gelagat dorang kan..tp tu la tugas dan amanah yg perlu dipikul..ikut hati yang geram dan marah memang tp blum tentu lagi dorang akan dgr kalo kita marah..kena de cara..dan cemana caranya tuuu..lu fikiiir la sendiri!!ahak

Naper kurus tu?pe kaitan?ehee kalu nak tahu since sebelum posa smpi sekarang almost setiap minggu ku kena attend kursus..haa awal2 tanak wat kursus..dah hampir2 bajet nak kena pulang balik baru la kalut wat kursus..yang kurus nya kami laa..hahaha kurus kee..tak kuang seinci puun..tp btul2 meletihkan..ku ingat dah lama ku tak cuti ari sabtu..bab kena pegi skolah je tak kisah..tp bab uruskan bebdk ni yg tak berapa larat..cukup meletihkan nak kontrol bebudak kecik..kalu taim wat kem solat Tahun 1 tu mmg keje ngejor dorang je laa..

Sebulan posa ku langsung tak berkesempatan balik berbuka ngan abangku kt temerloh..huhu..posa2 pun ada program..abangku cakap 'haa guru besar perempuan cemtu laa..suka ngat wat lawatan pi skolah orang..tgk hiasan.posa2 pun wat lawatan!'..ehee betul betul betuul..udah namanya pompuaaan..mesti la suka berhias..

Ada sorang temanku cemes tanya bila nak jumpa dia..dh lama tak jumpa..dia slalu suh ku turun kl ujung minggu..ku bgtau ku tak free..ada program tiap2 sabtu..ku jarang free sabtu...then dia reply 'sapa kata cikgu tak sibuk..dah la tak dapat claim..siaaaan kt cikgu kaaan'..ahahahuhu tawu takpee..mana de istilah 'OT' lem propesen perguruan..klu dapat claim OT cem penjawat awam len rasanya dah lama dah kaya cikgu2 ni..ehek

Pe2 pun ku seronok join kursus arini..banyak inputyg sangat2 berguna utk ku sebagai guru yg baru setahun jagung menapak dalam dunia perguruan..Masih banyak kekurangan yg perlu dimurnikan dan dimantapkan..Ekceli ku dah lama teringin nak masuk ke majlis ilmu yg sebegini..yg membincangkan realiti yg berlaku di sekolah..yg berkaitan dengan pedagogi..Cara yg berkesan menyalurkan ilmu yg kita ada agar smpi kepada murid..agar murid dapat terima maklumat dan ilmu dengan cara yang terbaik..

Selalunya telinga ku sumbat dgn benda yang sama..falsafah..peranan..sukatan..tp jarang sgt dihidangkan dengan santapan yg lebih diperlukan oleh setiap guru yg baru..iaitu contoh2 pelaksanaan pengajaran dan pembelajran yg diktakan cemerlang agar kami dapat gambaran yg jelas bagaimana utk melaksanakan P&P dgn lebih berkesan dan mencapai objektif.

Eja 'pensel' pun masih de yg eje 'pensil'..hehe guru2 Bahasa Melayu mmg dah arif..tp guru2 subjek lain rasanya masih lg terbiasa dgn ejaan 'pensil'..ku sendiri pun kekadang lupa..selalu eje pensil..ajaran sesat btul..sian bebudak..huhu

Ku sambung karang lagi..lum bih ni..nak berbengkel jap..ilalliqaa'(jumpa lagi)

3 comments:

adindu said...

dari kecik sampai besar tak pernah tak attend kurus..

aherk ada 3 hari lagi tak cukup kuota kursus

kechik said...

errr eja dia mmg pensel ek bukan pensil errr

Kalamhati said...

adindu: ehehe mmg dilahirkan kurus so kena la kurus dari kecik smpi besor..ehek

kechik : ha'ah tu eje terkini..haa jgn salah eje kena saman ngan DBP kang..hehe